Sunday, July 29, 2012

Transformasi tudung lycra berawning ke Outer Syria

Kesian betul tengok tudung-tudung Lycra yg awning dah kemek-kemek ni..dok je bertapa dalam almari sejak tahun lepas. Dah lepas gosok banyak kali pon awning yg kemek tu mmg dah tak dapat diselamatkan. Maka...saya dengan beraninya ( poyo) membuat transformasi tudung Lycra ke Outer Syria disebabkan nak elakkan pembaziran..Sayang pulak bodynya masih elok..

Tengok ni deretan Tudung Lycra dah rosak awning..kemek2..argh kalau pakai tak comei


Cara-cara:
1) Pisahkan awning dengan body guna penetas benang. Part ni yg paling lama dan memerlukan kesabaran yg amat tinggi. Fuh saba2..bulan puasa
2) Jahit tepi di bahagian yang dah terpisah dengan awning.
3) Jahit lurus. Yang ni mencabar gak sbb kain Lycra kene guna jarum khas benornya. Tapi saya guna jarum biasa je so tadela kemas sangat jahitan..Tapi buleh la pakai tudung tu kira orait la ehehhe..kene try dengan Inner to get the right size sebab bila dah pisahkan dengan awning ..size muka Outer jadi besar

 Bertapa kat umah mak tadi sbb nak guna mesin jahit

Meh tengok hasilnya..


 Lycra corak hitm+putih+grey dan inner RED

  Lycra plain Purple dan inner RED
  Lycra plain dark Turquoise dan inner RED

Antara ketiga2 yg dah siap ni ..saya paling suka kombinasi no 3! Anda suka yg mana?

Sekarang dh minat Syria style sbb bole 'Mix & Match' concept..Inner pon murah hanya RM5..Outer dr Lycra sedia ada..kan jimat tuh! Dah tak payah beli tudung berjenama mahal bagai tuh

8 comments:

Tyha said... Reply To This Comment

Akak memang suka mix and match ni farra...bukan takat tudung je nagn abju pon.No 3 tu kalau match ngan pink terang dia punya inner pon cantik...;)

Tyha said... Reply To This Comment

Tahniahlah Farra, rajin menetas...kalau akak le....sanggup beli tudung baru

CT said... Reply To This Comment

kretip!!!! suka no 3...kite tried pakai style syria tu...tapi x kenan tgk muka sendiri sbb nampak pendek..huhuhuhu

aida said... Reply To This Comment

farra, nak upah kau bukak awning aku.. ada dah tudung kemek awning

Ummu Raja said... Reply To This Comment

i like!!! sebelum ni dok tunggu nak repair pelapik awning tapi tak buat2 lagi sbb malas nak tetas, makan masa macam u kata. this is a good idea! Thank you for sharing this post.

ramadhan kareem..

Smiley said... Reply To This Comment

K. Tyha, letih sunggu tang tetas2 tuh..erk..agak serik gak ahha

Kak Ct, Ok la..cer tgk Yuyu Zulaikha tu pakai..sgt comei

Aida, x sanggup weh! ehhe

Ummu Raja, selamat mencoba yer :)

puterikiut said... Reply To This Comment

farra.. murahnya inner rm5 je..beli kt mn? rupa dlm dia mcm mn?

Smiley said... Reply To This Comment

k.nita..kat pasar malam ada..online pon ada..rupa mcm serkup tu kak