Thursday, February 17, 2011

Coobaaannnn....tersumbat!!

Kali ke-3 aku diduga dgn perkara yg sama berpantang kali ni, iaitu Susu Tersumbat! Kali ni paling dahsyat. Mulanya pada Rabu ptg kira-kira jam 5pm gitu. Malam tadi jadi tak tentu arah, nak tidur pon tak dapat. Masa mengurut dan tuam (guna tungku moden ) Boop tu terasa amat sakit, sampai mengalir air mata. Sampai hubby pon kene tolong urut, tapi tangan laki urut lg sakit woo. Last-last ku biar aje Boop begitu sampai pagi, coz I need rest too.

Hari ni sambung lg sesi urut-mengurut dengan penuh keayuan. Series taleh buat ganeh-ganeh, sakit sangat! Sambil tu keje umah aku dh tak dayo dah nak buat. Puas dah aku baca blog dan website sana sini to cure it. Sebelah petang aku dah rasa penin... so tido je. Seedap btol tido petang...Photobook langsung terabai hari ni.

Dan sekarang, alhamdulillah, semuanya kembali seperti sedia kala. Kejap je diduga kiranya 24hrs=1day. Tapi mak haii, perit. Yang 2 kali sebelum ni tak lama, kurang 12 jam je dah kembali pulih.

So what works for me as below:
1) Mandi ngan air suam. Sambil air lalu atas Boop tu buat urutan dr atas ke bawah
2) Sapu sedikit mnyak panas kat bawah ketiak dan pangkal Boop, sambil urut perlahan, the very slow motion.
3) Lebihkan bagi Boop yg sakit utk baby nenen. Mmg kene tahan sakit yer mommy!
4) Bila nak rest / tido ( org pantang kan elok tido masa bby tido), letakkan kobis yang dh diletakkan dalam peti sejuk.

Nota:
Tuam dengan tungku moden hanya menambah kesakitan sbb panas boop bertemu panas tungku. Fakta ni ku jumpa juga di BabyCenter. Depa lagi la suruh letak ice pack. No wonder sumbat susu boleh buat mak domammm

Alhamdulillah. Thank You Allah :) boleh senyumm dan sambung photobook hihi

11 comments:

aida said... Reply To This Comment

Aku kena masa fawwaz! Seminggu demam. Pastu tak keba dah, kalau rasa nak terover load aku perah

hanis said... Reply To This Comment

alhamdulillah...tak penah kene sumbat susu nih....

tapi n**ple luka iye...and mix n match bila n**ple luka + boob sarat dgn susu + awal dalam pantang(takleh gerak byk sgt) = seksa paling amat

yatiscloset said... Reply To This Comment

ice pack utk legakan bengkak, tuam air panas utk reduce clog and cepatkan milk flow..both works at different time. b4 feeding tuam air panas, time ko rehat letak ice pack/kobis sejuk/cold compressor.

mujur x demam, kalo demam pi klinik amik antibiotik..kalo biar nnt bernanah di dlm kena wat minor surgery (takutttt aku dgr time doc ckp tu huhu).

yatiscloset said... Reply To This Comment

lupa lak, aku dulu duk pulun sikat B time dia bengkak, sampai merah2...letih giler time kena bengkak susu ni kan huhu

Tyha said... Reply To This Comment

Kalau PAM susu x leh ye? Pernah kena sekali masa Naufal...tapi kejap je...mak urut dgn sikat sambil baca selawat dan al-fatihah.Alhamdullillah pas tu ok dah x jadi lagi.My be tgn ibu kot...berkat.

ieka said... Reply To This Comment

farrah, dulu nurse ada share dengan ika.. dia ckp salah satu cara ialah tuam breast dgn tuala yg direndam air sejuk (ais) selama setgh jam/ lepas tu tuam plak dgn tuala panas selama setgh jam, ulang2 sampai dah lembut sikit dan boleh perah.. InshaAllah. so far it works for me.. paling lama pun kena less than 2 hours. before that memang sampai demam2 , letak kobis sejuk and telan panadol juga la..

Farra said... Reply To This Comment

Aida, sib baek aku x demam

Hanis, tu pon seksa gakkk..

Yati, ye la btol gak apa ko cakap tu..x pernah plak sikat...aku mkn paracematol je
mmg ltey..patut la smalam flat je..

K.tyha, bole perah ..bertambah sakit sbb susu x kuar, tersumbattt

Ika, oooo...btol gak tu....salunya susu tersumbat time pantang je kott...bole try tu kalu kene balik

Mama_Fatin said... Reply To This Comment

selalunye kalo kat kg, mak aku ckp guna sikat. kira cam urutan la gak kot nyer..pastu guna kobis tu..insyaallah pastu okeh.. kalo rasa susu tu byk .urut kuarkan dia..takdola dia sumbat nanti

Farra said... Reply To This Comment

mas, tu la urut2 lg bertambah sakittt ms tgh tersumbat..hoho..nnti aku share gambo stok susu terkini kayyy =)

ARNA said... Reply To This Comment

Saya pun selalu tersumbat susu ni. berketul-ketul B jadinya. Dulu rajin ler menuam, sikat segala. Tapi sekarang dh malas. Bila mengepam, saya tekan semua ketul, dan urat yg tegang. pas tu saya compresskan breast sampai breast btul kosong. Memang sakit giler, tapi mudah dan berkesan hehe

Farra said... Reply To This Comment

arna, mmg berkesan tu ..tp sure sakit gilerr