Thursday, January 3, 2013

Exploring KL: Islamic Arts Museum KL

Islamic Art Museum KL terletak bersebelahan Bangunan TV Alhijrah & Masjid Negara. Parking amatlah senang & FOC. Bayaran yg dikenakan adalah:

  • RM12 - dewasa
  • Kanak-kanak belum sekolah - FOC. Yg dah sekolah, sila rujuk website sbb kami free je aritu for kids sbb tak bawak Ab. 

Bangunan Muzeum ni menarik, bersih dan sejuk mata memandang gitu ..ramai pelancong asing berkunjung ke sini. Hanya beberapa orang je pengunjung tempatan. Islamic Art Museum ni lebih sesuai utk orang dewasa sebab ianya memerlukan pembacaan dan minat terhadap sejarah. Tiada yg interaktif.

Tiap kali kami masuk ke bahagian galeri, Mawaddah komen" Asik baca je mama!". Adoyai..memang le anak ooi..ni namanya muzium kan..




Mujurlah di tingkat 1 ada Children Library. Yang bestnya hanya kami disitu! Masuk percuma. So we spent    almost 1 hr kat situ. Kids of course happy. Di muzium ini kami dapat menikmati pelbagai hasil kesenian Islam seperti ukiran kayu, monumen, al-quran lama, sejarah Islam dan sebagainya yang amat membanggakan kita sebagai umat Islam. Para pengunjung bukan Islam kelihatan bersungsuh-sungguh membaca setiap nukilan yang terdapat disini.





Disebabkan muzium ni btol2 berhampiran Masjid Negara, jadinya surau utk pengunjung tidak disediakan. Maka, kami menunaikan solat zohor di Masjid Negara.






Kali pertama ke Masjid negara membuatkan anak-anak teruja..berlari ke sana sini... :)

TBC..next : KL Bird's Park

2 comments:

Ina Hashim said... Reply To This Comment

farra,

psl family getaway ke Bgkok tu akak x brp nak recommend sbbnya susah sket dapat makanan halal...klu org dewasa oklah nak tahan perut makan heavy meal sekali je sehari tp klu bwk budak2 payah la kan...unless klu boleh sewa apartment yg ada facilities utk masak sndiri then okla

Smiley said... Reply To This Comment

kak ina..oo ic..sy lepas gi Phuket haritu dah tak teringin lak gi Thailand lagi..tapi saje je la tanyer akak..sbb sy suke travel dan bawak anak2
kalau dpt apartment not bad jugak kan