Wednesday, October 8, 2014

Gaseyo Seoul...


Sebelum tidur lena, aku and hubby pi check bus stop that provide airport transfer. Distance about 400meter. Jauh juga nak menapak considering dgn bag yg berat dan kids kecik tengah lena tidur. Kami plan nak kuar 4am since our flight to KL will be at 9am. Bs stop tu betol2 terletak di Gyeongbokgung station.

Malam tu serious aku taleh nak tidur lena. Sket2 pandang jam. That's my problem. I'm easily get excited when I have something important thing waiting for next day ekekke. 

Kami dah solat subuh sebab subuh masuk 330am. Seawal 4am kami dah keluar apartment menunggu bus. Tapi yg lawaknya rupanya kami silap tunggu bas di station yg salah! The opposite site pon ada bus stop dan kami nampak bus airport singgah kat situ. So bila2 fikir mmg btolla kami salah tunggu kat bus stop, patutnya tunggu kat opposite bus station. Err risau kalau lambat ni, so kami cepat2 la melintas ke aras bus stop tu. hahaha

Map indicates the bus route to Airport. 

Kegigihan menunggu bus early in the morning uols! see jalan pon kosong..so the opposite site should be correct bus stop :D
Kalau tak silap bus ada setiap 30-45min. Makanya kami dah terlepas 1 bas tadi. Sedang menunggu bas, tetiba muncul pulak 1 taxi van offer kami ke Aiport dengan bayaran KRW50,000, kira murah gak tu sebab sebelum tu kami tanyer owner apartment katanya dalam KRW80K-90K/ van. Kalau naik bas kami semua dalam KRW40000, so kira ok sangat la tambang van tu still within our budget.

Selepas 1hr+ journey, weols sampai inchecon Internationa Airport. Sampai2 je, kami tengok flight AA to KL delayed for 4 hrs ok! Dugaan sungguh. Dah la badan enat yg amats, tifur tak cukup. So apa kami buat..sambung tidur dulu kat kerusi airport tu je. Sambil bebudak tidur, aku gi beli macam2 food sbb AA kasi kupon makanan ..mewah gak..tak terabes pakai weh..last2 aku beli je biskut2 bawa balik Malaysia ehehe.
Kiri: Tidur guna head pillow. Tengah: Tidur atas kerusi. Kanan: Upgrade tidur kat tempat ala sofa bed hihihi

Yg bagusnya kat Incheon Airport ini disediakan tempat utk rehat for travelers. Seat ala bed tu, sebelah je dengan area PC yg ada internet. So apa lagi makpak tidur kroh2..anak2 main game kat cybercafe sebelah tu. hihih


Beli biskut ni nak perabeh duit dr AA. Kami dapat KRW70,000 won totoal per family sbb sorang dapat meal  coupon KRW10,000. Banyak gak tu! Kalau convert RM220 gitu hihi..Nak abeskan within 3 hrs.

Puas dah tidur akhirnya kami bergerak ke Departure area. Dr Aiport kite kene naik train ke sana. 

Train to Departure Gate
Kami menunaikan solat Zohor and Asar Qasar Jamak di prayer room di Incheon Aiport. Ada 1 je Kat Aiport ni.. terletak di bahagian Departure area. Amat selesa. Terbaik la.

This is shared prayer room. Tapi tade masalah..besar. So tade la laki pompuan solat sebelah menyebelah. 

Lesson learn from every meal booking: Takmo dah amik nasi2. Western food is better to our anak tekak ehehhe

Finally jam 7.30pm+ kami selemat mendarat di bumi Malaysia. Alhamdulillah...berakhirlah percutian di tempat kelahiran Kim Woo Bin ( haha sempat lagi tu!) walau tak sempat jumpa beliau, I is happy ekkeke :p

TIPS:
1. Shopping: Masih boleh shopping skincare and cosmetic di sini agak murah sbb free tax ie Lainege.
2. Check email 1 day before your schedule. Airasia did email to me about the flight delay but I didn't open the email. Kalau bukak awal, boleh lg tido lena kat apartment ekekk :p


1 comment:

Mrs Kamilah said... Reply To This Comment

Bestnya jalan-jalan. Teringin nak pergi gak :)