Sunday, December 23, 2007

It's Monday!

Lama tak update sebab:
1. Malas
2. Sibuk kerja banyak bangat kat pejabat
3. Takda mood nak blogging

#1. Gi kursus kat Melaka 4 hari 3 malam aku bawak semua sekali. Tak sampai hati nak tinggalkan Mawaddah tak menyusu 3 malam. So macam biasa babysitter was her daddy. Thanx Abg! Kesian sgt family sebab tak enjoy sgt coz my training everyday sampai malam. Aku sendiri penat bangat. Bestnya dapat ramai kenalan baru abang2 & kakak2 polis, bomba, hospital & JPA3 ;)

#2. Hari raya lepas zohor kami aku, mawaddah & mus'ab balik Kg nenekku di N9. Abang tak ikut coz nak siapkan projek IT dia. Mak & adikku pon ikut sekali kami 1 kete. Abahku tak balik coz lepas nolong2 gotong royong korban, dia nak balik Kg Perak. Kami takde masak apa2 yang istimewa pon. Aku just buat Carrot Moist Cake untuk bawak balik kg. Petang Jumaat kami pulang ke KL semula.

#3. Sabtu pagi- aktiviti mengemas rumah, after zohor- gi kenduri Labo@Shelly. Lepas asar pulak aku buat projek 'easy made cookies'. Ingat tak dulu aku pernah dapat Cookies Mix percuma masa beli SPAR mixer? So, baik la guna sebelum expired. Mudah aje buatnya. Beginner2 semua boleh buat.
Resipi dia camni:

Basic plain cookies:
1 kg Cookies Mix
500 gm butter- softened

For variety of flavor: You may add anything you like eg: choc chip, almond nib, oat etc.

Step:
1. Add butter & cookies mix in one large bowl.
2. Stir until well combined. Add other ingredients.
3. Place spoonful of batter onto tray.
4. Bake for 15-20 min.

I make 3 types of cookies with 1 kg cookies mix:


1. Almond butter cookies.
Add almond nib only! Amount? just add according to your taste.

2. Choc Chip and oat cookies.
Add: 1-2 tablespoon of sifted cocoa powder + almond nib, Oat & Choc Chip just agak2. If the batter become harder , just add butter/shortening. I used shortening to give the crisp texture.
3. Choc Chip Cookies
Add: as above ( choc chip & oat cookies), just omit the oat.
Without so much effort, 1 kg cookies mix gave me 4 containers la. Among all, I love the Choc Chip & Oat Cookies. Credit to the Cookies Mix ( selling price RM3.30/kg 2 months ago)

2 comments:

mardhiah12 said... Reply To This Comment

thanks farra for the carrot cake
sedap!

Farra said... Reply To This Comment

u r most welcome
bleh promote kat kengkawan opismu eni