Monday, December 31, 2012

Last minute tax relief 2012: SSPN!

Ahaa...mmg dah 2 tahun berturut saya tambah SSPN anak-anak last minute. Baru je tambah tadi nak cukopkan 'tax relief' 2012. Harap-harap derang terimalah! huhu

Untuk tambah dan semak penyata SSPN adalah melalui E-SSPN yer ibu bapa semua...memula tukang deposit kene la register dulu di website tersebut..lepas tu boleh log-in anytime to check penyata anak-anak kamu. Saya baru semak dividen 2012 tadi :D. Alhamdulillah..not bad..ada juga pulangan..

FYI tax relief SSPN up to RM3K setahun. Jadi bolehla bahagi je RM3K dengan bilangan anak anda.
Saya congak-congak berdasarkan 4 anak [ anak masih 4 lagi buat masa ni :D]...kalau sorang RM750/setahun..by the time die masuk Universiti ( berkata-katalah yg baik kerana ianya doa..amin) simpanan anak dah mencapai RM19,000++ ( compounded yearly at the assumption of 4% rate of return for 17 years ). Cukop ke tak masa tu tak pasti....kos makin meningkat..yg penting kita mesti simpan! 

Dah ada E-SSPN senang nak semak simpanan anak-anak...klik2 aje la..


Untuk mendeposit simpanan, saya lebih prefer guna maybank2u je. Gunakan payee name " PTPTN- SSPN" ok? Dulu-dulu saya dah pernah share maklumat berkenaan SSPN ni disini. Alhamdulillah..dana pelajaran mereka telah diadakan sejak kecil. Selain SSPN, anak-anak juga mempunyai Takaful Pru-BSN, Tabung Haji dan Unit Amanah Public Mutual. Diversification and savings early is very crucial..

5 comments:

Zuraimah Ismail said... Reply To This Comment

owh this gonna be part of my reso 2013...buka akaun n save in SSPN...
anak2 kita dah ada TH, Takaful Sarjana n Public Mutual juga...

AzLiN SaFeNa AzIhAR said... Reply To This Comment

hi...salam perkenalan dan selamat tahun baru... menarik dan cantik blog u ni.. feel free visit my blog dan follow.. www.azlinsafena.com tq

Ummu Auni said... Reply To This Comment

priority yang mana farra? SSPN? TH?
aku ada TH & akaun bank islam sajork baru foe kids. baca entri ko ni menyebabkan berkobar2 utk bukan SSPN

Smiley said... Reply To This Comment

Aini, aku mmg mengamalkan diversification..
TH 600 & SSPN 750 per year for each children..for me same priority

cuma yg syiok SSPN dpt tax relief RM3K/year so aku utilize that benefit

Zuraimah Ismail said... Reply To This Comment

jom aini jom..kita buka sama2...hehehe...dah download form..esok leh submit kut ada masa terluang..nak kene cari docs dulu..