Thursday, December 30, 2010

DIY sewing: Selimut & Kain Bedung Baby

DIY tips ini sangat sesuai utk benginner!

Tahun lepas masa Muhammad Muaz dalam perut, aku buat 3 kain bedung. Entrynya disini. Kali ni buat lg 3, dan kainnya dibeli dr Nagoya. So lagi la murah hanya RM5.50/meter! Corak lebih banyak pilihan disini.

DIY: Cara menjahit Kain Bedung:
Kain yg diperlukan: 1 bedung = 1 meter kain flannel
1. Potong kain menjadi 4 segi sama. Saiz yg ideal antara 40' to 36'. Ku punya 40' X 40' kalau tak silap.
2. Kelimkan tepi kain dan jahit lurus menggunakan mesin jahit. Masukkan bahagian yg berbulu tu ke dalam tau sebelum jahit.
3. Cuci dahulu sebelum menggunakannya yer ;)

DIY: Cara menjahit Selimut:
Kain yg diperlukan: 1 selimut = 4 meter kain flannel
1. Potong kain menjadi 2 meter sekeping.
2. Cantumkan di bahagian tengah dan jahit lurus shj.
3. Kelim dan jahit lurus di bahagian atas dan bawah.

Nota: Dedua kain di atas tak perlu hantar jahit tepi.

Aku memang suka sangat buat selimut guna Kain Flannel, sebabnya sangat selesa. Harganya pon murah je sbb jahit sendiri. Dah byk selimut dlm umah ni jahit sendiri. I likeeee.


Corak hitam tu selimat for Mwaddah, die yg pilih sendiri coraknya. Mmmg kiut!
3 Kain bedung Biru for new baby. So sampur tahun lepas punya kain, baby ada 6 kain bedung. Cukopla utk siang dan malam. Kain bedung dr cotton dah takmo guna sbb agak licin dan tak melekat kat badan baby, sket2 nak tercabut. Stress mak pantang!

Seronok sgt jadi surirumah. Macam-macam boleh buat..boleh baking...sewing...shouting! ahaks :p

9 comments:

Tyha said... Reply To This Comment

Pernah beli kain ni masa Najmi dulu buat sarung tilam dan sarung bantal...memang best,dibasuh selalu lama2 berbulu sikit.

myjuliana said... Reply To This Comment

banyaknyer kain bedung kau. aku bedung pakai blanket jer. tak pon kain lampin yg corak2 tu. nantilah next baby pon nak buat yg kaler2 cam ko punyer hehe

sikulat said... Reply To This Comment

Kite aritu dpt free hadiah ngan new baby pack kat spital... Hhihi. Syoknye kalau tau menjahit

Farra said... Reply To This Comment

K.tyha, kain flannel mmg berbulu & sesuai buat sarung tilam & bantal

Juli, buat tau nnti, 6 x byk sbb siang pakai 1, mlm pakai 1, kalau cirit tembus lg byk guna

Semah, spital ada kasi 1 free, so total dh ada 3 spital punya tp leh pakai 3 wks je kot sbb bby membesar & saiz tu dh x muat, asik2 nk tertanggal. Ni jahit lurus je hihi

Farra said... Reply To This Comment

K.tyha, kain ni x sesuai for sarung tilam n bantal..silap.type

Tyha said... Reply To This Comment

Ok Farra, masa tu nampak cantik...anak firstkan...alih2 sarung bantal je muat...sarung tilam buat alas je.

Farra said... Reply To This Comment

K.tyha, anak 1st sy x jahit apa2 pon lg

Delida Fairuz said... Reply To This Comment

salam kak... nak tanya la...
akak jahit selapis je ek.. sbb kalo ikut saiz ukuran yg akak bg tu ngam2 1mtr je kan.. maknanya kain tu nipis la ek... ke camne
.. tq

Smiley said... Reply To This Comment

Adik kain flannel ni mmg selapis dah cukup utk selimutkan badan kita mahupun baby ..kat bby kan nnti kite ulang pusing 2 kali ms bedung