This is always my family’s favorite apam
Bahan-bahan:
4 biji telur
1 cawan gula
1 sudu the soda bic.
1 sudu the baking powder
Secubit garam
2 cawan tepung gandum
6-8 biji pisang ( prefer pisang emas, tapi kalau tade sume jenis pisang yg dah boleh wat cekodok pon bleh guna, like pisang embon etc)
¾ cawan minyak jagung
Cara-cara:
1) Lenyek pisang dengan soda bic.
2) Pukul telur dengan gula + garam. Then, masukkan minyak
3) Ayak tepung gandum + baking powder. Kalau malas, aku tak ayak pon.
4) Masukkan (1) dan (2) dalam tepung
5) Tuang dalam loyang yang telah disapu marjerin sedikit
6) Kukus dalam 45 minit atau cuba test dengan cake tester, kalau tiada apa yang melekat siap le tu.
Panaskan kukusnyer dulu yer baru letak loyang.
3 comments:
faranye blog skrang.. cam blog masakan... best betul.. senang nak blaja masak dr. fara.. balik rumah.. tgk blog fara jek. tayah tepon2 ke pape ke nak tanya masuk ape? apa bahan.. brape lama.. baguss baguss..
p/s: alamak.. lupe la nak pinyam cd mus'ab ari tuh.. ada laie ke?
itula semah, last Friday dah bawak CD mus'ab..sekali sibuk2 sampai petang terbawak balik
nnti bawak balik on next monday ok? lgpon nk jumpa K.tie..nk return buku jahit langsir tu
zarid pon dah lama tak jumpa
sape ade cd tilmiz? nk mintak tlg burn la nanti kite bayar bley...semah/farra ade?
idlan suke nyanyi alif ba ta skang nih hehe...
mus'ab cd ape?
Post a Comment