Wednesday, September 27, 2006

Ramadhanku

Alahai lama btol tak update Blog! Hari ni berkesempatan nak update jap coz tgh lepak kat ofis suami menunggu training bermula di Corus Hotel, Jalan Ampang jam 8.30am.

Alhamdulillah, hari ini masuk hari ke empat kita berpuasa.
Sahur macam biasa kami lewatkan seperti yang disarankan. Bagun pagi, lebih kurang jam 5.10am. Panaskan makanan dengan microwave oven. Selesai makan biasanya kui 5.30am.
1 Ramadahan
Sahur- Nugget ayam
Berbuka-Ikan cencaru sumbat sambal + sayur + bubur kacang hijau. All homemade

2 Ramadhan
Sahur- Lauk berbuka 1 Ramadhan
Berbuka – Kari kepala ikan + sayur + cucur jagung. All homemade

3 Ramadhan
Sahur- Macam biasa lauk berbuka 2 Ramadhan
Berbuka- Ikan kembung masak kicap + sayur + kuih + roti john – the last 2 items beli kat bazaar Ramadhan.

Dah 3 hari berbuka dengan ikan. Petang ni plan nak masak ayam ala KFC. Pemanis mulutnya-bubur kacang hijau 1 Ramadhan yg lebih & dah masuk freezer. Sungguh mudah lagi menjimatkan.

Yang very challegingnya tahun ini, setiap kali hendak bangun sahur Mawaddah pasti bangun sekali sebab mulut dah tak lekat kat tek. Cik abang jugak yg kene panaskan lauk2 and prepare the food. Sabo je la.

Lagi satu, masa tengah syok bersolat terawih solo di rumah (alahai dah bertahun tak dapat bersolat penuh di masjid), Mawaddah mesti bangun & merengek. So, aku have to sop kejap & nyusukan dia kejap. Then sambung balik solat. Badan mmg rasa letih btol.

Yang pastinya, puasa kali milk supply extremely dropped ac compared before. Aku puasa, so mungkin air dalam badan kurang. Everyday hanya boleh supply Mawaddah 2 botol susu badan saje kat pengasuh. Selebihnya terpaksala jadi anak lembu.

Pening memikirkan hal minggu depan. Tatau nak letak anak2 kat mana because next, hubby and me kene pi outstation. Alahai susah. Perlukah putuskan susu badan dengan Mawaddah? 2 advisors (mak + pengasuh) suggest putuskan susu badan. Tapi aku tak sanggup. Dilema sungguh!

6 comments:

CT said... Reply To This Comment

Hello there!
was blog hopping here. glad that u're still breastfeed. Masa bulan posa memang agak drop sket sbb tak cukup air.. just a tip, make sure between bebuka and sahur, u drink a lot. kena paksa minum, esp plain water. that was what i did last year when my son was 6 mths and he was fully breastfeed til 1 yr 4mths...alhamdulillah.

yatipruzz said... Reply To This Comment

kagum aar ko sempat wat kuih/cucur time bukak pose hehe...

sian mawaddah, outstation lama ker?

farradasmiley said... Reply To This Comment

thanks ct for ur advise. series mmg drop sgt my milk. As advised by u, yesterday, i drink a lot. but few times need to get up and go to toilet..tidur tak cukup..adieh..what a big pengorbanan yg kita buat sbg ibu

yati, outstation seminggu, i really want to cry!

mardhiah12 said... Reply To This Comment

farra, sayang kalau putus susu badan. susu kan byk sebelum ni. kata aim nak nyusu mawaddah lama, ni baru berapa bulan..cuba perah byk2 time tgh mlm terjaga tidur ke

farradasmiley said... Reply To This Comment

Mmg sayang. Tengah berusaha nak increase kan balik. Every day minum milkmaid tea & air suam. Moga impian nak nyusu sampai baby 2 thn tercapai. Banyak sungguh cabarannya.
sahur n buka pose mmg makan nasi. sume sbb nk maintain susu. nak jaga badan jgn harap!

yatipruzz said... Reply To This Comment

tayah jaga bdn farra..ko mmg dah kurus pon...gud laks!