Sunday, June 8, 2014

JejuSeoul trip: payment tips

Entry ni dah dibetulkan semula infonya. Maaf yer silap kire :)
-----------------------------------------------------------
Assalam...

Alhamdulillah..kami dah selamat sampai pulang ke tanahair setelah bercuti selama 8 malam di Jeju dan Seoul.

Percutian kali ni memang macam2 dugaan dan pengalaman yg benar-benar lain dr yg lain..

Balik2 ni je nak kene settelkan dulu bil kredit kad. Bile compare kadar tukaran cash dan CC tak jauh bezapon..Jadi terpulang kepada kita nak belanja by cash atau Kad. Smiley suke gak guna Kad ni sbb boleh kumpul points heheh..lagi2 kalau kad Big Airasia tu leh kumpul byk points then redeem free flights :p

Ini perbandingan kadar tukaran wang:
Kad Kredit Maybank : 3.22
Debit Card Tune Money ( Big Card): 3.23
Money changer midvalley ( cash) : 3.23. MV antara yg paling murah tau :)

Di Seoul dan Jeju, memang banyak tempat boleh gune Kad Kredit/Debit. Tandanya senang je..kalau kat kaunter tu ada mesin utk sign , tak tangkap pulak gambonyer huhu. Canggih weh..sign atas mesin tau! Kat malaysia masih sign atas kertas.

Antara tempat yg boleh banyak guna kad kredit atau kad debit:
All skincare outlet @ Myeongdong- I spent about krw 300,000@ Myeongdong
Trip tu Udo island, caj per pax dan kereta - krw 47,300
Entrance fee Hallim Park - krw 47,000
Pension house @ Jeju
Car rental

So tips Smiley:
1) Tukar duit RM kepada Won untuk kegunaan 1-2 hari
2) Tukar juga duit RM kepada USD sebagai back-up sbb kadar tukaran di Seoul lebih murah orang kata...mak pon tukar USD kat Namdaemun
3) Guna Kad Debit/Kredit kat kedai2 yg terima kad so boleh kumpul points dan x pegang byk cash

Ok that's all for now..insyallah will share more on travelogue & travelling tips :)


5 comments:

y@tipruzz said... Reply To This Comment

300k je biar benar??

m said... Reply To This Comment

I thought you don't use credit card?

m said... Reply To This Comment

I thought you don't use credit card?

ieka said... Reply To This Comment

cantiknya gambar tu fara...

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

yati- 70K lg guna cash yer

M- guna CC

ieka- byk lg tau gambar lawa2 bakal menyusul heheh