
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu
Sedikit garam
Black pepper kasar
Mozarela/cheddar cheese ikut suka
Cara:
1. Cairkan butter kemudian masukkan tepung, padam api dan kacau sebati
2. Masukaan susu , hidupkan api kecil dan kacau sebati
3. Masukkan bhn2 yg lain dan kacau sampai pekat.

Sebijik buat macam sos spaghetti, cuma saya tambah sket nutmeg.

1. Griskan loyang dgn mentega
2. Tabur sos daging
3. Letak lapisan lasagna yg pertama
4. Letak sos daging
5. Letak sos putih.
6. Ulang sampai 4 lapis yg eloknya ( saya punya 3 lapis je sbb sosnya dah abeh)
7. Last skali mesti sos putih
8. Tabur keju

1. Tutup dgn aluminum foil utk elak cheese hangus
2. Bakar selama 30-40 minit, dimana 10 min terakhir tu bukak aluminum foil



Apopon penat & perlu bersabar sbb time consuming sket & byk alatan nk kene cuci hihi
6 comments:
fara...mudahnya buat lasagna nih ek.
Mana nak cari doh lasagna dlm kotak tu?
nk try nih...
Hanis, sesila try..jimat..beli mahal dpt sket :)
sedapnya...mesti try ni :) tak pernah buat lagi..
aku suka amat dgn lasagna, chot & budak2 pon sama.. masa dok uk, rajin aku buat sbb pakai lasagna sheet Tesco, berapa pence jek.. then, shredded cheese pon murah, bleh campur2 lagi nak mozarella & cheddar.. but sejak balik, tak pernah lagi buat.. reasonnya - kos barang mahal & banyak lemak.. seriyes susah nak hilang lemak2 bila balik mesia.. dok sana seju kot, lemak senang burn out! huhuhu.. but since ko dah mengingatkan, tak lama lagi aku buat ;)
Juli, mmg btol la brg2 kat sini mahal..tu la lg sedap campur mozarela + cheddar..tp aku guna cheddar je la..aku pon beli cheese la ni blok cheese jimat leh guna selalu
baru nak tanye enko camne nak buat lasagna..da jumpe resepinye ekekkee..nak try gak
Post a Comment