Sunday, May 24, 2009

Farra's Pretzel ~langkah demi langkah

Original recipe taken from here.
Mine as below:

Bahan-bahan:

1 paket mauripan
1 sudu kecil gula
1 1/4 air panas

4 1/2 high protein flour ( tepung roti)
1/2 cawan gula
1 1/2 sudu kecil garam halus
1 sudu besar minyak jagung

1/2 cawan baking soda
4 cawan besar air panas
1 biji telur ptuih sebagai 'eggwash'
Topping: Badam, serbuk bijan/serbuk kayu manis dan gula

Langkah demi langkah:

1. Dalam mangkuk kecil, campurkan yis, 1 sudu kecil ke dalam air panas. Biar kembang sampai 10 min++
2. Dalam mangkuk besar, campurkan tepung, gula dan garam. Buat bulatan di tengah-tengah dan masukkan minyak dan campuran yis tadi. Adun doh guna tangan / mesin kek. Saya guna mesin kek ler..tak kuasa den yg boyot2 ni menguli. Jika adunan terlalu kering, masukkan sikit air.
3. Uli sehingga doh lembut. Sapukan sedikit minyak ke dalam mangkuk lain dan alihkan adunan doh tadi. Tutup dengan plastic wrap dan biarkan doh mengembang 2 kali ganda lebih kurang 1-2 jam. (In my case, ia mengembang sampai 3 jam++ sebab lepas siap adunan kami pergi membeli barang di Tesco :D)

Masa untuk twist!
Setelah melihat Video How to Make Auntie's Anne Pretzel, saya pon mulakan cara saya sendiri!

1. Terbalikkan doh ke atas dulang dan ratakan sedikit menggunakan tangan saja.
2. Potong memanjang untuk mendapatkan 1 Pretzel.
3. Uli memanjang di atas meja dan kemudian Twist! ( pandai-pandai sendiri). Atur atas dulang
4. Campurkan air panas dan baking soda dalam mangkuk lain.
5. Rendam setiap Pretzel dalam air soda dan terus susun atas dulang. Dulang tu saya letak dulu Parchment paper supaya tak melekat.
6. Sapu egg wah ke atas setiap Pretzel. Dan hias ikut kesukaan anda!
7. Bakar selama 10 min / sehingga Pretzel keperangan.

Antara gambar yang ditangkap oleh jurukamera yang ku lantik ;)

Campuran yis dan air panas yang dah mengembang
Letakkan campuran yis di tengah campuran tepung
Tutup adunan dah bior kembang 2 kali ganda
Dah kembang terlebih 2 kali

Potong memanjang doh.

Uli jangan tak uli!


Dan siap bentuknya
Rendam kejap dalam air soda sebelum bakar ok dan letak topping

Dah siap bakar. Dapat 13 Pretzel. gemuk aa..macam pembuatnya

Pretzel_Badam
Pretzel_Bijan
Pretzel_Serbuk kayu manis dan gula halus

Kami paling suka perisa Serbuk Kayu Manis & Gula. Yang lagi 2 perisa tu saya nak eksperimen. Memadangkan ini bukan Auntie's Anne, so dipping nya hanyalah Madu. kuang kuang :p

Ini lah resipi Pretzel's Farra lebih jimat dan mampu tingkatkan kemahiran membakar :) . Kos untuk mendapat 13 Pretzel ni kurang RM10 youuuu.

Sekarang masa untuk ulangkaji pelajaran. Sebab esok ada interview session kui 11am di MMC. Before that ada sesi sambutan Hari Guru di PASTI jam 8 pagi. Mus'ab dah beli 2 hadiah untuk cikgunya . Nanti kita bungkuskan

Jom aa shopping T shirt Muslimah Baru di NisaStore! Nursing T shirt muslimah pon ada youuu

3 comments:

duratul said... Reply To This Comment

mmemang tembam pretzel nye!wah..kalau beli kat auntie anne 13 pretzel dah nearly rm60.tapi...tak kira lah, sbb sedap.beebila nak kena try recipe farra ni lak.yg akak penah buat dedulu tu keras!

Farra said... Reply To This Comment

kak, yg dulu sy buat pon keras....kali ni lembut even ..resipi dulu tak suruh rendam dlm air soda..tu ada la bezanya :D

p!nkerton said... Reply To This Comment

huhuuhu terellllnye akak!
cantik aje jadi pretzel tu. sungguh jimat homemade ni! besbes :D