Tuesday, September 21, 2010

Berita Buruk!!!!!!!!!!!!

As uols know, kami ni mmg susah nak bergambor satu family dan mmg malas nak snap piccas for any event. Cuma tahun ni aku dah simpan azam akan tangkap gambor for all events lagi-lagi la tahun ni perut boyot pon aku enjoy the raya dan sibuk memasak itu ini.

Tetapi berita buruknya ialah, 98% gambar dalam kameraku itu sume sudah Musnah! Kiranya mmg terusla terhapus bukti segala mak nenek!!!!!!! Dah tade cara lg nak retrieve semula. Aku sabar, tabah dan cekal menghadapi ujian ini. Takpe la. Kanak-kanak di Palestin lagi teruk, di ambang maut akibat kebuluran. ( tgk berita kat TV3 mlm td, menitis air mata!)

Lesson learn:
Semalam sebelum kuar rumah aku mmg dah target nak upload sket gambar raya. So aku 'Cut and Paste' dr kamera dan kemungkinan besar lom abeh lg process 'safely remove hardware' tu aku dah cabut thumbdrive. Knapa 'cut and paste'? Sebab dah selalu buat dan salunya ok..aku takmo memoray card tu full. Penah sebelum ni bila nak tangkap gambo je dah full and we have no way to transfer existing piccas bila kat luar.

Ambillah sedikit pengajaran yer dr kisah tak tragik ini :p

Nota: Cable camera ni dah lama hilang sbb tu la nak transfer gambar kene guna my netbook kat umah tu sbb die ada slot memory card.

Apa komen anda??? Aku tetap akan bercerita kisah raya kami dan Muaz birthday bash even gambo tarak...sob sob

11 comments:

sikulat said... Reply To This Comment

ade program boleh retrieve file daripada card/thumbdrive.. even kalau dah delete pun.. cube la try dulu..

Ummu Auni Afif said... Reply To This Comment

program apa tu semah?

Farra said... Reply To This Comment

semahhh, helppppppppppppppppppppp

aida said... Reply To This Comment

ya betul, ada prog utk recover loss file cam smah ckp. Cuba google

Farra said... Reply To This Comment

aida ngan semah ni IT Savvy, aku mmg hampassss :p

btw, semah dah dtg sini, amik my sd card and try to recover ..moga2 boleh..aminnn

puterikiut said... Reply To This Comment

siannya...dapat bayangkan mcm mana perasaan time tu..

Farra said... Reply To This Comment

k.nita, huwaaaaaaaaa..gambar akak sure cantek2

sikulat said... Reply To This Comment

berita baiikkkk.. semuanya sudah ok.. insya Allah

sikul@t said... Reply To This Comment

pandora recovery. leh download kat sini.. freeware : http://www.pandorarecovery.com/bin/PandoraRecovery.exe

Farra said... Reply To This Comment

hoyeh2..tq semah..jom d/load itu software

kakLuna said... Reply To This Comment

oh akak punya style pun cut n paste jugak sejak guna thumbreader..dulu, kalo nak upload cucuk dgn usb cable pastu kalo nak delete kene delete satu2..isk,penat je keje camtu kan.