Saturday, February 20, 2010

Baby Food: Barley Puree

Lama dah tak citer pasal baby food kan kan. So nak kongsi menu hujung minggu ni : Barley Puree, high in fibre tau. Esok nak buat Broccoli Puree plak.

Bahan-bahan:
Barli
Air

Cara-cara:
1. Masak barli sampai masak dan pekat
2. Blend halus

Biasanya untuk sejenis menu, Mama buat beberapa ketul stok je.

Mama, Mawaddah dan Muaz sume peminat barli tau! Memang seronok pelbagaikan makanan bayi ni supaya dia tak jemu.

Muaz sekarang ni makan 3 kali sehari. Dia memang sangat suka makan. berbeza ngan Mus'ab dulu. So Mama sangat enjoy masak memasak. Btw, Mama dr tadi surf nk cari Used Food Warmer kat internet sbb nak guna untuk rumah pulak supaya senang nak panaskan makanan Muaz. Sebabnya kalau guna air panas lambat sangat..so lately ni Mama guna microwave sbb nak cepat ( bz women kononnya :p) , tapi tak elok pulak. So warmer je la the answer.

Muaz minum dah banyak jugak. Kat umah pengasuh purata minum 22-24oz/day VS Mama's production at office around 15-18oz/day. So memang semput gak nak ngejar keperluan dia. Before gi koje perah dolu. Sampai umah je dr opis perah gak dolu. Hujung minggu mmg kerja keras gak kumpul susu. Muaz dah ada 2 gigi belah bawah sejak berumur 6 bulan. Menyusur satu rumah sangatlah laju. Ada gaya tak lama lagi mula merangkak.

Pst~jom tgk T shirt muslimah design terbaru! cantekkk.

4 comments:

SUNFLOWER said... Reply To This Comment

macam-macam resepi farrah ni...insyaallah boleh dipraktikkan nanti nanti...

Farra said... Reply To This Comment

selamat mempraktikkannya sunflower ;)

Mak Jemmah's Club said... Reply To This Comment

Farra, singgah sejenak sebab googling resepi baby, erm, farra guna barli yg biasa tu kan? rebus sampai kembang and then blend kan?

Smiley said... Reply To This Comment

btol rebus sampai kembang dan blend