Preggy kali ni aku agak hantu waffle dan roti. Suka sangat roti entahla kenapa. Sbb tu aku nak sangat BreadMaker! Kami pon dh pi survey BM last Sat, dah jumpa few options:
- BM Kenwood RM480
- BM Tesco RM229
Tapi kami pulang ke rumah tanpa BM sbb nak cari lg. So hasilnyer dpt le beli Bread Flour RM3.80/kg dan mauripan RM1 sepeket. Ahad aku buat projek roti by mixer and hand. Jom layan!
Resipi asal adalah dr Mat Gebu, sapa lg kan? So resipi aku gini tanpa bhn pengawet nor bread improver:
Bahan-bahan:
500 g tepung roti (high-protein flour)
100 g gula halus
5 g garam halus
20 g susu tepung ( aku guna susu tepung anak jek)
1 biji telur gred B, dipukul sedikit
11 g yis segera ( mauripan)
40 g shortening (lemak sayur), kalau tade leh ganti marjerin/mentega
250 g air
Filling dan topping kegemaran secukupnya ( lihat di bawah)
Cara-cara:
Resipi asal adalah dr Mat Gebu, sapa lg kan? So resipi aku gini tanpa bhn pengawet nor bread improver:
Bahan-bahan:
500 g tepung roti (high-protein flour)
100 g gula halus
5 g garam halus
20 g susu tepung ( aku guna susu tepung anak jek)
1 biji telur gred B, dipukul sedikit
11 g yis segera ( mauripan)
40 g shortening (lemak sayur), kalau tade leh ganti marjerin/mentega
250 g air
Filling dan topping kegemaran secukupnya ( lihat di bawah)
Cara-cara:
1. Satukan semua bahan diatas kecuali inti dan lemak sayur. Guna mixer, gaul rata hingga menjadi doh. Tambah lemak sayur dan terus menguli hingga adunan menjadi lembut, anjal dan elastik, dalam 10 - 15 minit. Lps tu rest kejap then sambung lg guna mixer dalam 10 - 15 minit.
2. Alih ke dalam bekas yang besar, tutup permukaan bekasnya dengan plastic cling, dan biar doh naik 2 x ganda, dalam 1 jam gitu.
3. Keluarkan doh, tumbuk untuk buang udara dan uli sekejap. Penat seh! perutkukan boyot! Bahagi doh kepada 12 biji bun!
4. Lepas dibentuk ikut jenis bun di bawah, rehatkan selama 30 - 45 minit.
5. Sapu permukaan roti dengan egg wash/topping ikut bun bwh tu & bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 20 minit atau mengikut keadaan oven masing2.
6. Lepas keluar dr oven, Sweet roll bun boleh disapu dengan marjerin untuk memberi kilatan yg mantop!2. Alih ke dalam bekas yang besar, tutup permukaan bekasnya dengan plastic cling, dan biar doh naik 2 x ganda, dalam 1 jam gitu.
3. Keluarkan doh, tumbuk untuk buang udara dan uli sekejap. Penat seh! perutkukan boyot! Bahagi doh kepada 12 biji bun!
4. Lepas dibentuk ikut jenis bun di bawah, rehatkan selama 30 - 45 minit.
5. Sapu permukaan roti dengan egg wash/topping ikut bun bwh tu & bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 20 minit atau mengikut keadaan oven masing2.
Bahan Egg wash:
Telur & susu
Sweet Roll Bun:
Filling- Marjerin dan gula halus
1. Canai atas ruang nak canai menjadi bentuk 3 segi
2. Sapukan filling
3. Gulung sampai jadi bentuk Roll Bun
4. Sapu egg wash ( susu dan telur) dan bakar
5. Kuar dr oven terus sapu ngan marjerin utk memberi kilatan.
Mexican Bun:
Filling - Marjerin dan gula halus
Topping:
100gm tepung gandum
100gm mentega
100gm icing sugar
1 biji telur dipukul sedikit
Sedikit coffee emulco / sedikit bancuhan nescafe
Cara:
1. Pukul mentega dan icing sugar sampai sebati
2. Masukkan tepung dan telur
3. Last sekali coffee emulco
Choc Chip Mexican Bun:
Filling - Choc chip sahaja
Topping: Sama seperti topping Mexican bun tetapi tidak dicampur coffee emulco. Lepas letak topping, hanya taburkan Choc Chip
Cheese Bun:
Filling -Mozarella/parmesan cheese
Topping: Sama seperti topping Mexican bun tetapi tidak dicampur coffee emulco. Lepas letak topping, hanya taburkan Cheese
Dah naik 2 kali ganda, baru letakkan topping / egg wash. Kelihatan: Sweet roll dan Choc Chip Mexican sebelum di bakar
Hanya sekali buat, dapat terus 4 jenis perisa! best kan? This is their favorite:
- Mus'ab- Choc Chip Mexican
- Mawaddah- Sweet Roll
- Muaz- makan je sume apa yg Mama suap
8 comments:
Bestt.. nanti kat NZ boleh laa try :)
tepung roti beli mana yer? aku pun nak cuba la
safurah, kalau kat NZ breadmaker murah, boli je terus
aini, tepung roti kat tesco mahal dlm RM4.60/kg..aku beli kat kedai jual brg kek RM3.80/kg
penat tak nk uli tu?
isk kagum aku!!!
wow.. nampak sedap... :)
yati, ekceli tak penat sgt, aku aku penat time nak canai sbb aku canai duduk tak jadi, so aku berdiri..so sakit pinggang ...uli byk aku letak je dlm mixer, tumbuk hangin roti je guna tgn
k.nita, yeszaa!nak wat lg ni tak sabor den
boleh nak tanya... if you can recommend me what sort of oven yg boleh beli. I don't have oven at home, yg electric tu ok tak? which brand do you recommend? How do I know if an oven can work as an oven, faham ke... sbb tak naklah kalau oven yg tak leh nak bake pulak :D or yg tak leh bake beautifully :D
Post a Comment