Friday, July 16, 2010

Tioman Trip 10 - 12 July 2010: Day 3


Hari terakhir di Tioman dimulakan dengan menjamu selera di cafe PBR. Kali ni ada Nasi Lemak tapi sambalnya rasa ntah hape2 keh keh. Selesai je brekfes, kami terus ke Pantai untuk menghantar Mawaddah dan Mus'ab mandi laut bersama Idlan dan family. Me & hubby mengambil keputusan untuk tidak terjun ke laut memandangkan Jacket&Google dah return to PBR. Namun dalam hati perasaan meronta-ronta nak snorkeling lg.

Check-out time di PBR is at 10am. Tapi depa benarkan kami check-out jam 10.30am. Kebetulan hujan turun dgn lebatnya so kami rest jap dlm chalet dan check-out jam jam 11am. Majoriti all guests dah lepak kat cafe sbb tak menunggu ketibaan Feri jam 1pm.

Panjang lg masa nak tunggu Feri so kami just lepak-lepak aje, bual-bual kosong. Kids tengok mat salleh main snooker la, lari sana sinun, tgk lobster etc. Hampir jam 12pm Muaz akhirnya tertido kat atas meja cafe. Since die tido so aku malas nak hangkut die skali bersama rombongan yg nak lepak kat kedai makan depan Jeti. So tinggal la aku sorang dan Muaz merehatkan minda dan badan. Mat salleh sebelah suka plak tgk Muaz so kami borak-borak le kejap.

Jam1pm menjelma tapi Feri tak sampai-sampai juga. Dalam 1.40pm++ sampai la Feri tapi depa tak kasi kami masuk la pulak sbb depa nak hantar guest lain dulu ke resort memasing. So kami tunggu la kat Jeti. Dah la Jeti tu tade tempat duduk, angin pon kurang..aduih..letey2...Nuna dah mula tak selesa...Muaz skali lg tertido atas pangkuan. Aduih berat2..sib baik ada beg utk Mama duduk.

Akhirnya Feri kami sampai jam 2.45pm gitu! Penanti itu satu penyeksaan tau..lagi2 ada budak kecik ni...haru2. Naik je Feri sume kids masih tido...tapi Muaz tido kejap. Tetiba plak Mawaddah terjaga dan terus melepaskan amukan. Huhu. Kecoh kejap Feri. Time tu susah juga aku nak handle sbb aku dok riba Muaz dan dok ngan Mawaddah dan Hubby terpisah seats sbb org ramai. Adeiiii..Hubby mai tempat kami dan buat susu Mawaddah dan akhirnya dia diam. Lps tu mood terus OK dan main le 2 beradik ni.

Lebih kurang jam 4.30pm baru sampai Jeti Tg Gemok dan memasing menuju ke Toilet. Lps tu beli sket brg2 apa yg patut kat Jeti tu like snek Ikan, sotong etc dan kami pon berangkat utk mencari Masjid.

Selesai solat di sebuah Masjid berhampiran, yatipruzz terus pulang ke KL manakala kami dan ijahzahan terus menuju ke Lebah Chondong utk mencari sesuai nasi ( perut dh lapar gile wehh..tak lunch) di sebuah restoran yang agak glamer citernya dgn udang galah. Tapi sayang...kedai makan itu tutop! Haru2 ngeh ngeh

So kami pon singgah di kedai makan berhampiran yg turut menyajikan Udang Galah. So memasing kenyang ..dan waktu telah masuk jam 7pm. Kami terus berangkat pulang. Jam 9.30mlm kat sampai di Kuala Pilah dan singgah ke rumah nenek. Lepak utk mandi dan solat kejap. Jam 10.30pm kami berangkat ke KL dan akhirnya selamat sampai jam 12.30am. Perjalanan dgn kereta mmg lancar dan semua kekanak behave aje=tido. Yang tak lancar ialah Feri! huhu

Selamat Tinggal Tioman. Kami suke kamu dan hidupan laut disitu =)

Brekfes!
Muaz makan angin tepi pantai sampai terlentok dibuai angin laut yg nyaman. Awan telah menunjukkan tanda-tanda hujan mau turun.
Cafe yg kosong tp menarik di tepi pantai~ tak berapa jauh dr PBR
Sesi melepak di tepi pantai sambil melihat abang dan kakak Muaz mandi laut.
Lambatnye Feri nak sampai..Muaz tido dulu yer

Kekanak dah berpeluh sakan menunggu Feri! Manakan tidak, asik main kejar-kejar ajee

Itulah lg satu kedai makan yg ditutup minggu ini.

Eh tak nampak plak ikan ek? apa punya photographer daa

Posing sket dlm FeriDestinati terakhir~ makan udang galah kat Lebah Chondong. Udangnya lupa nak snap sbb dah masuk perut memasing. Lapo sungguh!

Sekarang, Mama menabung kerna mahu ke sini pulak..ngeh ngeh

4 comments:

Tyha said... Reply To This Comment

Wah...simpan kena banayk ni Farra,bukan dekat nak ke tempat idaman awak ni...;)

Hem...lebah Condong ke Leban Condong ye?

Farra said... Reply To This Comment

Kak Tyha, yer kak..sy ada 2 tahun ni nak menabung :p aim 2012 ler..dah tu kene hingat tix for 5 adult + 1 infant..mama kerja kerasssssssss ngeh ngeh

ntah la cemana ejaan btoi dia..atau lembah condong?

IreneYaya said... Reply To This Comment

Bestnya...rindu nak cuti cuti Malaysia sebab baru dapat rilex betul. =) Yaya kat sini rasa kalau pergi jauh mana pun, bercuti either kat UAE sendiri or Malaysia jugak yg best sebab senang nak makan...Kalau tak, cannot rest sgt sebab nak kena berkejar masak! hihihi Tapi kalau Gold Coast senang sebab byk kedai makan Malaysia yg halal.

Farra, pregnant lagi? hehehe
Keep in touch k!

Farra said... Reply To This Comment

Yaya! suka sgt baca citer yaya tang holiday tuu! tang shopping tu suka gak tp telan air liuq jek ekekke...insyallah, 1st trimester is now overrr ;)