Sunday, January 30, 2011

Breastfeeding journey start again & jaundice

Alhamdulillah, seronok dapat memulakan semula dunia penyusuan badan secara ekslusif. Kali ni rezeki baby Maher, langsung tak kene tambah formula milk masa kat Spital. Berbanding Muaz dulu 2 kali kene supple ngan formula milk masa tengah-tengah malam sbb Mama dah tak terdayo dek crankynya die bila susu sket je kuar.

Sebelum bersalin, dah buat revision tentang BF semula. Memang the first 3 days susu lom banyak, hanya ada sket susu warna kuning namanya kolustrum. Jadi as mom we have to keep baby direct BF je to stimulate more milk.

Masuk hari ke-4 mama dah rasa berat bonar, jd aku pon mula la perah. Hasil perahan pertama, 1 oz. Ni aku lom kene urut lg ni.

Masuk hari ke-5 dah start urut 1st day, susu makin lancar. Masa diurut, susu keluar. Jadi sekarang bila bengkak susu, aku pon pam. For the 1st week ni mmg guna Avent ISIS Manual shj sbb mmg senang, suction sedap macam baby menyusu. I heart Avent more than Ameda. My Ameda masih dok diam dalam kotak berehat lg :)

Perahan pertamaku! Hari ke-4 bersalin. 1 oz saje, tp bisa melegakan boop! :p. Warnanya kuning lg.

Hasil minggu pertama. 9 botol , ada yg 30z/40z.

IK blog ada tulis review on breastpump if you wish to get review on several BP.

Jaundice

Hari ke 5, Maher kene buat blood test nak tgk tahap jaundice. So kami pi la PMC petang tu jumpa Doc Azam. Tapi resultnya, esok pagi baru Doc Azam call. Katanya jaundice agak tinggi, bacaan 226. Doc soh pi PMC semula lepas solat Jumaat. So mama tunggu ayah balik keje then kami gi balik PMC. Sementara tunggu result kuar, Mama dok chat ngan Semah, tanya pengalaman kalau warded kat PMC. Mama risau gak kalau kene warded sbb baby2 sebelum ni lom penah ada pengalaman kene warded sbb jaundice. Lepas 1jam ++ tunggu result dh jadi 206. Alhamdulillah, menurun! Kami call Doc Azam, die kata tak perlu warded dan jumpa lg next week, Rabu. Fuhhh lega sgt. Ni nak kene monitor Maher selalu la. Harap2 menurun lg sbb die selalu poo-poo warna kuning. Mama dah stop sume ubat buat masa ni. Disebabkan die kerap poo-poo rasa tangan ni gatal je nak tambah koleksi Cloth Diaper ehehe..tp tunggu dulu la. :p . Semalam dah buat 1st online shopping..eheh..

9 comments:

aida said... Reply To This Comment

Oh suka juga time susu tgh byk, penuh je freezer masa tu

y@tipruzz said... Reply To This Comment

caiyo caiyo. aku skang weekend x pump sbb baby asyik melekat..isk iskk

mila.ibunajihah said... Reply To This Comment

rindu nak breast feed...miss those moments. Farra, if baby jaundice sengkuang cina/water chestnut mmg the best remedy setakat ni, kat pasaraya ada je jual,caranya..ibu yg minum kisaran buah tu,so bila baby breastfeed dia akan dpt khasiat ..tp ada gak org yg pegi bagi anak dia minum sikit air kisaran tu, but either way..mmg bkesan utk turunkan jaundice.Hope baby maher sihat2 je.. :)

Tyha said... Reply To This Comment

Yup sengkuang cina ok...cuma kalau ibu2 yang x tahan dinasihatkan x payah makan sebab sejuk.Better parut dan perah airnya bagi kat baby direct.

Farra said... Reply To This Comment

Aida & Yati, yepp caiyokk! eheh

Mila & K. Tyha, tq for the suggestion. Kami memilih rawatan biasa je iaitu via BF dan jemur kat cahaya matahari ( tp dh few dys ni ujan pulok). Tak penah cuba cara lain lg, same for all my kids before. Mudah2an, lama2 recover.

nini ismail said... Reply To This Comment

alhamdulillah tgk susu yg byk tu... nak tnyr skit, susu itu kire stock masa masuk kerja nnt ker?

saya pon masih meneruskan journey BF nih... insyaAllah... hopefully dpt teruskan lagi... baby is now 11 mo.

as for the jaundice, klu dah menurun tu insyaAllah ok la... jemur matahari pon jgn direct sunlight yer, indoor shj tepi tingkap. make sure maher drink alot, poo poo alot, dont sleep too long.

Farra said... Reply To This Comment

nini, yelah stok masa kerja + masa nak start training die minum botol 3 wks before keje
yep setuju cara tu..asik nak kejut die je minum ni

Tyha said... Reply To This Comment

Kalau kat Hospital kerajaan,misi memang kejut/ingatkan momy soh susukan baby setiap setengah jam or sejam.Kalau dia banyak berak lagi bagus...masa naufal dulu doktor cakap...lagi kerap berak lagi bagus...kuman tu keluar ikut najis rupanya.Cuma bila dah kat hospital...letih mak dalam pantang nak cuci berak,semua kena buat sendiri!

Farra said... Reply To This Comment

K.tyha, maher ni mmg kejenye suka berakk ..laju sungguh penggunaan diaperss, mmg sronok je bila tgk die berak sbb kaler kuning, hope jaundice makin turunn