Thursday, May 19, 2011

Owh extra Fat from Lasagna

Guna jer instant lasagna San Remo ni, tak payah rebus dahulu..bole guna terus

Sos Keju:
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan susu
Sedikit garam
Black pepper kasar
Mozarela/cheddar cheese ikut suka

Cara:
1. Cairkan butter kemudian masukkan tepung, padam api dan kacau sebati
2. Masukaan susu , hidupkan api kecil dan kacau sebati
3. Masukkan bhn2 yg lain dan kacau sampai pekat.

Sos daging:
Sebijik buat macam sos spaghetti, cuma saya tambah sket nutmeg.

Cara melapis:
1. Griskan loyang dgn mentega
2. Tabur sos daging
3. Letak lapisan lasagna yg pertama
4. Letak sos daging
5. Letak sos putih.
6. Ulang sampai 4 lapis yg eloknya ( saya punya 3 lapis je sbb sosnya dah abeh)
7. Last skali mesti sos putih
8. Tabur keju
Cara membakar:
1. Tutup dgn aluminum foil utk elak cheese hangus
2. Bakar selama 30-40 minit, dimana 10 min terakhir tu bukak aluminum foil



Sedap.....mungkin sbb byk lemak :) haha...kids suka...Alhamdulillah

Apopon penat & perlu bersabar sbb time consuming sket & byk alatan nk kene cuci hihi

6 comments:

hanis said... Reply To This Comment

fara...mudahnya buat lasagna nih ek.

Mana nak cari doh lasagna dlm kotak tu?

nk try nih...

Farra said... Reply To This Comment

Hanis, sesila try..jimat..beli mahal dpt sket :)

Abah Yie&Ummi Na said... Reply To This Comment

sedapnya...mesti try ni :) tak pernah buat lagi..

myjuliana said... Reply To This Comment

aku suka amat dgn lasagna, chot & budak2 pon sama.. masa dok uk, rajin aku buat sbb pakai lasagna sheet Tesco, berapa pence jek.. then, shredded cheese pon murah, bleh campur2 lagi nak mozarella & cheddar.. but sejak balik, tak pernah lagi buat.. reasonnya - kos barang mahal & banyak lemak.. seriyes susah nak hilang lemak2 bila balik mesia.. dok sana seju kot, lemak senang burn out! huhuhu.. but since ko dah mengingatkan, tak lama lagi aku buat ;)

Farra said... Reply To This Comment

Juli, mmg btol la brg2 kat sini mahal..tu la lg sedap campur mozarela + cheddar..tp aku guna cheddar je la..aku pon beli cheese la ni blok cheese jimat leh guna selalu

Mama_Fatin said... Reply To This Comment

baru nak tanye enko camne nak buat lasagna..da jumpe resepinye ekekkee..nak try gak