Tuesday, September 7, 2010

We need Lactose Free Milk!

Salam 1 Malaysia ( apahal aku ni?) :p

Sebelum umurnya 1 tahun, Muaz menyusu badan sepenuhnya sehingga 10 Bulan. Dan semenjak aku mengandung pengeluaran susu semakin berkurangan dan bermula episod Muaz minum susu Formula, susunya Dupro Step 2 , 6 hingga 12 bulan. Jika dah mula minum susu formula, kami dah mula bersiap sedia kemungkinan akan berlaku diarrhea. Kerana mengikut pengalaman lepas, Mus'ab yg hanya meyusu badan sampai 4 bulan lebih, diserang diarrhea yang agak teruk beberapa kali. Mawaddah pula yang menyusu badan sepenuhnya sampai 5 bulan rasanya, tp terus menyusu sehingga 2 tahun 6 bulan kot, mmg rasanya tidak penah diserang diarrhea.

Muaz, semenjak bertukar ke Susu Dupro 1-3 YO sudah kerap diserang diarrhea. Bila diserang, kami bertukar ke susu Isomil. Susu Isomil, kurang sedap. Malam-malam dia melepaskan amukan dan susu Isomil dicampak shj. Puas dah pujuk die, last-last die tertidur semula tanpa minum susu sbb kami dodoikan dalam Buian.
Gambar Hiasan. Anak2 aku sume minum susu Dupro dr Dumex :)

So susu yg Lactose Free apakah yg sedap sket selain Isomil?

Ibu yang masih menyusu badan, tahniah dan teruskan usaha anda kerana ianya terbukti akak mengurangkan risiko anak anda diserang diarrhea. :) Sharing is caring

Hari ni last day keje before our Long Eid Mubarak Holiday. This year gonna be a hectic Raya for us as we are going back to both Kg Kuala Pilah, N9 and Kulim, Kedah. I'm going to get flu and fever medicine from the clinic upstair soon. It's a compulsory item apart of Kuih Raya to be brought to Kg kan kan? So mommies, don't forget ya!

emm..misterinya jutawan kosmetik itu dan 3 org itu hilang sejak 30 ogos kan? ish .. hanya Allah je yg tahu

11 comments:

p!nkerton said... Reply To This Comment

athirah pulak suka sgt isomil! pelik kan, padahal bau pun dah tak sedap huhu. try bagi yg lain mcm anmum, enfa, sumer reject. nak isomil jugak.
misteri kan sosilawati tu, hopefully selamat la, duit boleh cari, tapi nyawa.. huhu

Farra said... Reply To This Comment

fatih, knape athirah minom isomil? in tolerance with lactose jugak ke? akak pening nk pilih yg mana benornya

p!nkerton said... Reply To This Comment

bukan2, dia ok je dgn susu lain (i mean tak allergic ke apa). cuma dia suka isomil. lain x suke.
asalnye aritu masa mula2 nak try bagi FM, takut dia allergic ke ape kan, tu yg playsafe bagi isomil. tgk2 tu je yg dia nak huhu..

Farra said... Reply To This Comment

Fatih, wahh..kalau isomil jek besar la sket saiz poket ayahnyer kan eheh ..die nak takpe la..layann

oxxosarahoxxo said... Reply To This Comment

cube try susu kambing...... skrg ade susu kambing utk budak2....

oxxosarahoxxo said... Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
ummi said... Reply To This Comment

kl bebelac ada yang lactose free tp tak tau le muaz suka ke tak. boleh try tin kecik dulu. adam mmg on isomil sekarang. cubaan menukar ke susu lembu menyebabkan rombongan ke er tetengah malam. serik! susu tak boleh digest, seketul tersangkut kat tekak dia.

aida said... Reply To This Comment

minum snow, anak2 aku lactose intolerant, aku bagi snow

Yan said... Reply To This Comment

owhh isomil tk sedap eh...
tak penah try

cube try navolac ke

Farra said... Reply To This Comment

ok tq frens..bole try bebelec or snow dulu la lps ni kan

yan, isomil sy penah try minum sket..rasa nak muntah! huhuh

++eden|essey++ said... Reply To This Comment

salam...td tgk shoppingnsales nya komen pasal hytex...pastu jalan2 tgk blog nya info menarik tetiba tgk posting pasal susu dupro rasa mcm nk komen jek....anak2 saya pon kene minum isomil...yg kakak mmg ms pantang lg dh campo FM ngan BF...tp BF x lame..so die leh trima susu isomil smpai setahun....yg adek plak BF smpai la skang 7 bulan..tp dh start campo even susu dh kurang...try bg isomil mmg die campak jauh2 susu tuh sbb x besh...hihihi...last2 jumpa dokto...doc suggest kalo die takmo isomil carikn susu lactose free...skali tgk dupro ade lak LF..so follow je lah susu dupro (LF) tuh....esok2 setahun nk try start dugro laks mcm kakak dier....cube sis cube dupro LF tuh...sian gak sbb x besh gak sbb mcm tawar...sian dorg...hihihi