I like sangat...sbb sangat Moist...Mungkin kerna ianya dikukus instead dibakar. ( Nota: ovenku masih belum dibaiki!erghh)
Bahan-bahan
• *500g campuran brownies (premix)
• *4 biji telur gred B
• *75ml minyak masak
• *200ml air
• *5g baking powder
• *5g soda bikarbonat
Inti cream cheese
• 250g cream cheese
• 60g gula castor
• 1 biji telur
• 25ml air
Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan bertanda * dalam mixer.pukul dgn kelajuan sederhana lebih kurang 3 minit
2. Utk cream cheese - campur semua bahan kecuali telur dan pukul sampai kembang. Then masuk telur dan pukul kejap jek
3. Cara melapis - masukkan separuh adunan brownies kukus coklat dalam loyang yg dah di alas dgn kertas minyak. Kukus selama 15 minit.
4. Masukkan pula inti..dan kukus selama 15 minit lg
5. Masukkan baki brownies kukus,kukus selama 30-40 minit
6. Sediakan Choc Ganache dan paipkan atas Brownies
Tip: cucuk dengan lidi dan jika tiada lg bahan melakat maknanya dah masak.
1st time buat brownies kukus, ternyata lebih Moist sesangat berbanding the baked Brownies.
Selamat mencuba!
Choc Ganache : Cairkan coklat dan masukkan sedikit whipping cream/susu cair/susu biasa ( aku guna susu anlene biasa jek huhu sbb yg lain tarak). Kemudian, campur sebati dan boleh putar kejap bagi lembut!
Best sgt sbb very moist! Lenkali dah takyah la bake2 lg
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 kelebihan beli emas secara ansuran, Easy Payment Purchase ( EPP)
✨ 6 kelebihan simpan emas secara ansuran ✨ Beli emas secara ansuran di Public Gold ini dikenali sebagai “Easy Payment Purchase” ( EPP) Apa ...
-
Lagi-lagi dapat email orang fwd email pasal status Halal/Haram makanan last Fri. Yang bagusnya, aku dah ajar kengkawan pejabat untuk semak d...
-
Salam semua...saya benaunya dah lama benor nak buat sarung sofa sebab kami punya hak 6 tahun ni dah kotor..cuci2 pon takmo tanggal..sofa ni ...
-
"Apa kelebihan jadi dealer Public Gold?" Soalan yang sering saya dapat dari penyimpan emas. Kisah saya menjadi dealer Sejak mul...
4 comments:
ades terliurnyaaaaaaa...nak cuba!!!
resepi amik mane eh?
farra, kakak aku pon slalu kukus jer kek choc, mmg sgt moist.. lazat!
julie
yati, resipi kat website myresipi.com kalau tak silap
juli, ye ke juli? next time aku kukus je la kot sbb lg moist
farra, nk tanye guna loyang saiz berapa tu? rasa2 kalu guna tupperware plastik putih tu aci x?sbbnye kalu buat choc cake kukus mmg pakai tupperware tu, cpt & sng -eewa
Post a Comment