Friday, September 19, 2014

Hello Seoul!


Ikut plan asal patutnya hari Khamis tu kami ke Nami Island. Tapi disebabkan jadual dah bertukar, we only have 2 full days in Seoul so we canceled Nami. Nak cancel tiket ITX senang je..just masuk website, search our booking number dan cancel. 
1st pit spot gi Gyeongbokgung Palace yang terletak di 161, Sajik-ro, Jongno-gu, Seoul (Sejongno), walking distance from our apartment. Best kan! 

Kami mmg dah aim nak tengok Changing Guard Ceremony jam 11am. Kalau tak silap everyday ada ceremony ni twice per day 11am & 3pm. Tiket yg kite beli ni cover few places kat dalam palace ni antaranya ada 2 buah muzeum dan other building apa tah dah lupa sbb kami x gi. Bayaran masuk 3K adult dan 1K kids.

Tempat ni mmg besau yg amat. Di Seoul ni ada few Palace. Orang kata gi satu palace pon dah cukup..ok jom layan gambar




Next is National Folk Museum..still in same area





 Ada children's section..seronokla bebudak ni main


Last pit stop is National Korean Museum...still in same area..

 Hubby mmg layan benau Museum2 bagai ni.die suka Sejarah ehehhe

Bergambar dengan guard dibenarkan tapi tak boleh sentuh ya!

Masa ni anak2 mmg dah penat benau..depe tak sabar nak balik Apartment. Kami pon balik for lunch & solat. Lepas tu only mom & me gi Namdaemun & Dongdaemun Market sbb nak shopping :). 
Gi market naik tren jer..sampai rumah be4 maghrib. 
Tips: Market2 tu bukak siang je, meaning dalam 5.30pm/6pm dah tutup. So sila datang awal yer. 

Apa yg ada di market ni ek? souvenir murah2 ie nail clipper, fridge magnet, comforter korea ( wajib beli tau! best sgt, barang2 kiut mcm pencil case, blouse, innerwear, brooch dan macam2 lagi la! Market tu besar, bertingkat2..so jual macam2 kotttt..so sediakan duit, bagpack dan tenaga ok! 

Lepas masak, dinner, solat dan mandi aku & hubby gi Myeongdong pulak. Bawa bag pack 50L ok sbb nak hangkut skincare and cosmetics! I'm seriously suke gile part ni ekekkek. Mujur la hubby pon layan wife die masuk each kedai..die tunggu luar eheheh..

Ok nak tengok aku shopping apa? Meh tengok sini. Tips shopping pon ada skali . just nak tambah 1 tips lagi.

Tips tambahan :) : Bawa bagpack besau senang nak angkut barang2
Ha jgn lupa ya target each kedai spend KRW30,000 so that you can claim tax rebate @ Airport ya. Mudah je nak capai KRW30K tu, just kumpul order dr kawan2..ATAU..u can buy skincare/cosmetic dan jual balik kat Opis..Suggest u beli yg agak2 popular dan perlu sangat by women or product tu mmg mahal kat Malaysia ni! heheh 

4 comments:

Sharinginfoz said... Reply To This Comment

seronok betul pi jalan2

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

hehe btol2..jalan2 mmg seronok

Farikica said... Reply To This Comment

Salam farra...hehe..kunjungan bls....hehe... saya p seoul last year.. thn dpn ingt nk p lg... nk p jeju n sokcho..kikiki... ank2 kite main kt dlm children muzium tu smpai x nk kluar2 hr tu... penat memujuknye... x pkai hanbok ker kt luar palace? Hehe. ..

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

Farik, tak pakai pulak Hanbok kat luar Palace sbb tatau. In our note Hanbok kat Myeongdong & Insadong. Kebetulan budak2 dah pakai Hanbok Kat Jeju National Museum for free :). This one mmg rezeki la sbb asalnya mmg tatau pon ada Hanbok.