Friday, February 9, 2007

Susu lemak manis..santan kelapa muda

Bulan lepas aku sibuk sangat sampai kurang memerah di waktu pejabat. Akibatnya, susu mulai kurang. Jadi supply susu ke rumah babysitter pon kurang atau kadang-kadang langsung tiada. Susah hati dibuatnya. Sibukla aku tanya beberapa kenalan & surf di Internet cara-cara nak tambah susu.

Hasil penyelidikan, boleh tambah susu guna pil: Maxalon atau Fenugreek. Bila tanya kat farmasi, kebanyakkan tak jual, kalau ada pon kene order dulu. Kebetulan jumpa Esah kat kenduri Shaz,katanya boleh ambil pil tambah susu drp Auntinya & at the same time Dr aku masa deliver Mawaddah kat Naluri Wangsa Maju.

Kebetulan, last week kami balik Kg Negeri 9. Bila uwan sebut psl jantung pisang, aku teringat cara tradisional tambah susu. So, aku beli & ambik jugak jantung pisang kat Kg. Last week, lepas aku makan 3 kali jantung pisang/week, hasilnya amat memberangsangkan!! Susu kembali banyak macam masa dlm pantang dulu! Kalau lambat perah, aduh sakitnya. Alhamdulillah. Tanpa guna ubatan lain, hanya minum air selalu & jaga pemakanan, susu kembali banyak seperti dulu.

So, ini aje tips menyusu kali ini ok. Selamat meneruskan penyusuan badan kepada semua ibu-ibu bekerja yang masih menyusu. Berbaloi!!

Alang-alang citer menyusu ni, nk citer sket kisah sedih aku 2 hari lepas. Minggu ni susu dah banyak, so pada pagi rabu lepas dgn excitednye aku pack all susu dalam 1 beg kertas. Aku masukkan dalam kete utk kasi kat babysitter. Sampai je parking kat ofis, aku nak amik beg aku, then baru le perasan all susu aku bawa sekali. Aduih…..sedih bangat..tak bersemangat aku kerja hari tu!!! Hmm..tragedy ni maybe tak sedih bagi Abg, coz bila aku sedar je susu tu dlm kete, orang pertama aku call is my lovely Abg. Apa jawabnya: ‘ala takpela..mawaddah leh minum susu tepung hari ni’. Tapi aku tetap sedih! Skeptikal btol ek.

11 comments:

Hany FF said... Reply To This Comment

farra, sedihnya dengar citer farra.

hany pun tgh susu kurang ni. hari tu, sekali perah dpt 8 oz (time tgh hari, sbb pagi x sempat - meeting/training etc). then, belah petang, lepas asar...dpt la 3-4 oz. so...cukupla bekalan nuha sehari.

stok susu dlm freezer dah habis ms hany banyak kena gi training ari tu. so, sejak 1 bulan lepas...memang kena make sure perah cukup utk bekalan nuha esoknya.

kalau waktu ofis tak dan perah cukup, malam/awal pagi kena cukupkan. nuha tak minum susu formula...so, hany kena ensure jugak lah.

lepas hany demam (kisahnya bc di blog hany...baru je post), dan nuha stat makan...susu sangat kurang. start minggu lepas, tghari dpt 3 1/2 - 5 oz saja. petang dpt la kot dlm 3 oz. malam & awal pagi hany kena usaha lagi, sbb nak bekalkan 9-10 oz utk Nuha esoknya.

nak cari jantung pisanglah. arghhhh!!!

Hany FF said... Reply To This Comment

farra, psl susu tertinggal/tumpah/hilang...sangat memberikan kesan pd kita. husband tak kesah sangat. depa rilek saja.

nnt hany cerita kisah hany pd hari ke-4 kerja. psl susu. ;)

farradasmiley said... Reply To This Comment

begitu byk cabaran ibu menyusu sambil bekerja ni..
itula..masa fara tak campur susu formula tu mmg struggle gila nak kumpul susu..badan letih & jadi stress
bila dah start campur susu formula, badan rasa lega sket, cuma kesian kat baby...tapi nk buat cemane yg penting kita usaha nyusu selama mana yg boleh kan
alhamdulillah lagi sebulan mawaddah nak sebulan masih menyusu lg
hany, kdg2 kalau bz sgt tak sempat nk perah, what i do just pergi toilet..perah susu guna tangan & buang dlm toilet
lg sedih kan?
baru je baca kisah sedih hany tu ;)
selamat makan jantung pisang bebyk!

