Friday, August 19, 2011

Awas! jgn baca kalau tak boleh tahan nafsu lapar

Owh no...1 week tade hupdet! totally againts my KPI in whatsoever situation. Ok ok..meh updet sket

Sepanjang Ramadhan ni 2 kali saya tidak memasak ..dan hari yang bertuah itu jatuh pada :

1) Hari Sabtu lepas
Sabtu, kami menziarah anak sepupu yang masuk hospital since he was dignosed wif rotavirus & demam kepialu. So then, hubby suggest kami tapau aje makanan Arab. yeay! Kali ni kami try Rawsha. Cam biasa, saya pilih nasi mandy ayam & hubby pilih kambing berganding dengan nasi khabsha.

Rawsha VS Saba

Kami dah biasa ( ekceli baru je sejak Jan 2011 hihi) makan di Saba. Jadi disebabkan ni pestaim makan di Rawsha, let me give a quick and short food review:
  • Rasa:Saba lagi sedap
  • Kuantiti:Rawsha lagi banyak, adoi mmg x abes, boleh makan sampai ke sahur
  • Harga:Rawsha lagi mahal
Namun begitu, kedua-dua restoran ini mempunyai kelebihan dan peminatnya yang tersendiri. tak percaya, pergilah sendiri dan tengok dengan mata kasar anda. Masa peak hour nak dudok pon nak kene Q! Apapon, sesapa yang tak pernah try nasi Arab, saya cadangkan, silalah mencubanya. Kerana anda pasti takkan terkeciwaaa.

I'm totally in love with NASI ARAB. Thus, kene cari menantu orang arab.

Restoran Rausha yang besau gedabak. Katanya boleh muat 1K people at same time
Gambar ihsan Gugel

My feveret~Nasi Mandi
Gambar kredit kpd website Saba ( macam promosi le pulak)

2) Hari Rabu lepas

Sejak Selasa teringin nak makan popiah. Jadi, otw home tu cakap kat hubby jom menyinggah Param di Jalan Kuching. Orang kata kalau puasa tengok semua benda mmg sedap! kannn..Jadi hasil tangkapan tanpa dirancang ialah : Laksam, Mehun Sup, Pasembor & Murtabak. Total blanje RM22. Ha tgk tu popiah terus tade. Dipendekkan cerita , suasana berbuka mmg tak ceria langsung. Siap perut tak kenyang jadi sebelum solat Terawikh terpaksa buat air panas dengan susu dan nestum sebab rasa tak bertenaga. Lesson learn: kalau tak sempat nak masak, baiklah kita beli aje dekat kedai makan order2 tu, better rasanya. Jadi, sepandai-pandai duit melayang ( ke param) , akhirnya 25% gitu jatuh juga ke T*** S*****.

Bagaimana dgn anda semua? Masak sendiri atau beli? apakah pilihan anda?

6 comments:

aida said... Reply To This Comment

nasi arab al jazeera the best :)

Farra said... Reply To This Comment

aida, kat mane pule tuh? mesti uk ekk

y@tipruzz said... Reply To This Comment

aku dah 4x tak masak kot...semlm pon x larat sbb sakit pala..1st time singgah param sesorang, aku just beli nasi ayam, laksam, kuew tiow, kuih rm2...total rm11 jer...okla sumer habis sbb share sket2 kan..cuma rasa mmg takleh lawan home-cooked food la (kuikui perasan!!)

y@tipruzz said... Reply To This Comment

eh ko gi rawsha kg pandan tu ke? aku igt pas raya nk gi..dekat ngan umah mak aku :)

Anonymous said... Reply To This Comment

salam..

pergi lah cuba makan nasi arab kat sahara tent, area bukit bintang.. lagi terangkat beb..

kak liza,pj

Farra said... Reply To This Comment

yati, gi tauu..yerp dkt bulatan kg pandan

k.liza, tq for sharing..ok mesti cuba satu hari nnti!