Wednesday, June 25, 2014

JejuSeoul trip Day 2: Kimyoung Maze Park & Manjanggul Cave

Counting days to Ramadhan!

Pagi Ahad ni kami breakfast fried angel hair. Checked out terus sbb nak bergerak ke arah Seogwipo (arah Selatan). Settle masak lauk pauk dan bekal for lunch, then we headed to the nearest attraction to Jeju Feel House: Kimyoung Maze Park.
Ikut bacaan kat signboard Maze Park cajnya adult 3300 & child 880. Tapi die caj kami kat dewasa je..total kami krw9000 ( also with discount). Alhamdulillah rezeki.
Cuaca just nice..so jalan2 dalam taman pusing 2 kali pon okay ja. Tak la penat macam mendaki Seongsan. Parking pon banyak, free. Stroller boleh bawa.
 
Ab gigih baca map

bergambor dalam cermin tiru mcm mcm park shin hye & kim woo bin (gambo die ada upload kat insta)
Naik jambatan ni maksudnya dah hampir2 mencapai target hehe
wefie
tanda dah berjaya lalu maze ni: sampai loceng !

rest kejap sambil kids main baling gulung getah
Review: 3/5
Park ni park buatan that designed in maze. So biasa2 je..kalau tade masa tayah datang sini kot. Definitely good for exercise & new experience coz kat Malaysia tade ehehhe. Overall, sume org enjoyed the park.

Just few meters from Maze Park is Manjanggul Cave. Parking is free.  Manjanggul Cave is also one of the Unesco Heritage, the Lava Tube is the largest and finest in the world. So to me, it’s a must visit attraction in Jeju. Subhanallah hebatnya ciptaan Allah. Gua tersebut terbentuk secara semulajadi akibat dari laluan lava gunung berapi berabad tahun dulu kot. Uwan impressed sangat dengan Gua ni, asyik sebut gak kalau Atok ada ni mesti Atok suke..mesti tangkap gambar dan video..etc etc..( rindu ler tu)

Panjang gua tu 1KM. So pergi balik total 2KM. Keadaan dalam gua agak sejuk, bersih, walau berair sket tapi nothing dangerous. My kids enjoy je masuk guna because this is our first time experience masuk Gua yg besar dan panjang gini hehe. Tapi actually penah lalu gua kecik yg mcm ada la kat Langkawi.

Luas kawasan Manjanggul Cave ni....ni blom sampai entrance
Ok let's start the tour!
starting je dah banyak tangga! Thanks Jeju I lost 1,5kg 

1st time experience! so priceless 
Not bad..gambar menjadi juga walau gelap ..tak gune flash ( sbb tak reti keadaan bile kene guna flash)
7.6 m high lava column in this cave is the largest! wahh..yg warna merah tu is lava gunung berapi.. die tunjuk dari atas lava turun masuk lalu column ni dan membentuk gua ni..hebatkan?
ha..ni die Lava Column tu..at the end of this cave tour....lubang tu laluan lava dr atas
ekceli lava tube ni panjang lagi..tapi open for visitors only for 1KM
Ab tak masuk juga kat family photo ni huhu
TQ to this one tourist dr China yg tolong snap picture. Lepas tu kite lak bantu die...bantu-membantu eheheh
Muka Korean and Chinese lain sket
Maher dah tak larat jalan + sejuk 

Tips:
1. Bawa jaket sbb sejuk dalam gua.
2. Stroller memang tak boleh bawa ke sini.

Manjanggul Cave entrance fee:
Adult: krw2000
Child: krw1000

Review: 4.5/5
Highly recommended sebab Gua macam ni bukan senang nak jumpa! Kagum dengan ciptaan Allah. We love natural attractions.

5 comments:

Mommy Lyna said... Reply To This Comment

Lepas masuk Munjanggul tu tobat taknak masuk lava tube dah.. sejuuuuoookkkk

LiTtLe^m3 said... Reply To This Comment

Hah.. dh bersambung pun... Cepat2 sambung lg.

y@tipruzz said... Reply To This Comment

malasnye nk type dh. ada lg 5 hari :(
sejukkkk sgt firas ketaq dh la kurus keding kn

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

mommy Lyna, bw jaket kot next time eheh..tp dh gi..tade la rase nak gi lg

yer dik..harap bersabar ya ekekke

hahah yati aku baru hari ke 2 ni lg parah

LiTtLe^m3 said... Reply To This Comment

Gigihlah kakak2 ku mengupdate ye