Monday, March 9, 2015

Barang keperluan utk mengerjakan umrah

Saya ingin kongsikan barang keperluan muslimah yg perlu di bawa semasa menunaikan umrah berdasarkan pengalaman pada bulan feb 2015.

1) Jubah / baju kurung-3 cukop. Sebaiknya jubah cotton. Senang nak cuci just 1 piece dan mudah kering dalam bilik hotel. Jubah lain harus la beli kat sana..lawa amatsss
2) Underwear- bawa 4 + sikit disposable panties utk letak dalam sling bag in case terkucil atau tak sempat cuci sebab everyday kite sibuk beribadat. Saya beli di farmasi murah je sepeket tu ada 5 dalam rm5+. Ada lg baki 2..bole guna utk next trip.
3) Seluar panjang -hitam dan putih
4) Baju tidur-bole pakai blouse muslimah atau t shirt
5) Tudung -3
6) Telekung- 3 atas sahaja.Kain tak perlu. Saya tukar lepas 2/3 hari pakai. Lebih selesa
7) Stokin 4/5 helai
8) Kasut tawaf- beli di madinah. Saya beli 2 sebab nak pakai utk pantang kemudian hari hihi
9) Lip balm
10) Skincare-pencuci muka, losyen badan & utk muka paling sesuai aloe vera soothing gel

Green tea serum n aloe vera soothing gel sgt useful. bedak mmg tak pakai yer di sana :)

11) Tasbih- beli di sana
12) Spray whuduk. Digunakan utk berwhuduk dalam flight / masjidilharam sebab toilet jauh. toilet flight kami banjir ok dek kerana orang amik whuduk bagai pili bomba.
13) Makanan- bawa maggi sebab takot jemu dah makanan yg disediakan . Macam saya la tu. So bile cari megi arab..mmg malaysia punya jauh lebih sedap. Alhamdulillah I have no complaint on food. Tak lalu makan nasi makan lauk je :)
14) Lain-lain: pantyliner

Ok sekian, apa2 lagi nak tanyer silakan. Kot ada yg tertinggal..

No comments: