Tuesday, January 18, 2011

38 wks check up & jatuh gedebuk!

Assalamualaikum,

Hari ni hari anniversary, in which aku mengharap baby dalam perut nak kuar. Tapi setakat ni belum ada tanda nak bersalin. Orang yg c-sect due date lambat dr aku pon dah bersalin, ye la kan sbb boleh pilih date. Kita ni kene bersabau, menunggu pintu terbuka hihi :)

Ok kisah terjatuh semalamnya gini. Hubbyku parking keteku itu ngadap ke luar. So agaknya sbb tak biasa, lepas aku masukkan 2 begku nak pi kerja, bila aku pusing terlanggar tiang kat car porch. Mmg dah rasa nak jatuh, aku cuba berpaut kat tiang tapi mmg gedebuk jugak! Jatuh terduduk terus! Mawaddah jadi saksi dpn mata! Hubby lak gi amik baju waddah kat atas. Terkejut juga la. Aku siap nangis lg. Lawak tak? Bukan risau diri sendiri, risau bby in tummy.

Hubby soh terus MC, tapi aku kata aku nak pi opis jugak. Sebabnya ada 3: 1) Nak call my gynea tukar date appointment ke Isnin ( instead Selasa) 2) Minta GL dr PMCare 3) Gi spital terus sbb sebelah je ngan opis. ( bunyi cam dkt ek? tp kene naik kete tau :p)

So aku gagahkan diri drive ke pejabat jugak. Masa singgah nak isi minyak baru aku perasan tumit aku pon berdarah. But I'm ok. Aku just monitor baby gerak je, aku tepuk2 perut. Alhamdulillah, dpt wat appointment ngan Doc 2pm. Tapi semalam doc bz , ada kes bedah jam 11am then patients ramai. Aku sampai PMC kui 2pm, tp dpt jumpa Doc kui 3pm. Alhamdulillah hasil check-up semuanya sihat. Doc kata as long as baby gerak dan no bleeding, insyallah ok. Doc soh berhati-hati. So aku pon diberi MC supaya berehat. Doc aku ni mmg baik! Dia sok MC je seminggu. Aku kata sampai Rabu pon dh cukopla. Doc cek kepala bby dh bwh sgt, nak tunggu pintu je terbukak. Alahai pintu, cepat la bukak.

So ni la 1st time aku jatuh gedebuk masa perut sarat. Hasil check-up semalam:
  • Berat mama: 72.5kg
  • Berat baby: 3.4kg+-
  • Tekanan darah, uri, air ketuban: Normal

Hari ni aku MC = work from home. Anak-anak dah gi sekolah. Muaz terpaksa ku hantar ke Taska. Lunch nanti ada lunch date ngan hubby di Jelatek sempena our 8th anniversary.

Tambahan: Terkesan membaca entry Dr Muhaya ni pasal Peringatan Buat Para Isteri. Sila baca ok

Jom tambah ilmu dengan bicararinggit dengan 2 artikel baru:

7 comments:

ummi Tia Zahraa said... Reply To This Comment

Salam akak,

Saya silent reader akak :)

Tahniah for your 8th Anni. Semoga keluarga akk kekal bahagia & di rahmati Allah swt selalu..

& All the best in your delivery nnti. Hope everything will be ok. Takpe akk byk pengalaman :)

take care ya. c ya! :)

fatin nabihah said... Reply To This Comment

farra...
last friday pun akak jatuh gakk..dah le depan menara tuh.. tapi nasib berjaya menahan dgn lutut dan tgn.. punya la risaukan baby tapi alhamdullilah so far baby gerak cam biasa jer..hopefully takde apa2...

Atah Rashid said... Reply To This Comment

adoi kak farra. hati2 la k. seram sejuk baca N3 akak ni.

CT said... Reply To This Comment

Erk..kak ct pun pernah jatuh gedebuk gak masa preggykan anisah...jatuh tangga lagi you...alhamdulillah xde pape..

by d way...u take care girl..dah almost time dah tu

Hanis said... Reply To This Comment

yelah fara...dah due nih hati-hati deh...

kamu nanti bile dah bersalin..kasik spread news sementara kamu masih di PMC yah...disitu lebih dekat bagi kami utk melawat kamu dan baby baru itu berbanding dirumah kamu sana nun..hehehe

oh dan hepi ulangtahun perkahwinan kamu yg ke 8.Sudah menghampiri sedekad yek...bagus...bagus sekalik

Semoga berbahagia terus-terusan...heheh

p/s: mode cakap indon pasal terjangkit ngan kaktie yg dgn kisah maid baru bernama MURNI itu hehehe

aida said... Reply To This Comment

Aku pernah jatuh tangga masa heavy pregnant fahri. Siap keluar air kot situ. P gynae just nak cek, mujur tade apa2

Farra said... Reply To This Comment

Umi Tia, tq dearr ;)

K. Fatin, kalau tahan ngan lutut n tgn, lukanya tang tu ! sakit gak tu..ok kite kene hati2 lebih oki

Tikah, ok adik, insyallah

Kct, jatuh tangga lg bahaya tu!

Hanis, suamimu ada nyampaikan tak salamku tempohari? masatu jumpa die kat cafe hihi

Aida, sbb tu lps jatuh terus jumpa gynea kan? dh tau condition baru lega