Wednesday, January 5, 2011

Sesi persekolahan & Rutin 2011

Alhamdulillah syukur, kedua-dua anak dah mula bersekolah. Dan sekarang aku rasa sangat lega dan bersedia utk menghadap Labor Room PMC anytime.

Kisah hari pertama dan kedua Mus'ab


Isnin, ayah sahaja amik cuti while Mama koje. Senang nak kejutkan Ab, die cepat bangun. Pakai baju sendiri dan solat sendiri. Ayah cuti hanya untuk monitor Ab beli makanan time rehat. Ab dah mula naik official transport : kereta Aunty Intan ( jiran). Die ke sekolah jam 7.05am. Sebelum ke sekolah die sarapan kueh teow grg mama buat. Bekal: Air kosong & Honey Star. So ayah dtg time rehat saja 9.05am. Ab hanya beli 1 ketul Donut 40sen dan makan bekal. Mama kasi duit belanja RM1.50. Ab dapat dok depan sekali kelas 1 Bestari, dok sebelah budak pompuan. Ab ni sosial sket, sket-sket nak tegur kawan situ sini. Harapnya dok seblah pompuan, senyap sket anakku ini.
Petang ke sek agama tanpa skodeng Ayah langsung. Pergi balik terus naik kete Aunty Intan. Ayah kata biar die berdikari. Balik sekolah die cerita nama kawan-kawan, itu dan ini..macam2 citer. Excited sungguh! Di sek agama beli kuih karipap 5 ketul = RM1.
Lepas maghrib, Ayah hantar Ab & Waddah ke kelas Iqra. Ab kata setiap hari kene tidur jam 10pm. Bagus3.

Selasa, rutin yg sama juga. Both mama & ayah cuti byk sgt hal nak diuruskan. Kami singgah jap sekolah time rehat utk skodeng kuih apa die beli. Kuih sama, donut 40sen. Hari ni kami dh insist soh die beli mee grg/nasi lemak. Dan sudah 3 hari bekal die masih sama : Honey Star & Air kosong. Aku masak kentang grg dan roti canai segera pon die takmo tapau. Ok la layannn.
Lepas maghrib, ayah hantar depa ke kelas Iqra.
Mama wat spot check masa rehat. Elok je die makan kat meja yg sama Day 1 & 2.
Bunyi je loceng lps rehat kene beratur.

Findings Day 2: Ada 3 budak laki masih menangis. No gal menangis. Sian juga parents tu sure susah hati.

Mawaddah mula ke PASTI.

Tahun lepas Mawaddah dan Ab naik Bas. Kali ni kami dah tukar naik Van Tok Chat, bezanya Waddah sorang je pergi. Pagi td Tok Chat jemput jam 7.25am. Mawaddah suke jer, siap sungguh la awal. Van sampai terus naik. Lepas tu mama dpt gi keje ngan senang hati. Die yg sebelum ni tak suka bawa bekal pon nak bawa bekal tiru Ab. Bekalnya sama: Honey Star & Air kosong. Tapi kat PASTI tak risau sgt la sbb makanan disediakan.

Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya, dan semoga terus dipermudahkan untuk menghadapi kehidupan dengan 4 orang anak. Aminn

Jadual Mus'ab (pengangkutan: Kereta)
7.05am: Pergi Sek Kebangsaan

1.00pm ( ekceli mama tak sure :p) :Sampai umah Uwan

2.15pm : Pergi Sek Agama
6.15: Sampai umah Uwan

7.50pm: Pergi Kelas Iqra'


Jadual Mawaddah (pengangkutan: Van)
7.20am: Pergi PASTI

11.30am : Balik ke Taska

6.45pm: Mama/Ayah jemput balik umah skali ngan Adik Muaz

7.50pm: Pergi Kelas Iqra'


Pendek kata anak-anak dah sekolah, parents mmg penat, sama penat ngan anak-anak. So apapon hendak ditekankan, kami perlu balik sharp 5.30pm. Sebab lps merempuh traffic jam, balik umah nak tgk keje sekolah, nak prepare dinner, nak hantar ke kelas Iqra', nak siapkan beg sekolah ikut jadual esoknya, nak siapkan baju ke Taska. Ni lom masuk nak mesin kain, nak cuci pinggan, nak lipat kain. Tiba malam time tidur barulah berehat. Dan nenek uwan sudah tanya " takmo amik maid ker? Maid vietnam ok, ada ustaz leh tolong cari".

Lepas ni citer hasil check-up semalam.

5 comments:

-ummu amin- said... Reply To This Comment

untung budak2 sekarang.. belanja sekolah smp RM1.50 zmn kita dulu 50sen dah cukup byk :) nih ke maksud najib without inflation negara tak maju?? :)

eLLe said... Reply To This Comment

hrm...ikutkan mmg ada maid lebih mudah, tp setelah beberape bln la..akak ipar kite ckp lepas 3 bln, insyallah maid dah ok..kite nih tgh train maid lagi, so far jaga anak n bab masak die ok..bab ngemas n bersihkan umahlaa kena tengok2kan..tp nak tinggalkan die sorang dgn due anak yang masih kecil, risau gak sbb kite sendiri pon x tentu leh handle kalau sorg2..

Farra said... Reply To This Comment

ayu, RM1.50 belum tentu cukop. Kalau Ab pilih nasi lemak/mee RM1. Kalau pilih nasi putih berlauk ayam kicap RM2! Tu lom beli air lg. huhu. Then sek agama lom masuk lg ni. Owh btol dulu kite banjer RM50 sen jek

Shell, psl maid ni ntah la, hati dh tertutop!!! dan malas nak komen..yg penting..kami enjoyy without maid biar rumah cam tongkang pecah etc eheheh

Tyha said... Reply To This Comment

baguslah...anak2 berdikari.mcm najmi kena spy sokmo dgn ayahnya.Cikgu dah up tugas jadi paparazi...hehehehe.

Erk...betullah Farra...bila anak dah sekolah letih dia lain mcm.Umah? Memang mcm tongkang pecah!Ialah balik keje sibukkan anak,masak dinner,tu yang wajib...pagi awal dah bangun.Uissshhh...awak nanti siab ada baby kecik...harap2 under control.

Farra said... Reply To This Comment

Alhamdulillah anak dah berdikari. Hal umah, tak kesah la..nak cakap cam tongkang pecah blom sgt lg, nnti ada bby mmg tahap tongkang pecah kots ehehhe