Monday, September 8, 2014

I love Fabric & DIY!

Lately ni aku saje divert attention to non-baking activity kekdahnya konon nak jaga makan ececeh :p 
Ye la kan..baking2 tu banyak benda yg manis2. Nak kontrol la juga gula dalam badan ni. 

So selain menjahit, aku memilih aktiviti mengotak. 

sebelum..
selepas...

Memang aku pon susah nk explain bile org tanya kat opis.."Farra, nak wat apa kotak tu?". Err as storage box ler..err cam pelik ker ek?
Cer gugel kat Internet berlambak dah org buat diy storage box yg covered with fabric. Mmg kiut to my eyes heheh. Kos pon rendah then barang2 elok je tersusun.


Cara-cara:
1. Lapiskan 1 lagi lapisan bawah kotak - guna lapisan kotak belah atas. Cantumkan guna tape
2. Tape belah dalam kotak nak kasi kukuh
3. Gunakan fabric luar dan dalam yg berbeza untuk memberi hasil yg lebih anggun. Fabrik perlu diukur dan digam menggunakan pistol gun.
4. Hias kotak dengan sedikit reben dan bunga ( optional). Reben tu dapat dr goodie kenduri kawen. Yg bunga cecomel tu beli kat kedai brg jahitan..macam2 ada..cantumlah mengikut kreativiti anda 

Selain mengotak, aku encourage anak2 buat aktiviti DIY depe..guna je bahan apa yg ada dalam rumah...so ni hasilnya:
Guna kotak, quotes dr old calendar & wrapping paper 

Yg ni beg ke nursery aku buat dr kain cadar single bed yg dah lama dan getahnya dah longgar..so korang kalau ada kain2 buruk lama boleh le buat cenggini kalau dah bosan asek buat kain lap dapur jek :p 
Sedih, moody dan stress sangat semalam tak dt berlari sebab badan tak sihat..demam sejak Jumaat malam

Makanya..terpaksa aku lepaskan tension dating with my brother ni..heheh..hasilnya? tungguuuu

Kain ni dah 4 tahun kot tersimpan..hadiah dr SIL :) finally berjahit gak! 


I think different people may choose other activity during free time ie shopping, tgk wayang etc. But me being a frugal person prefer to do this kind of activity yg x kluar byk duit ekekek.
Some more, u can have good time together with kids gitu heheh. Sambil2 buat dgn anak borak2 la psl sekolah, kawan2 etc.

4 comments:

Mimy Hamid said... Reply To This Comment

fsrrs nnt jshit tudung instsnt shawl

Afi Tumian said... Reply To This Comment

Isk bila lar kita nak jadi macam Farra ni! Cita2 tinggi gak nk buat macam2 LOL. Tunggu PhD habis, dah habis. Now patut takde reason not to venture menda2 ERT ni :P

athi FATHIYAH said... Reply To This Comment

bagusnya u..inspired

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

Mimy, nnti tunjuk tau ur shawl instant katanya tu! hehe

Afi, sekali terjebak mesti tersuke ehehe

Fathiyah, ala simple je projek kecil2an ekek