Monday, January 30, 2012

Bread crumb and fish and chips

Ada breadcrumb tapi tade idea nak buat apa? Atau dah tade idea nak masak apa. Cuba resipi ni. Sangat senang membuatnya dan sedap. Sesuai makan dengan nasi. nyum3

Bahan-bahan:
Seafood: udang/dory fish/sotong: digaul bersama sedikit garam & pepper

Tepung gandum
Telur-dipukul sedikit

Breadcrumb

Cara-cara:
1) Salut udang dengan tepung
2) Celup pulak dalam telur
3) Salut pulak dengan breadcrumb dan susun atas dulang sebelum digoreng

P/S: buat banyak-banyak, then boleh simpan frozen. Tak payah beli kat pasaraya. Tapi kalau nak mudah, beli aja la yg dah siap kat pasaraya he3

 Udang sebelum digoreng

 Dah siap goreng

 Dory Fish


Buat banyak, leh simpan frozen. Balik keje goreng aje ..senang citer 

Tambah salad and chip..jadilah ia fish and chip

Owh ya Dory fish 1 plastik tu harganya RM7++ jerk..kalau beli siap Fish and Chip ni satu kotak mencecah RM15..dulu masa malas selalu gak beli jek ekekkeke :D

6 comments:

Atah Rashid said... Reply To This Comment

akak, mana nak dpt dory fish mentah?

Farra said... Reply To This Comment

Atikah, beli kat supermarket like tesco, giant etc..akak beli kat tesco

atulhani said... Reply To This Comment

kak.. nampak sedap sangat esp udang tuuu... adeeh.. meleleh air liur. nasibaik tak pregnant. hehe

atulhani said... Reply To This Comment

copp kak.. nak tanya.. bakar dulu sebelum goreng ke camna kaedahnya tu..

y@tipruzz said... Reply To This Comment

goreng je kan beb?

gud idea..taknah beli bread crumb before this :p

Farra said... Reply To This Comment

atul, la..silap pulak tulis..ish nyanyuk toi..goreng ajek ..seriyes mmg sedap hihihi

yati, ni breadcrumb kak ipar aku kasi..punya la byk ehehhe