Thursday, August 25, 2011

Kuih Raya 2011

Tahun ni biskut raya paling sikit berjaya dibuat. Banyak cabaran-cabaran yg tidak disangka. Bahan-bahan nak buat kuih raya dah beli awal Ramadhan lg. Tanpa disangka Maher pulak demam dan kene measles. So, mmg tak dapek nak diteruskan aktiviti baking. Jadi, inilah hasil kuih raya tahun ni.

  • Semperit dahlia / bunga cina
  • Almond London
  • German cookies

Setelah 3 balang diberi kepada emak, ini kuih raya buat kami. Insyallah akan bawa sedikit utk balik ke kampung N9 & Kedah.


Kali pertama membuat German cookies. Sangat-sangat terbaek!! Buatnyer senang gile hokayyy. Rasanya sangat sedap..sangat cair di mulut!

Resipi German Cookies ambil dr Mat Gebu je. Saya touch up skit dengan castor sugar yang diwarnakan dengan pewarna Hijau. Kene letak masa biskut panas-panas.

So tart nenas cancel le. Inti tart nenas yang dah dibeli tu guna lepas raya ajela. Lagi satu saya beli juga Batang Buruk. Jadilah 4 jenis kuih raya saya tahun ni :)

Pengajaran disini buat saya dan maybe ibu lain yg ramai anak, bekerja & tiada maid, saya lps ni patut buat biskut yg mudah je cam german cookies. Yang renyah2 baik dijauhkan. Kalau lg nak senang biskut tunjuk-tunjuk aje he3. Raya nanti jemputla bertandang ke rumah.

Banyak ke kuih raya kat umah uols?

6 comments:

aida said... Reply To This Comment

aku tahun ni kuih tunjuk2... hikhik

LiTtLe^m3 said... Reply To This Comment

kuih raya tak banyak.. tapi yg pasti kuih suji ibu mertua ku pasti ada :D ni terbalik kot.. mak mertua provide kuih raya kat menantu :D

Princess Solehah said... Reply To This Comment

tahun ni tak buat kuih raya :) hehe

yatiscloset said... Reply To This Comment

tunjuk2 gak sumer!! hehe
aku adela beli dlm 9 balang...

wiken ni nk try wat kek lapis masam manis :)

CT said... Reply To This Comment

kite buat sarang semut ngn cornflake madu je...

pastu MIL bagi cookies mcm famous amost tu ngn cornflake coklat..

pastu cik abg beli kuih ape ntah namanya..

yg lain kerepek2 je...

cukupla, bukannye ramai nak dtg rumah pun, sat lagi membazir....

ShaFiAti said... Reply To This Comment

farra, awk x try biskut nestum yg awk share resepi tu ke? akak try sdap le.. akak wat bentuknye sebijik cam biskut german awk cume xde gule kale hijau tu. :-)