Friday, April 1, 2011

Chewing gum disangka gula-gula!

Sadisnya bila dapat tahu selama ni Mus'ab selalu beli dan makan chewing gum. Aku sedar pasal ni last week bila die balik sekolah dan tunjuk chewing gum yg dia makan. Bila ku tanya " Mus'ab telan tak?". Katanya "Ya!". Aku kata benda ni tak boleh di makan, nanti sakit perut!. Dia ingat gula-gula sebab rasanya sedap. Katanya selalu juga beli dr rumah luar sekolah.

Sedih sgt perasaan sebagai seorang ibu dan rasa geram pon ada pada penjual yg tak beretika. Budak darjah 1 manalah tahu nak bezakan makanan yg elok dan tak elok. Kami dah beri peringatan pada Mus'ab jangan beli sebarang makanan ringan lagi. Dia akur. Salah kami juga, dedua bekerja tak dapat memantau pemakanan anak dengan rapi :(

Kesian Mus'ab. Ayah tengah usaha cari kerja yg ada medical benefits. Kalau dapat bolehlah mama asuh dan jaga anak-anak dirumah, insyallah.

Chewing gum di jual pada kanak-kanak di luar pagar sekolah. Siapa yang patut bertanggungjawab untuk memantau?

4 comments:

CT said... Reply To This Comment

1. parent to remind kids jgn beli mknn kat luar....tapi how to control kan?

2. pihak sekolah to control penjual di luar sekolah..

3. kene tingkatkan kesedaran sivik para peniaga

all kene cooperate

mahizan said... Reply To This Comment

aku pun selalu gak terfikir nnt bila dah sekolah mcm mana lah pemakanan anak aku..kat umah kita leh la kawal..punca segala penyakit pun selalunya dari pemakanan..runsing kan.

ummi said... Reply To This Comment

luar pagar sekolah ni mgkn susah pihak sek nak pantau. kalau dalam pagar lain cerita. nak educate budak2 umo 7, 8 tahun.. haihh.. ambik masa jugak. junk food sapa x suka.

ps - farra, mtk suami apply keje T* la, ada medical benefit. takmo?

Farra said... Reply To This Comment

kct, tu la peniaga mesti la nak untung..kene inform pihak sekolah la agaknya

mahizan, yep..tu la ntah apa2 dibeli kdg2 kita pon tatau kalau die tak citer

k.tie, owh dah lama apply, but T* cannot offer at least the same pay that my hubby currently enjoying..so usaha tang lain dolu ..btw, my hubby kuar T* gak breach contract, kami budak scholar kan