puterikiut said... Reply To This Comment

farra, kak nieta pun penah alami pengalaman susah tumpah time nak pindahkan dlm freeze.. aduhhh 2 bekas tumpah macam nak meraung rasanya.. rugi tu.. eh mawaddah start minum susu formula berapa bulan ek? kak nieta tak campur lagi.. tapi struggle gak nak tambahkan stok byk2.. sbb makin besar makin banyak la bekalan kan.. skrg nie pun dia dibekalkan lebih kurang 12oz..

farradasmiley said... Reply To This Comment

k.nita, awal jugak mwdh minum susu formula, rasanya dalam 4 bulan..then eksklusif balik..then formula balik..ikut season

itula penah juga bekalan letrik tade, susu pon rosak, botol terjatuh dr frezer n terus pecah pon ada jugak

Anonymous said... Reply To This Comment

a'kum farra,
congrats sbb kuat azam nak bf baby farra..
akak ni nak tny breast pump yg farra guna jenis apa ya..tgk kat susuibu.com tu menarik gak package dia...
1.Medela Xtravaganza A (harmony Manual)
2.Medela Xtravaganza B (mini electric)
3.Medela Xtravaganza C (mini eletric plus)
http://susuibu.com/product/index.php?cPath=30&osCsid=pbkm01kngfsvdgcuq164pajao6

kalau ada rezki igt nak beli yg package B tu..tp tulaa nk tny org berpengalaman BF ank xclusive..prefer yg mana...

dulu anak yg 1st bf gak tp tak xclusive..cdgnya yg kedua nie..nak try xclusive..

Thnks

~ummieMK~

farradasmiley said... Reply To This Comment

w'salam wbt ummieMK,

Saya & few friends like Hany (fitrahzh.blogspot) & Nita (puterikiut.blogspot) mmg menggunakan BP manual. I really prefer manual sbb dalam kete time jem leh guna, dlm toilet boleh, ianya senyap, tak byk parts, so senang nak angkut ke sana sini. Electrik BP ni I worry kalau it's really depend on electric supply.
But still depend on you choice, maybe boleh baca forum ibu2 lain.

Anonymous said... Reply To This Comment

farra, tak sure samada still ingat atau tak, ni eewa (mmu).baca ur post & hany's psl bf ni, mmg betolla bb girl minum siket compared to boys.My bb,adam rasanya around hany's age(delivered on 30/8/06), at 5mth berat 8.7kg (he's a big bb).dr start keje lagi kene bekalkan 4x4oz=16oz.skang 5botol=20oz.tp alhamdulillah susu byk, eventhough saya pump once only masa lunch.tp blk ptg pump sebelah while susukan bb lagi sebelah.then pg b4 keje susukan sebelah n pump sebelah.nway,glad to share experience with other mums about bf...:)

farradasmiley said... Reply To This Comment

hi eewa.
Itula baby boy lg kuat minum.
Selamat meneruskan usaha BF to all friends ;)

Fitri & Nazihah said... Reply To This Comment

Farah, alhamdulillah now ogy masih susukan Aqilah, but not fully bf lah... Setiap hari ogy akan bekalkan 12oz & bs akan tambah dlm 2oz & bile kat umah bf semula... But Ogy akan pastikan everyday Aqilah mesti dapat at least 90-95% susu mama dia... But now Aqilah terpaksa stop susu ogy coz dia cirit-birit dah hampir 3 minggu. So, Doc. suruh bagi isomil buat sementara waktu... Kalo ikutkan Doc. dia suruh fully Isomil for 3 days, but ogy just bagi kat rumah bs jer... Ok, bukalah blog ogy, ada story terbaru... hehehe...

Hany FF said... Reply To This Comment

eewa! lamanya tak jumpa!!!
dah brp anak? ekekek..cam mak-mak dah sembang ya! hoho...

o0o0 Nuha ada kawan la yer...yg sebaya. memang girl tak sekuat boy minum susu. lasak pun kot. (Nuha lom manjat/berjalan...tatau la). Baru menyusur sesket.
;)

btw, glad to meet u again eewa! :)