Wednesday, May 26, 2010

Muaz 9M2W & baby food:Banana Pancake

Muaz makin besau makin bijak tau. Tidoq makin kurang dan suka berjaga. Sebab tu la badan die comel molek je :p Dan mama pon jd zombie di siang hari ehehe. Bila uwan dia mai jenguk dia, boleh plak uwan dia kata mama tak kasi makan. Huhu. So far makan dan minum ok saje. Maybe sebab kurang tido badan Muaz kurang bam bam.

Paling tak tahan sekarang ni gigi dia dah ada 8 batang! Mama punya *****g dah mula luka sebab dia suka gigit dengan kuat skali.

Tak pasal-pasal skrang ni mama kene guna Butter ni. huhu
Dek kerana dia dah tak layan sangat puree, so mama kene jadi lagi kreatif dan masak makanan yg lebih pejal dan mudah dipegang ( finger food). So mama masak Banana Pancake ni. Dia punyalah suka!
Bahan-bahan:
Pisang dilenyek
Tepung Gandum
Telur 1 biji
Susu
Sedikit Mentega ( gaul2 kan dulu dgn tepung gandum yer)
Garam ( kalau nak sbb boleh tambah rasa lemak2 gitu)

Cara-cara:
1. Campur semua bahan diatas dalam satu mangkuk. Pandai-pandai adjust, tapi seharusnya ianya agak lembik
2. Bakar atas non stick frying pan tanpa minyak


Bila mama marah dia gigit kuat, pandai pulak buat aksi gini eh :p ish sape aja ni

6 comments:

Yan said... Reply To This Comment

jangankan buat banana pancake tuk anak.. sendiri pun tk penah rase..
kalau lempeng bese penahla hehehe

p!nkerton said... Reply To This Comment

sedapnyee.. kak farra pakai susu ape ek?

Farra said... Reply To This Comment

yan~ala...bahannyer same jek like cekodok pisang , cuma tambah susu+telur+butter sket

fateh~sedap..makbapak bby pon sukee...susu dutch lady dlm kotak je :D

y@tipruzz said... Reply To This Comment

beb, hang wat lempeng mkn ngan blueberry/strawberry sauce sure mengancam! lg best kalo ade hersheys choc syrup tuh :)))

Farra said... Reply To This Comment

yati, aku ada blueberry..erk..takmo aa menganggu rasa plak nnti..hi in sugar tuhhh

mama syaza said... Reply To This Comment

byknye gigi!!besar2 pulak tu.. hebat adik ni..kalah dah syafiq..hehe..selamat mempertahankan B anda..hehe