Sunday, August 21, 2011

Operasi mencuci sarung kusyen sofa Fella

Lil Maher demam sejak Jumaat. Ini menjadikannya beliau seorang bayi yg inginkan sepenuh perhatian & pelukan sepanjang masa. Jadi, akibatnya mama tak dpt nak wat kuih raya. Ok Takpe..so kene buat benda lain la. Sementara ayah pegangkan Maher, so Mama zass membogelkan semua sofa-sofa Fella. Sejak beli dr last year tak penah cuci lagi yer puan-puan :p

Senang je rupanya nak tanggalkan sarung kusyen ni semua. Nak pasang balik nnti entry lain hihi


Siap dah bogel sume..apa lagi anak-anak main "pondon-pondok" walaupun tade rupa pondok. Rupa flat separuh siap agaknya

Boleh juga main " kuda-kuda". Kreatif kan? hehe

Tukang cuci sarung kusyen adalah seperti berikut. Terima kasih. Wangiii

Dah alang-alang bukak sarung kusyen, semua frame2 yang bergantung dilap juga. Tahi2 cicak di dinding juga dicuci.
Budak demok ni dah baik demam hari ni...tapi kuat teramat sangat memerap. jauh sket/ tak dukung terus melalak huhu. Huby siap suggest hari ni takyah masak, tapi mama tetap mahu masak.


Tatacara mencuci sarung kusyen tanpa perlu ke kedai dobi:
1) Tanggalkan sarung kusyen
2) Rendam dengan sabun beberapa jam
3) Berus kotoran yang degil dengan berus dan sabun
4) Mesin sarung kusyen & jemur

Disebabkan mesin basuh kami kecil je : 5kg, jadi kene 3 round le nak coci ini sesarung. phewww kerja keras btol ko mesin basuh oooi. Dasat betol kotoran dr sarung kusyen ni. Ha tengok ni:
Sambil tgh gigih memberus, sempat snap pic :D

Cerita sekadar nak buat entry hari ni ekekkek agak-agak ada tips berguna tak? Ok selain aktiviti i, ada lg aktiviti lain taww..bakal menyusul next N3.

5 comments:

aida said... Reply To This Comment

farra, kau tak pakai pencuci biasa ke?
alamak, aku pun nak basuh sarung kusyennn

Zuedin said... Reply To This Comment

saya pun basuh weekend baru ni. giler penat, 3 kali trip.

ummi said... Reply To This Comment

jap bila last basuh ha ha? sofa akak walaupun x sampai sethn, dah byk kali basuh memandangkan anak2 akak adalah kreatif bab mencomotkan perabot nih. yg kusyen tu je lah. yang kat body tu akak x berani basuh, takut kecut. sofa lama akak camtuh. habis kecut, tak bleh masuk dah kosi tu.

Farra said... Reply To This Comment

Aida, saje je nk guna sabun tuh :)

Zu, sgt fenat kan,ni akak baru pasang blk feluh2

K.tie, pestaim basuh sume, be4 this basuh 1/2 ketul je sbb food tumpah. Dah slamat pasang sume ..tade yg kecut Alhamdulillah

FabricDecors said... Reply To This Comment

tahniah, mission berjaya :)