Tuesday, September 6, 2011

Tragedi Syawal meragut 22 pek ebm!

Tragedi yang tidak disangka-sangka menguji tahap kesabaran dan keimanan seorang ibu yang menyusu anak secara eksklusif...

Kami meninggalkan rumah pada Isnin pagi yg lepas menuju ke kampung halaman nenek di N. Sembilan. Kami bermalam hanya 1 mlm sahaja. Dan pada malam keesokan harinya kami tiba di rumah lebih kurang jam 10.30mlm. Saya sangat penat dan selepas loading anak-anak di bilik, saya baring sambil menyusu Maher. Kemudian suami masuk ke bilik dan memberitahu berita sedih ini: " ayg, peti sejuk tak tutup rapat, semua susu dah cair".

Tersentap hati dan perasaan. Setelah Maher tidur lena, saya gagahkan diri melihat keadaan freezer. Memang sah cair. Semuanya cair. Malahan stok ayam, ikan dan udang juga sudah berbau. Semua penghuni freezer terpaksa dibuang. Mujur stok basah tidak banyak mana.

Tiada rezeki nampaknya. Semua 22 pek susu ini terpaksa dibuang. Termasuk juga 5/6 pek solid food Maher terpaksa dibuang. Moga Allah permudahkan urusan saya untuk mengumpul semula stok EBM. Alhamdulillah stok-stok EBM di Upright Freezer masih ada buat si kecil. Upright freezer ada "lock" yang kami beli di Ikea, jadi kemungkinan ia selamat lebih tinggi.

Keesokan harinya, iaitu Rabu saya menyiapkan dulu bekalan solid food Maher buat beberapa hari sebelum bergerak ke Kedah. Bekalan solid food ini juga saya bawa dr KL ke Kedah menggunakan Cooler bag & Icepack. Gambar tidak diambil.

Susu-susu ini bukan rezeki Maher.
Maher~berat terkini 10kg. Mmm boleh percaya ke ngan penimbang kat kg tu?

Perjuangan harus diteruskan.. fighting!!!

8 comments:

F a i z a h ' s said... Reply To This Comment

Sayangnyaaaaa... phm benar perasaan itu...sy pnh jadi p'pam tegar dulu... walaupun sy hnya m'pam sy mampu jgk menyusukan anak sy secara eksklusif beberapa bln... setiap titis susu mmg sgt berharga... kalu disia2kan mesti rasa sedih yg amat kn? all the best utk kumpul stok kembali!

yatiscloset said... Reply To This Comment

siannyer! takpe susu mu byk lg insya allah leh stock up blk. aku blk dr kedah pon terus menuju deep freezer cek susu..kotla ade black out ke ape kan..mujur sume ok. Aku kt kedah masak bubur ammar..dah try kasik bubur ayam mc d dia suke amat beb!!! mesti syiok sbb dpt rasa garam :p

kasih kita said... Reply To This Comment

Tengok gambar Baby akak pun dah confirm boleh percaya penimbang dekat kk tu hehe.
saya pun pernah susu cair dalam deep freezer huhu... nasib baik bhgn depan jer yang cair, yang belakang2 masih berais lg.
InsyaAllah rezeki susu anak kita ada lagi. Pengajaran untuk kita di masa hadapan huhu

~ yus ~ said... Reply To This Comment

memang sayang...

nak dapat amaun serupa, makan masa kan...

tahniah masih kuat teruskan penyusuan susu ibu tu..

Farra said... Reply To This Comment

terima kasih atas sokongan ibu-ibu :)

aida said... Reply To This Comment

kena ingat... zue lagi dahsyat.. kau baru 22 ketul, dia satu deep freezer kena buang... WUWUWUW :(

Farra said... Reply To This Comment

aida, ni batch ke 3..so in total akak ku hupdet kemudian..sib baik ada freezer lg satu..so mmg elok ada backup freezer gak ni

alhamdulillah masih ada stok

Yanie said... Reply To This Comment

Farra.. sedihnye dgr psl EBM ni... rase yani lak nk nangis.. kakak pun penah jadik camni... siannye... sabar yer farra...huhu tp dis entry buat yani tak sbr nak start collect EBM blk.. x lama je lg... sebulan jek lagi...