Bahan (A)
180gm castor sugar
130 gm butter
60gm marjerin
60 gm shortening
1/2 tsp esen vanila
secubit garam
Bahan (B) - 2 biji telur
Bahan (C)
300 gm self raising flour
1/4tsp baking powder
1/4 tsp soda bicarbonate
Bahan (D)- Cornflakes secukupnya-anggaran 250gm
Cara-cara:
1. Putar bahan (A) hingga kembang
2. Masukkan telur
3. Ayak bahan (C) & masukkan adunan kedalam adunan (A). Kalau sebati dengan spatula.
4. Rehatkan adunan didalam peti sejuk semalaman untuk menghasilkan biskut yg rangup.
5. Keluarkan dari peti sejuk dan bentukkan bulat, sadurkan dengan cornflakes dan letak di atas loyang.
6. Bakar selama 15-20 min pada suhu 175,
Adunan memang agak lembut, jgn tambah lagi tepung. Adunan ni bleh dpt anggaran 120 keping. Tak perlu buat besar sebab dia akan mengembang, kita kan guna self rising flour.
Tips mudah:
1) Lapik loyang bakar dengan kertas minyak dahulu sebelum letak adunan biskut. Dgn ini tidak perlu sapu marjerin setiap kali nak letak biskut.
2) Guna telur Gred B dalam semua resipi biskut/kek.
3) Marjerin & shortening boleh diganti dengan butter kesemuanya. Tahun ni resipi biskut saya semua tambah sedikit shortening, hasilnya ada sedikit kelainan emm memuaskan ;)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 kelebihan beli emas secara ansuran, Easy Payment Purchase ( EPP)
✨ 6 kelebihan simpan emas secara ansuran ✨ Beli emas secara ansuran di Public Gold ini dikenali sebagai “Easy Payment Purchase” ( EPP) Apa ...
-
Lagi-lagi dapat email orang fwd email pasal status Halal/Haram makanan last Fri. Yang bagusnya, aku dah ajar kengkawan pejabat untuk semak d...
-
Salam semua...saya benaunya dah lama benor nak buat sarung sofa sebab kami punya hak 6 tahun ni dah kotor..cuci2 pon takmo tanggal..sofa ni ...
-
"Apa kelebihan jadi dealer Public Gold?" Soalan yang sering saya dapat dari penyimpan emas. Kisah saya menjadi dealer Sejak mul...
6 comments:
kalo rajin nk try la resepi ko ni farra thanx!
ape sebenarnye function shortening eh? aku dah lama beli tp taknah guna, simpan dlm fridge...cam keras je...
yati, sume resipi Chef Asma taruk shortening, mmg ade kelainan, biskut bertambah rangup
keluarkan dulu dr fridge, like mine shortening letak luar, sebab asyik guna :D
Farra.. shortening ader jual kat hypermarket ker??
Yani, ada tapi agak mahal.
kita salu beli kat HOI (House of Ingredients)- 3 jalan Gangsa SD 5/3E Tmn Sri Damansara, dekat je ngan umah yani.Fon - 62742262
Before sampai ke simpang empat menghala ke LDP, turn right at Traffic light, kedai dia kat byk2 kedai belah kiri
OK.. better yanie beli semua barang2 nak buat kuih kat situ kan?? apa pendapat Farra?
yani, sesuai sangat!! kalau sesat give me a call ok
Post a Comment