Tuesday, February 10, 2009

Kidz room makeover & kisah malam pertama

Jumaat petang lepas habis meeting kat TTDI dan solat Asar tanpa disangka saya ke Ikea, tempat yang dikunjungi sekali dalam setahun. Mama yang kononnya 'Frugal' ni berjaya juga habiskan RM317 mana taknya membeli barang-barang untuk anak-anak:
  • Lampu bilik yang cute
  • Cermin
  • Bekas gantung isi barang budak yag colourful
  • Hanger gantung baju
  • Set meja belajar dan 2 kerusi ( paling mahal ler RM220)
Alahai kalau gi Ikea mesti la ratusan habiskan? :p . Tujuan asal nak beli set meja belajar tu je sebab anak-anak semakin rajin baca buku. TV dah jarang bukak..so bulan ni kita tgk bil letrik rendah lg tak? ( Bil letrik bulan lepas RM10 jek).

Setakat ni meja ni digunakan setiap hari!

Sabtu bermula aktiviti Kids Room Makeover. Dimulakan dengan cat bahagian bawah dinding. Aktiviti cat amik masa 3 jam aja. Kami pilih warna Aqua-Colourland Sea Breeze. Hanya RM12/1 liter. Tatau la nape pilih warna tu . Yang pasti bila bukak je katalog mata tertarik dengan warna tu. Masa tu mama gi kedai cat dengan abang Ab jek. Ahadnya lepas Subuh saya sambung cart undercoat pintu bilik air pulak. Lepas tu dah tak sambung cat sebab gi kenduri kahwin. Isnin pula gi beli border wallpaper Lamex dgn emak sementara ayah cat pintu bilik air.

Gambo bilik belum cat. Ketinggian warna biru hanya 1 meter. Tak rujuk mana-mana..hentam saja. Cat asal masih dikekalkan warna light pink.

Our llittle helper. Terkejut mama! Ni gambar Mus'ab yang snap! Masa tu mama tgh luruskan tulang belakang kejap atas katil & Ayah gi kedai cat beli lagi 1 liter cat.

Dah letak wallpaper Lamex. Saya pilih corak pemandangan jalan raya yang colourful. Used 2 rolls (5 meter/each). Harga RM37.50 /roll.

Guna langsir sedia ada corak polka dot. Dah lama beli but tersimpan dalam almari. In fact lepas gi Lamex, saya ke Nagoya Wangsa Maju ingat nak beli langsir karakter kartun. Tapi tiada yang menarik..ala..boleh tangguh..bukan urgent pon!Next time yaDah sampai malam mengemas bilik..penat la bersihkan cat-cat sume tu. Yang masih belum dibuat:
  • Letak katil( rasa nak letak katil sedia ada, katil baru next time)
  • Letak lampu yg atas tu sbb tade ulb
  • Letak aksesori lain like cermin & bekas gantung isi barang
Lepas bilik siap depa asyik main dalam bilik tu jek..baca buku..main. Dah tanya kidz " ni bilik sapa?". Mawaddah mesti jawab " bilik adik dan Mus'ab". ..Ha bagus-bagus.

Kisah malam pertama

Ni kisah malam pertama anak-anak di bilik baru yer.. Bukan kisah xxx. Saya dah letak 2 tilam bujang tanpa bingkai katil. Depa suka saja...sampai dah tengah malam ayahnya teman kejap kat bilik tu terus semuanya tertidur. Tapi lain halnya dengan saya. Lepas depa tidur..2 kali saya jenguk mereka..saya tak dapat lelap mata langsung. Lebih kurang 12.30am saya terus menangis sebab rasa sedih sgt berpisah dengan anak-anak. Biasa dulu pusing kiri nampak Mus'ab, pusing kanan nampak Mawaddah. Kalau sebelum tidur Mawaddah mesti kata " Mama..nak peluk".

Jadi saya tak biasaaa!! Masa air mata bergenang saya minta Cik Abang angkat juga depa masuk bilik kami semula. Saya dah fikir masa-masak. Biarlah mereka tidur bilik tu bila baby baru dah lahir. Saya sukar nak suaikan diri bila anak tiada sebelah..ye lah..dah 5 tahun tidur bersama kan.

