Thursday, November 11, 2010

28wks3dys check-up

OTW home from Genting, kami terus singgah ke Klinik Panel last Mon utk buat mama monthly check-up. Perjalanan tak jauh pon, dlm 40 min, tapi rasanya amat panjang sbbnya Muaz dok melalak je sepanjang perjalanan sampai Mama dah tak dayo nak pujuk, so minta Ayah take over Muaz, Mama lak drive.

Sampai je di Klinik, Muaz ok normal semula. Berlari sana, panjat sana sinun. Sahla dia dah muak naik kereta.

Hasil check-up mama:
  • BP: Normal 110/60
  • Kedudukan Uri: Normal
  • Berat Mama:66kg ( gained 12 kg dr be4 preggy)
  • Berat Bayi: 1.12kg++
  • Kandungan air: Agak tinggi

Doc kata kandungan air agak tinggi, dan ini sudah ditunjukkan dengan kenaikkan berat Mama sebanyak 2.5kg / month sejak lepas raya. Ditakuti nnti kene kencing manis plak sbb umur dah masuk 30 ( few dys more!) . So doc advised soh kurangkan kabohidrat! waduhhhh..mama kan hantu waffle dan roti kali ni..ok la..kurangkan la..mlm td pon I tak makan tau :p

Ekceli mlm td tak makan sbb sampai umah dh maghrib, mandi dan solat lepas tu terus mama tumbang. 1 famili tak makan, ayah lak ada mtg jam 9pm. Tengah mlm aku bgn terasa lapo sgt, makan sket tart nenas. Pagi td bangun awal, siapkan lauk utk seisi keluarga makan. So hari ni dah jimat breakfast and lunch homemade :). Ok now surat referral utk gi specialist dah dpt! Tiba masanya nak buat appointment lak ngan Pusrawi!

Start this week, aku dah bawa semula Exora sebabnya Exora ni kurang sket rasa terhentak2, selesa je gitu cuma body besar kene hati-hati kat parking. Selama 3 bulan++ aku bawa Kelisa adik iparku.
Bekal today: Appe Pies 2 ketul. Nasi putih ngan kicap. Lauk: Telur dadar, sambal bilis dan tempe, sayur salad. Yummeh

Muaz 1st time mai opis Mama last Sat :)

2 comments:

Anonymous said... Reply To This Comment

ohhh.... air banyak disebbkan consume banyak carbohidrat yea? Akak hari tu, air banyak, anggaran 1.5 - 2 litre. Perut mmg besar sgt, tambhan lagi baby pun big in size, tak lah chubby, sgt, tapi just has big frame. Apsal masa akak check dgn doc, depa tak de pun check air banyak ke tidak? Dah bersalin, masa dia pecahkan waterbag, baru tahu air banyak.

Farra said... Reply To This Comment

kak, this is my first time dr cek air..the 3 before this mmg tak penah....sy all 3 preggy before this sume gained 20kg lps tu pon meletop ler ehehhe