Monday, July 28, 2008

Cat

Ingatkan cerita rumah dah habis bulan Mac 08 lagi. Tapi rupanya ada season 2..takut-takut lepas ni lagi berseason2. Ohh harap-harap tidaklah. Terganggu pelan pelaburan saya :p

Pagar rumah dan dinding luar

Pagar besi luar rumah dalam keadaan yang sangat nazak. Karat sangat teruk. Disebabkan karat yang teruk warna karatnya jatuh ke atas dinding batu. Pagar ni memang kami tak pernah cat sejak pindah rumah tahun 2004. Hari Sabtu kami dah beli cat Dulux. Cat pon dah mahal 5ltr RM120 1 ltr RM27. Ingatkan nak buat sendiri tapi uh uh banyak gila..sure tak larat. Jadi semalam dah minta satu Q dari Indonesian ni, dia quote RM1.3K untuk upah cat saje. What? Pening kejap kepala pikir Q dia tu. Anyway, this weekend nak dapatkan Q lagi dari other Indonesion.

Bilik anak-anak

Kami kalau boleh nak mula ajar anak-anak tidur bilik sendiri. Suami dah kata kene ajar. Jadi Sabtu dan Ahad memang kerja saya mengemas bilik-bilik atas saja. Barang-barang yang tak perlu memang berlambak. Pelik jugak bila benda-benda ni wujud. Penat betol macam baru pindah rumah hihi. Dan setelah survey 5 kedai perabot, akhirnya saya beli almari baju anak-anak dr Selayang mengikut bajet saya :D. Saya dah bercadang nak DIY cat bilik anak guna warna merah bukan terang pinkish untuk feature wall. Merah ok ker? Kemudian ada jugak terfikir nak kene beli ke bed frame baru. Mau kosnya dalam RM700++ kot untuk 2 org. Sekarang mereka guna singke bed frame lama dari rumah emak dulu yang besi tu aje. Apapon nak cuba search lagi kat Internet, apa perlu buat untuk motivasikan anak-anak tidur bilik sendiri. Korang ada idea tak?

15 comments:

ummi said... Reply To This Comment

sidetrack. pse read my blog on iman's speech problem. tq.

puterikiut said... Reply To This Comment

nnt jgn lupe sharekan gambar ye..

Farra said... Reply To This Comment

ala..biasa saja planning nyer..takyah le bergambo :D

hanis said... Reply To This Comment

farra...kite ade dgr tips pasal kaler bilik utk anak2x ni from dr.fadzillah kamsah.
1st,jgn guna color oren - budak2x takkan boleh duduk diam dlm bilik dia nanti specially if diorg kene study.
2nd,warna terang mcm merah terang/kuning terang pun kurang ok - menimbulkan rasa gelisah
Saranan dia kaler hijau lembut,biru lembut...pink pun boleyla :P
Lain-lain maybe farra bleh search warna2x yg mententeramkan dan 'menjemput' mereka utk tidur dlm bilik diorg sendiri.
Hepi decorating ;)

Farra said... Reply To This Comment

hanis tq for the tips..bilik tu dah ada kaler pink lembut..so nak touch sket kat tempat yang berconteng dan lompang, nanti kalau dah decide kaler kita share lg

yatipruzz said... Reply To This Comment

ade opinion kata merah buat rasa gelisah, ade gak opinion kata warga garang bley make the room 'lively'.

kalo tanye aku, aku suker merah/biru/hijau..pastuh slalu berangan nak soh pruz lukis2 cam kat klinik paed tuh sure meriah hehe

Farra said... Reply To This Comment

yati, aku suka gak hijau
tapi bilik tu dah ada kaler pink lembut la ni

lukisan mural tu tak pernah berangan la pulak :D

ummi said... Reply To This Comment

akak takyah buat mural, budak2 tu tolong buatkan...

Farra said... Reply To This Comment

ye la k.tie..dulu mural rumah kami kat 2 tempat..now dah hampir semua bilik dek kerana kerajinan si adik. si abang pulak behave :p

yatipruzz said... Reply To This Comment

hoho mawaddah lg ganaz eh :p

k.tie- idlan saya yg behave tu pon dah terconteng dinding bilik guest kat bwh ngan pen time saya tido!

satu lagi angan2 aku kan...set katil bentuk car..kaler merah. Wardrobe all white/biru/hijau cam ikea...tapi mahal sgt dan kecik la plak tak berbaloi.

Farra said... Reply To This Comment

yati, mural kami dah ada macam2 kaler lg..mmg kreatif si mawaddah ni..kami dah redha :p
angan-angan kita berbeza. aku tak minat katil berbentuk ..suka yg elegan ajek..all white, tak perlu ada design hehe

Hany FF said... Reply To This Comment

farra, warna2 terang hanya akan membantu anak anda menjadi semakin aktif. kalau behaviour dia dah memang aktif tak hengat...maka lebih baik memilih kaler2 yg lembut sdkt. elakkan merah/oren.
biru/hijau should be ok kot.

pastu...ada tingkap tak kat dalam bilik tu? tingkat berapa panel ye? berapa kaki? kita ada benda nak share. email me!

Farra said... Reply To This Comment

will email to you oke...syokle cenggini..thanks Hany

duratul said... Reply To This Comment

kami selalunye suruh budak2 pick 1 book sebelum masuk bilik tidur. then kenala baring tepi dia, bacakan story book tu. kalau malas dan ngantuk sgt2, kami reka cerita sendiri..sambil mata pejam:) cerita power rangers la, batman la, si kacil dgn rimau la..etc.kenkadang cerita jd merapu2 citernye (sbb mak ayhnye mengantuk)....sampaikan depa pun heran dan tertanya2..eh!kenapa power rangers pun menangis abg dia curik bola?last2 depa boring..terus tido sampai pagi.

Farra said... Reply To This Comment

ye la kak ain, bagus sgt tips tu..kami mesti cuba..sekarang ni kalau citer guna buku last2 buku dikoyakkannya :D