Wednesday, December 5, 2012

Aktiviti Cuti Sekolah & KSSR

Cuti sekolah kali ni mmg pecah rekod! Langsung tak book mana2 hotel uols..So let me call it "Frugal School Holiday" ! Frugal la sangat kan ekekke

Alhamdulillah..masuk hari ke 8 selepas Ab berkhatan die dah back to normal routine. Dah pakai seluar dan gi kelas ngaji. Lega mak!

Setakat ni plan kami nak gi dekat-dekat je la ie Taman Rama/Burung kat KL..tido hotelnya kat rumah. Ekceli banyak lagi attractions kat KL ni kami lom gi bawa anak2 ie Muzium etc.

Cuti sekolah kali ni kalau boleh kami takmo la sia-siakan masa derang ni dengan main laptop aje. Kita tengok pon nak naik stress..ye la..pagi ptg siang mlm main laptop..haihhh ni tak boleh jadi!

Sabtu lepas kami pon pi kedai buku..aim nak cari buku latihan KSSR dan buku cerita..dan for Waddah nak gak 1 buku warna..ish ish..badan besau tapi masih nak kaler2 :p

So KPI anak-anak sekarang ni setiap hari mesti buat minima 5 mukasurat. Balik umah..maknya jadi cikgu besauuu..menanda buku, memberi feedback dan kata-kata semangat hikhiks

Bila jawab btol..cikgu tulis 'good'..kalau rajin bagi bintang banyak2

FYI Buku Latihan KSSR darjah 1 mmg banyak sangat di pasaran..byk dah company produce..sampai pening nak pilih..last2 mak pilih 'Sasbadi'..sbb mak dulu belajo SPM guna buku latihan Sasbadi..brand apa lagi yang bagus ek?

Untuk Mawaddah ada 5 buku latihan; BM, Matematik, Arab, Pendidikan Islan, Jawi.
While utk Mus'ab ada 3 je ok! Dah tu ada 2 je company yg dah produce..I guess Kementerian blom finalize KSSR darjah 3 sebab depe ni kan 1st batch.


Cikgu tanda guna warna PINK! eheh..Mak bangga setakat ni mak jadi cikgu yg berhemah..tak garang..semakin professional :p


BTW, mak tanyer kat member yg cikgu pasal KSSR..ni komen die serba sedikit:

KSSR ni bukan exam oriented, so kami kene pastikan murid dapat apa yg dipelajari. Penilaian berdasarkan aktiviti yg dibuat di dalam kelas. Tiada ujian formatif maknanya tiada ujian yg macam upsr ( ada jadual & soalan standard) . Kalu cikgu buat penilaian, murid akan dipastikan bole jawab dgn bantuan guru. Kalu murid tidak  hadir pada hari penilaian dibuat, guru akan membuat penilaian bile murid tersebut hadir. Skala markah /  band yg diberi berdasarkan banyak kriteria antaranya sahsiah, kreativiti , kebolehan berfikir dll. Pendek cerita murid kene menguasai semua perkara samada yg formal & informal.Murid yang tidak pandai / belum menguasai tahap membaca & mengira akan ditempatkan di dalam kelas LINUS. Kelas pemulihan utk membaca, menulis & mengira.
Aktiviti lain cuti sek ni adalah:
  • Baking for Waddah 
  • Hafal Sifir- Mus'ab
Kalau makpak luar sana ada lagi aktiviti lain yg frugal..tolong cadangkan yer..sharing is caring :)

Ok mak suke la tips dr financialhighway ni on how to Delay Gratification:

1. Make an Advance Decision and Know What You WantGet your decision in writing. Try to be as detailed as possible about your decision as well as the expected outcome. Sometimes it can be hard to say NO to things, you have to have a clear picture of what you want in order to resist the urge.
2. Know what is Important to You- Know Your Values.In order to be able to delay immediate gratification you need to know what is important to you, what do you value to most. Is it the satisfaction of owning a brand new car or that you own a pre-owned car debt free? Know your values.
3. Have a PlanI don’t think that every aspect of ones life should be planned out in detailed but in order to reach your goals, whatever they maybe, you need to have a plan. You should have a financial plan to reach yourfinancial goals, a career plan to reach your career goals etc. If you have a plan it becomes easier to resists the urge of immediate satisfaction, you maybe more conscious of your behavior and how they fit in your plan.
4. PrioritizeHave clear priorities in life this can be financial priorities or just general priorities in life, such as school comes before entertainment, family before friends etc. Having clear priorities will go a long way in delaying gratification.
5. Reward YourselfIf you have long term goals, I highly recommend you set-up some short term goals and reward yourself for reaching them. Sometimes it can be very difficult to keep focus on long term goals if we don’t see some rewards, giving yourself small rewards can be very powerful.
Delaying gratification is not an easy task, but it is something that can be learned over time, following some of these steps will help you in the process. However do not stop at these there are tones of resources online on this topic, take sometime and go through some of them.

4 comments:

umm mujahid said... Reply To This Comment

salam kk Farah ,

saya ni silent reader akak dah lama :) seronok baca coretan akak & i really admire you how to managed kids without any helper ( maid) yet have time for cooking ... full time worker .. & spend time with kids etc ..
me myself a professional worker but really struggling nak managed household . my kids actually dah besar ( 2 org je ) ..insyaAllah harap dpt kumpul kekuatan .. coz i really miss my kids now ..been away from my family for almost 2 months now ( abroad ) . hope to pay back what i have been missed once i complete my job here :( .keep sharing ..may Allah Bless u & your family ..

puterikiut said... Reply To This Comment

wahhh rajinnya mak.. bila nak monitor sifir tu? mlm ke ? atau farra pun cuti? tapi bab buku sangat bernas.. akak pun nak korek buku yg derang blom habis buat kalau dah hbs nak tambah.. ayahnya blm start cuti wpun cikgu.. tunggu stpm habis dulu.. bab cuti dlm kl tu sama pikiran dgn akak.. akak br ckp kat derang dlm kl pun kita tak hbs jalan lagi..org sanggup dtg dr jauh dok hotel kat kl.. kita kat kl ni save budget hotel.. muzium, kidzania, sunway lagoon...

Zuraimah Ismail said... Reply To This Comment

bravo mama!!!!! suka suka suka...kite outsource suma tu kat my sis kat kampung..heheh weekend baru check..

Smiley said... Reply To This Comment

ummi mujahid, tq sudi baca blog kita..kite pon struggling jugak..mana sempat kita buat la..ikut kemampuan

kak nita, jadi cikgu malam2 je kak org wiken ..tu la ingat nak jln2 KL..tp lom jln lagi

Kak ct, marilah kite berusaha ehehhe