Tuesday, January 25, 2011

Kisah kelahiran anak no 4

Ringkas dan cukup bermakna

6.15am- Bangun solat subuh. Selesai solat senak perut. Ke tandas, rupanya cirit-birit. Keluar tandas, cek FB via mobile & baca Yassin

7.10am- Cakap ngan suami mcm ada kontraksi. SMS emak utk mai umah jaga anak2. Mama mandi. Dah mandi, mmg sah ini kontraksi sbb makin kerap, selang 5 minit sekali. Siapkan baju anak-anak ke Taska esok hari, minum air selusoh, bungkus air selusoh & kurma. Jam 7.40am, mak lom sampai. Mama call Uwan, rupanya Uwan & tok di Masjid, dah otw.

8.00am-Check out from home.

8.30am-Sampai spital, request wheel chair sbb aku x mampu nak jalan. Nurse tanyer 2 soalan " Bape minggu Puan? Waterbag pecah ke?" Aku jawab minggu 39, waterbag tak pecah, darah pon tade, hanya sakit". Sepanjang perjalan aku diam jek, menahan sakit kontraksi

Sampai labor Room, terus tukar baju da cek bukaan. 8cm! Bidan komen " it's about time to deliver!" I want gas plsss! Breath-in , breath-out sesorang sbb hubby parking kete & uruskan registration while midwive & nurses call doctor Idora & siapkan peralatan. Klang tung klang tung alat di susun.

Hubby sampai LR. Doc pon sampai. Cek bukaan dan terus kata " ok boleh sekarang. Sakit je terus push ok". Sekali Teran keluar Kepala, teran kedua keluar badan. Keluarlah anakku paling besau setakat ini 3.63kg jam 9.03am. Alhamdulillah! Syukur.

Tetap kene jahit sket sbb terangkat punggung. :) Doc Idora kata sket je.

Paling berat, tapi sakitnya sama jugak macam sebelum ini. Bezanya tempoh kesakitan. Dan bezanya mmg terasa masa push, bila kepala dia keluar rasa cam bola besar keluar eheh. Syukur. Nak berpantang ni lg mencabar dr melahirkan. Moga Allah permudahkan segalanya.

Nurses komen " aiyoo nasib baik today is Sunday". Yelah, kalu tak bersalin dlm kete, aku pon takmo ler! Mmg syukur kepadamu ya allah, hari itu Ahad & jalan tak sesak. Aku cuak gak kalu dah buka 8cm tak jumpa gas itu.

Esoknya, Isnin kami dh pulang. Singgah Hospital Tawakkal utk khatankan bby. Now home sweet home :)
Fresh! Lom potong tali pusat
Baby lom mandi

Muka kepuasan dh minum susu ibu

My sister, my mom & my dad


Mari pilih menu. Lazat2!

Sabtu tu dh puas makan Ikan bakar lunch time, kerepek pisang minum ptg dan nasi minyak yg lazat di kenduri di Tmn Metropolitan :)

Kisah lain:
Pengalaman dgn Epidural atau tanpa Epidural
Kisah melahirkan Muhammad Muaz

9 comments:

hanis said... Reply To This Comment

ho ho ho...mmg mudah sungguh tu farra oii...

sakit sekejap je kan...

aku tak reti nak cite..tp masa lahirkan irfan dulu pun lebih kurang gitulaa gak...cuma aku induce pasal 2 minggu awal doc mmg sarankan baby kluar sbb baby dah tak membesar dlm perut..doc pelik...

induce smpai 2 kali(mmg paksa sungguh)..kali 2 tuh baru terasa sakit...tu pun dalam stengah jam je kot sakit yg buat peluh dingin kluar...lepas tuh trus dtg rasa nak teran tuh..mmg takleh tahan2x dah...sekali push kepala kluar..push sikit je lg lps tuh badan baby kluar..dah selamat...

takde ubat penahan..gas ke..hehhee..pure normal namanya...

tp tulah...nak dapat yg mudah tuh...kene usaha doa+ngaji sungguh2x...mintak ALLAH permudahkan....INsyaLLAH kan...

dah terbukti pun....

selamat berpantang yek...tokleh ngaji...tp buleh zikir byk2x...moga hati tenang selalu...igt...jgn ikut perasaan sgt tau...dlm pantang nih sume benda sensitip :)

Ummu Auni said... Reply To This Comment

wah wah...mudah betul beranak maher, sekejap je rasa sakitnya..syukurlah! banyak Allah permudahkan tu :)

aida said... Reply To This Comment

Wah senang sungguh! Syabas sampai hospital tanpa beranak dlm kete

ieka said... Reply To This Comment

fara.. ngee :D sekejap je kan...rezeki fara.. sib baik tak terberanak kat rumah , kalau tak betul2 ada jadi bidan terjun ahhahaha

anak fara ni macam rupa ayah fara la.. :) bila tgk gambar shuhada, lama dah tak jumpa family fara.. kem salam kat semua yaa..

Atah Rashid said... Reply To This Comment

wah. dgr kak fara citer. mcm mudah jer melahirkan. syukur. mesti kak fara taat kata suami. org kata sapa taat kata suami, senang melahirkan. ;D

y@tipruzz said... Reply To This Comment

syukur dipermudahkan. rezeki masing2 kan! slamat berpantang n perah susu naa :)) take care!

nini ismail said... Reply To This Comment

Alhamdulillah mudah sungguh farra deliver. Berkat tabah, sabar & doa la agaknyer yer...

saya dulu sampai spital 8cm jugak, nasib baik kol 1 pagi - mmg no traffic la... tapi push berkali kali jugak baru kuar... dah anak no3 pon tak pandai pandai push lagi.. hahah

syabas! n selamat berpantang... hugs to baby maher.

CT said... Reply To This Comment

alhamdulillah....mmg lega dapat bersalin kat spital kan...

selamat berpantang ye

Farra said... Reply To This Comment

Alhamdulillah, masing2 ada rezeki yg ditentukan oleh allah supaya kita menjadi insan yg lebih bersyukur :)

Nak update cite khatan lak lps nii