Jadi sekarang dengan rasminya bilik tu jadi bilik belajar mereka sajalah. Tak perlu letak katil lagi ;)

Anak-anak mama..luv u all so much

9 comments:

`Ain said... Reply To This Comment

betul.pegi ikea, bawak seribu pun boleh melayang.hehe.mmg sedih tido pisah dgn anak at first.akak pon sedih.tp kutabahkan hati.kalau ummi tak confident, abir lagi la tak confident, abg wady cakap.akak ada baca buku parenting, yg cakap kalau waktu baby baru lahir, jgn la waktu tu nak implement new thing kat ank2 lain.diorang lg susah nak ikut, rasa dipinggirkan.so, why not latih musab dulu..then slowly mawaddah.by the time baby lahir, depa dah get used to.

Farra said... Reply To This Comment

ooo ye ker..kalau camtu nak tabahkan hati semula and try to do on weekend..sbb kalau mama tak boleh lena..at least esoknya hari minggu

sikulat said... Reply To This Comment

hihihi.. diorang hepi tido bilik baru, mamanye pulak yang berendam air mata.. muehehehe..

yatipruzz said... Reply To This Comment

klakar la plak ko farra hehe

meja kaler merah sama ngan idlan..tapi skang tak guna dah..memula beli je rajin guna :p

Wan Ahmad Dani said... Reply To This Comment

Farra.. seyesss air mata yani pun bergenang jugak... sungguh sensitip rupanya aku nie...

Mommy said... Reply To This Comment

Salam... anak2 memang cam tu, bilik dah cantik, suka aje nak lepak and tidur dlm bilik diorang... Farra patutnya syukur bebanyak sebab anak2 senang nak adapt dgn bilik baru... ke bilik tu tak sama level... kalau sama level should be ok.. kalau tak sama level pun.. not advisable... bahaya... kita mungkin tak dengar or nampak apa2 yg jadi sebab almaklumlah time tidur... gunakan masa malam w/out anak2 dikeliling pinggang utk intimate session ngan hubby la... tak semestinya xxx... borak2, discuss2... and dapat le tidur atas lengan suami balik kan!..Best kan... !!! Bila anak dah ramai nanti... nak cakap dgn suami pun berebut dgn anak2... hmmm. My 2cent jer... its you and your life.. so.. you decide whats best for both of you.. Best eh ikea.. Kalau org fugal abis RM300, bayangkan K Chor ni... Farra mesti beli mirror yg ada banyak compartment tu ye... cute kan.. memula ingat nak beli jugak.. tapi kenangkan Qaisarah suka menyepah2 nanti marah abg kakak dia...
Take care.... think of two!

Farra said... Reply To This Comment

semah~awak dh try blom? sodeyy bangatt

Yati~setakat ni meja masih digunakan..so kita tgk sampai bila bertahan..hehe

Yani~syahdu wooo..mlm td depa nak tidur bilik tu lg..kami bagi main2 lps tu pujuk masuk bilik kami balik..ihiks

K. Chor~thanks for ur advice..syok sgt shop @Ikea..lalu kat pinggan mangkuk puasku menahan nafsu :p ..bilik anak same level je ngan kami..saya akan cuba juga nanti..mak pon dh advise try slow2..maybe sy tidur dulu ngan depa kat bilik depa

sikulat said... Reply To This Comment

kite dah ok dah kot. sbb bebudak tuh, selalu atok & pah nya dtg dari ipoh, diorang tido ngan atuk&pah. Kadang2 siap ikut atok & pah pegi rumah BIL kite kat serdang & tido sane. So rasanye boleh dah nak let go tido bilik sendiri..

diorang pun memalam nak pegi toilet boleh bangkit sendiri & bersihkan sendiri ape2 yg patut & sambung tido balik. Cuma perlu bukakkan puntu bilik air + lampu siap2. hehehe

p/s: cume belum preparekan bili aje utk diorang.. hehehhehe.. Skrang pun tido atas toto (diorang aje) ... sikit2 biar diorang berdikari.. hehehe

Farra said... Reply To This Comment

semah~nampak gaya mereka dah berseddia la..like me..kita masih bgn sekali ganti pampers mawaddah sejak tak BF byk bunag air..then kene bgn mlm buat susu lg utk dia..