Thursday, May 19, 2011
Owh extra Fat from Lasagna
Sos Keju:
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu
Sedikit garam
Black pepper kasar
Mozarela/cheddar cheese ikut suka
Cara:
1. Cairkan butter kemudian masukkan tepung, padam api dan kacau sebati
2. Masukaan susu , hidupkan api kecil dan kacau sebati
3. Masukkan bhn2 yg lain dan kacau sampai pekat.
Sos daging:
Sebijik buat macam sos spaghetti, cuma saya tambah sket nutmeg.
Cara melapis:
1. Griskan loyang dgn mentega
2. Tabur sos daging
3. Letak lapisan lasagna yg pertama
4. Letak sos daging
5. Letak sos putih.
6. Ulang sampai 4 lapis yg eloknya ( saya punya 3 lapis je sbb sosnya dah abeh)
7. Last skali mesti sos putih
8. Tabur keju
Cara membakar:
1. Tutup dgn aluminum foil utk elak cheese hangus
2. Bakar selama 30-40 minit, dimana 10 min terakhir tu bukak aluminum foil
Sedap.....mungkin sbb byk lemak :) haha...kids suka...Alhamdulillah
Apopon penat & perlu bersabar sbb time consuming sket & byk alatan nk kene cuci hihi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 kelebihan beli emas secara ansuran, Easy Payment Purchase ( EPP)
✨ 6 kelebihan simpan emas secara ansuran ✨ Beli emas secara ansuran di Public Gold ini dikenali sebagai “Easy Payment Purchase” ( EPP) Apa ...
-
Lagi-lagi dapat email orang fwd email pasal status Halal/Haram makanan last Fri. Yang bagusnya, aku dah ajar kengkawan pejabat untuk semak d...
-
Salam semua...saya benaunya dah lama benor nak buat sarung sofa sebab kami punya hak 6 tahun ni dah kotor..cuci2 pon takmo tanggal..sofa ni ...
-
"Apa kelebihan jadi dealer Public Gold?" Soalan yang sering saya dapat dari penyimpan emas. Kisah saya menjadi dealer Sejak mul...
6 comments:
fara...mudahnya buat lasagna nih ek.
Mana nak cari doh lasagna dlm kotak tu?
nk try nih...
Hanis, sesila try..jimat..beli mahal dpt sket :)
sedapnya...mesti try ni :) tak pernah buat lagi..
aku suka amat dgn lasagna, chot & budak2 pon sama.. masa dok uk, rajin aku buat sbb pakai lasagna sheet Tesco, berapa pence jek.. then, shredded cheese pon murah, bleh campur2 lagi nak mozarella & cheddar.. but sejak balik, tak pernah lagi buat.. reasonnya - kos barang mahal & banyak lemak.. seriyes susah nak hilang lemak2 bila balik mesia.. dok sana seju kot, lemak senang burn out! huhuhu.. but since ko dah mengingatkan, tak lama lagi aku buat ;)
Juli, mmg btol la brg2 kat sini mahal..tu la lg sedap campur mozarela + cheddar..tp aku guna cheddar je la..aku pon beli cheese la ni blok cheese jimat leh guna selalu
baru nak tanye enko camne nak buat lasagna..da jumpe resepinye ekekkee..nak try gak
Post a Comment