Wednesday, January 2, 2013

Exploring KL: Istana Negara Lama

Tahukah anda Yang di-Pertuan Agong II Malaysia mangkat pada hari pertabalan beliau? 
Tak tau kan? kan? Kami pon baru tau Ahad lepas! 
Meh berkenalan dengan senarai Agong takpon datang je ke Pameran Raja Kita 



Kuala Lumpur..ibukota Malaysia ni sememangnya mempunyai pelbagai tarikan...jom jom explore KL bersama dmnfarra dalam beberapa entry selepas ini!cecehhhh

Kita mulakan dengan ISTANA NEGARA.

Istana Negara lama sedang mengadakan "Pameran Raja Kita". Orang kata dah setahun kot..Entrance fee hanyalah RM2 shj dewasa. Kanak-kanak FOC. Tapi pelancong asing kene caj lain..lagi tinggi.

Rasa betul2 buta sejarah..tak kenal pon raja-raja sebelum ni. Jadi bila berpeluang melawat Istana Negara lama ni bertambah la ilmu sejarah. Seronok sangat :D Saya bab sejarah ni mmg fail hokey..dari kecik tak minat huhu.

Dengar cerita pameran ni akan berakhir tak lama lagi..so sesapa yg belum gi..I highly recommended you all pergi! Parking pon senang kat luar Istana tu je...free parking.




Saya cadangkan Istana Lama di terus dimaintain sebab ianya menyimpan banyak sejarah..dan pastinya akan menjadi tarikan utama pelancong. Pelancong kemain ramainya datang ..dari macam2 negara ie Indonesia, Korea, India etc. 








Luar pagar Istana ni ada ruang rehat..kami berpiknik kejap makan bekalan dr rumah: biskut, brownie & maggi goreng. Bestnya santaiii





Selepas Istana Lama..kami berkunjung ke Islamic Art Museum... TBC

3 comments:

y@tipruzz said... Reply To This Comment

serius frugal. entrance fee murah, food home-made cooked. aishh aku kena tiru nih :)

Zuraimah Ismail said... Reply To This Comment

oo ahad pun buka ek...ok ok...2013 list kene masuk...:P

Smiley said... Reply To This Comment

yati~ sbbnye sekitar istana tada jual food..anak2 aku ni asek lapor jek ..so bawa la bekal

kak ct, ahad sy tak pasti..maybe bukak..dgr citer nk tutop dah tak lama lagi