Wednesday, July 2, 2014

Cuti di Jeju Day 2: Sangamburi Crater, Oedolgae, Cheonjiyeon Falls & Seonimgyo Bridge


Penat dah jalan kat Cave, kami decide nak terus gerak ke Seogwipo. Discuss2 dgn huby die kata jeju stone park tayah. Ok la. Kita jalan. Tengah jalan2 tetibe ternampak satu tempat yg macam cantik parkingnya. Kami pon decide benti jap. Owh rupanya Sangamburi Crater! Dah benti so apa lagi jom masuk je la.
Anneyong Sangamburi!

ok mula mendaki..tak tinggi..landai je nak ke crater tu
toilet bersih!
Caj masuk sini ok je. Entrance free: 3K adult. 1.5K kids

Damainya suasana..
Mak suke tengok ciptaan laluan getah tu..sbb mak kan koje LGM..die kata getah ni asalnya Malaysia..tp kat Malaysia sendiri tak cipta camni..bagus Korea ni
Ada orang kasi belon masa kat bwh lepas entrance
Sampai dah!! ni je kan uols kata?? tengok btol2..dengan penuh perasaan mmg menusuk kalbu auww..fikirkan keindahan mukabumi yg Allah cipta ni..subhanallah hebat
told ya suke sgt dgn pagar kayu!..berlambak hokey gambar dengan pagar kayu..so kite tempek satu naa eheheh
Tak cukup masa plak nak piknik2 kat rumput
Tempat ni kurang orang....so agak senang nak bergambar tanpa gangguan 
Turun je dari Crater kami terus lunch kat tempat rehat bawah tu..ada meja..selesa nak makan..
Tempat yg kami tumpang makan opposite dengan kedai ni
Review: Highly recommended! So kalau cukup masa datangla ye!

Settle makan kami terus amik whudu' kat toilet yg bersih tu dan tunaikan solat Qasar Jamak di kawasan parking..org korea kalau lalu parking je tengok2 kami :)

Next kami melalui kaki Gunung Halassan menikmati jalan yg dikatakan among the beautiful scenic view in Jeju. Actually Smiley poning dah pale..so tidur kejap ehehhe

err tak jelas ek? takpa..last day tu lalu lg jalan ni kite snap lg photo
masuk sini free je..just byr parking krw1K
Tu dia...org ada gak pangil namanya Lonely Rock..lonely sgt dok sorang2 kat tengah2 tu

Suruh org lain snapkan photo..masa ni uwan n waddah dah tak larat nak jalan..depe tunggu kat kete. Maher mmg tidur sepanjang tour..letih woo tgn..gilir2 dukung dengan hubby

Kat sini ramai gak orang Malaysia..tapi mcm sombong semacam jer
Ada tempat leh minum air

Next kami ke Cheonjiyeon Falls. Tak jauh dr batu td. Tapi kene le naik kete ehehe.Entrance fee 2K adult and 1K kids.

Maher masih mamai2..tak lama lepas tu die ok nak jalan kaki 
Ni lokasi pertama..airnya biru..katanya air ni taleh dibuat mandi! errr siap ada amaran boleh kene heart attack! bior benorr
Ni Lokasi kedua..baru ada waterfall..utk ke setiap lokasi kene naik turun tangga yg banyak ok! Uwan pon tak terdaya..so die tunggu dok kat kerusi atas2 tu je
Lepas lokasi pertama..Maher nak 'membuang' pulak..haish..letih betul patah balik tangga dgn budak kenit ni..dah le die ni nak berdukung bile penat

Seonimgyo Bridge


At end of this waterfall, there was bridge....namanya Seonimgyo Bridge


Kitorag antara pelawat terakhir..so tak ramai dah orang
Dibawah jambatan ni adalah laluan air terjun yg kite tengok td..


Kat luar waterfall ni ada tempat exercise..weols try all the facilities..mmg best aa..patut aa org Korea ni kurus2 :) Malaysia patut buat tempat cenggini

Next hubby ajak gi Saeyoungyo Bridge. Kami tak larat benor so terus balik cari The third day pension house.
Charge kat sini mahal sket..120,000krw per night..mujur la duk 1 mlm je..
Dapur die lg selesa dari Jeju Feel House sebab moden sket heheh..pinggan mangkuk pon correlle
Ianya adalah rumah tradisional korea...tidur atas toto korea....bantal plak dr straw ceh..bantal tu mmg tak selesa la

Dinner malam tu: Sayur bayam masak bening & Sardin goreng
Owner rumah ni amatlah tak faham english langsung..huhu..tp she is very helpful..macam2 kami minta mcm selipar..plastik..esoknya plak hujan..die kasi je 1 payung free..mmg baik.

Alhamdulillah..Day 2 we managed to visit 6 attractions.

4 comments:

y@tipruzz said... Reply To This Comment

ok nk tanye...falls tu ko naik sampai 3 jenis ke? kami 2 jenis je...then surrender patah blk :p

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

ada 3 ker?? lor..tak sedar pulak..lepas bridge kot eh?

y@tipruzz said... Reply To This Comment

taklah...dia mmg ikut turutan. ada signage 3rd waterfall kena panjat tinggi lagikla..sumer x sanggup so patah blk. mujur sempat solat asar kat hotel :p

LiTtLe^m3 said... Reply To This Comment

U'olls ni konsep bercuti bkn bersama2 ye?? Igtkan cuti bersama2