Friday, September 21, 2012

Singapore Finale

Entry ke -5 ni padahalnya gi SG 3D2N je..mmg over!

Last day ekceli dah tade aktivit sebab flight hubby jam 12.30pm by AA while my flight jam 1.40pm by MAS. So weols bermalasan je dulu dalam bilik..jam 9.30am check-out hotel and proceed to Airport by MRT.


Sampai Airport terus return the unlimited card dah dapat semula 20 dollar ( 10 dollar return for each card).

 Then kami check-in my flight MAS dulu sbb MRT ni jumpa Terminal 2 dulu. Lepas tu gi makan Burger King. Burger King halal in SG. Ada tanda halalnya. 

Settle makan-makan, kami pon ikut hubby n muaz gi Terminal 1 sebab derang yg nak fly dulu...kami pon berpisah la kat sini..sob sob..ceyy sdey

Hati sedey ..terus layan performance lampu2 kat airport ni...I siap tangkap video ni! nak tunjuk kat Ab & Waddah
To killing time cheewah ..I just snap photo around airport just to share few info that might be useful for you all later.

Pertama..jom kite berkenalan ngan Airport Changi yg banyak terminal ni! Kalau naik the cheapest flight which is Tiger Airways u akan mendarat di Budget Terminal belah kiri tu..so then kene naik bus to go T2. U have to come T2 sbb nak naik MRT to explore SG. Mmg Tiger Airways (TA) lagi murah dr AA tau! Saya ingat nak book for hubby TA tp cam tak konfident plak hubby and Az senang naik shuttle bus to T2. Dalam peta nampak cam jauh jer..tp bila landed kat T2, I nampak je kapal2 TA yg berlambak kat Budget terminal..so meaning tak le jauh sgt dengan T2.
Few flights like AA landed and depart kat T1. Banyak lg company airlines lain tapi dah tak ingat. T1, T2 &T3 dihubungkan dengan Skytrain yang sangat kerap tak hingat punya kekerapannya. So no worries at all! So let say anak beranak korang naik flight lain2..jumpa je di MEETING POINT T2 ok ? cam kami buat


Budget Terminal ni temporary close tau starting 25 SEPT! So pls take note everybody. Kat bawah ni airlines  di Budget Terminal. 


Ni ha meeting point nyer..di T2 depan information counter yg boleh amik juga password Wifi Airport


Ni ghopanya signboard Skytrain..insyallah takkan sesat.. signboard sume lengkap!


Sat sat camwhore jap bila Maher dah tertidoq dlm carrier. Masa ni maknya masih sibuk dok mengexplore Changi International Airport. 


Prayer room hanya ada utk penumpang kapai terbang je tau..sbb ianya belah dalam lepas kite masuk departure entrance. For public tadak surau


Dalam airport depe ni ada macam2 aktiviti..ada opening cinema area, free desktop & internet usage...then jumpa e-postcard! So apalagi! jom kite tryyy hahah


Cari-cari mana kite? Hantar 2 keping postcard kat hubby tercinta! saje ngade

Lepas tu kite gatai main2 internet pulak..sampai tak perasan rupanya Gate flight kite dah bertukar..so apalagi..tercungap2 berjalan mencari gate yg btol..dr wing lain ke wing lain..mak hai jauh sgt! mmg besar betul Changi Airport ni!

Imagine masa nak terbang tu..kapal terbang bersusun2 nak terbang ..macam2 airlines berderet..macam kat stesen bas pudu..I wonder sure air traffic controller die bz gile eh? Alhamdulillah Maher behave je dalam flight ..tade pon tercari Ayah Ayah.

Selamat tinggal SG! You are soo wonderful.

Sampai di KLIA, HUBBY dah lama tunggu. Nak amik luggage punya la lama..Muaz siap dah amuk kat luar tu sbb die demam. Solat dulu di KLIA then amik cab terus balik rumah..ringu sangat kat Mawaddah & Ab. 

SG is really is great holiday destination for family! Maka janganlah diabaikan Cuti-Cuti Malaysia! * eh takde correlation eh

3 comments:

Zura@Iwan said... Reply To This Comment

sonok tgk uols pegi spore....hihi..

y@tipruzz said... Reply To This Comment

Epostcard tu menarik! Kalo dpt send from nz sure lebih bermakna :p

Smiley said... Reply To This Comment

Yati, btoi2..sila sila kumpui dana NZ