Friday, October 17, 2014

Bajet percutian keluarga ke Jeju & Seoul (2 dewasa & 4 kekanak)

Hola!

Disini aku kongsikan total expenditure kami selama 8N ( 5N Jeju + 3N Seoul) untuk panduan makpak yg anak berderet ( 4 je pon hihi) macam kami.

  • AirAsia Flight Tix - RM668 per pax (Total RM4,008)
  • Airasia Luggage & Meal - RM537 ( pergi 40kg, balik 60kg)- inclusive for my Mom too
  • Jejuair (Gimpo-Jeju) & T'way ( Jeju- Gimpo) -RM273 per pax adult , Kids RM244 (Total RM1,525)
  • Accommodation for 5N Jeju + 3N Seoul - RM2,622
  • Car rental for 5D++- RM1,785
  • Gasoline - RM340
  • Transport ( subway , 1 time cab & 1 time airport transfer)- RM332
  • Food & snacks- RM600 ( actually dah lupa, so agak2 ni)
  • Entrance fee Jeju & Seoul- RM340
  • Travel insurance -RM90
  • International driving license - RM150

Total RM12,329

So kalau ikut pembahagian 2 dewasa & 4 kekanak perbelanjaan sorang jatuh ( assumption kekanak bayar 80% dr harga dewasa) :

  • RM2,342 dewasa
  • RM1,910 kekanak
Korang rasa kos tu bajet ke tak ek? Bagi pendapat aku bajet la tu. Kami makan luar sekali aja tau. Yg lain semua masak kat rumah. But still spending on food quite high coz kene  beli bahan mentah, buah2, snacks etc for kekanak riang.

Kalau kira btol2 dgn lebih detailed, kos tu kurang lagi tu sebab Mak ikut serta sekali di mana perbelanjaan rumah & kereta semua dah selit kat kami.

Belanja atas tu tak termasuk shopping & souvenir.

Jadi, kalau nak percutian bajet book tiket awal dan kene rajin buat research. Any questions boleh emelkan ke farradasmiley@gmail.com.

Seongsan, Jeju-do
Ok nnti aku tulis lagi tips2 dan citer pasal rumah di sana ok!

2 comments:

Sharinginfoz said... Reply To This Comment

nanti share banyak2 lagi ya

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

heeh ok2 sharinginfoz