Kali terakhir makan ketam kat RUT mmg tak puas..rasanya tidak mengikut selera. Jadi, masa cuti CNY kami NSK Selayang dan beli ketam besar 2 ekor..harga kalau tak silap RM17/kg. Before masak puasla mencari resipi kat Internet..nak caro resipi ala Thai tapi tak jumpa la..so ni resipi hentam sendiri but not bad.
Bahan-bahan:
Dikisarbersama:
Kunyit hidup sket
Halia hidup sket
Bawang merah -5 ulas
Bawang putih -2 ulas
Bwang besar-1 biji saiz sederhana
Serai - 1 batang
Cili kering ( dalam 10 batang)
Gula Melaka (ambil 1/3 dr seketul)
Garam secukup rasa
Ketam
Air asam jawa
Daun limau purut
Cara-cara:
1) Tumis bahan-bahan yang telah dikisar sampai masak
2) Masukkan gula dan kacau rata
3) Masukkan ketam dan kacau lama -lama supaya isi ketam masak. Guna api perlahan. Kalai air kurang..tambah saja
4) Masukkan air asam jawa dan garam
5) Masukkan daun limau purut
6) Rasa dulu sebelum angkat yerr
3 comments:
waa..nampak sedapp seh..yang rajin wat masak ketam ni mak kite, sbb kite x makan ketam..
tp hubby makan, so lepas ni nak ikutlaa resipi farra..nak masakkan utk hubby :)
ko tak makan ketam? elok la tu..kolestrol tak naik ihiks
tak mkn ketam shell?
ruginyerrrrrr benda mahal tuh :p
Post a Comment