Thursday, September 28, 2006

Ramadhan Tears

My outstation schedule next week:
Sunday: Traveling day
Monday: Taiping
Tuesday – Friday: Penang
Friday night: Travel back to KL


I really want to try cry! Outstation schedule changed again. I’ll away from KL for one week.

BIG DILEMA whether to bring the baby along or not?

Knape perlu bawa?
1) Mawaddah menyusu badan.
2) Bulan puasa ni, susu semakin kurang, so kalau bawa mawaddah, malam2 at least ada baby menyusu & as long as ada stimulation, insyallah susu won’t stop. Kalau aku pergi sorang, confirm la malam-malam takkan bangun memerah.
3) Mawaddah tak pernah tidur dengan orang lain
4) Mawaddah akan menangis bila orang lain yang jaga termasuk uwan & atok kl.
5) Takut mawaddah ngamuk malam2 coz tek Mama tade ngan dia

Drawbacks kalau bawa:
1) Husband kene amik cuti seminggu.
2) Husband need to let go his outstation to Kuantan for 2 days and one night
3) Husband kene jaga dua-dua anak. Kesian, malam-malam kene bangun buat susu untuk Mawaddah. Kesian, tak dapat bersolat ke masjid. Kesian, kene makan nasi bungkus. Kesian, kene cuci baju anak2

Drawbacks kalau tak bawa:
1) Aku sunyi dan terlalu rindukan anak-anak & suami.
2) Asyik teringat anak. Tak boleh concentrate kerja & driving. Bahaya ni!
3) Susu badan mungkin boleh stop due to no stimulation on nights. Mawaddah keliru putting. Ee takut. Kalau jadi gini confirm my goal to breastfeed her until 2 years old takkan achieve!
Air mata dah bercucuran sambil menaip ni. Ya Allah, berilah kekuatan & penyelesaian

3 comments:

uja said... Reply To This Comment

a'kum farra,mawaddah depends on ibunya utk decide whats best for her.mesti mawaddah wants nothing but her mom kan! kalo farra decide utk bawa mawaddah,semoga Allah memudahkan segala urusan farra sefamily... amiinn..

m|ss v|xen said... Reply To This Comment

akum farrah...

alaa kesiannyer kooo.. jgn pk bukan2.. kalau stress sgt tuh punleh buat susu kurang.. caya tak sampai skang pun aku still breastfeed marisa lagi..and skang pun dier dah sethn setengah.. alaa tp nak heran ape pun kan.. ramai org membreastfeed anak2 sendiri
cam ko kate.. slai kite stimulate susu.. lagi tuh adre..
altho aku tak pernah jauh ngan marisa.. tp siang2 mmg dier minum susu formula.. memlm jek minum ngan aku sampai skang..

kalau takut sgttt susu kurang.. amik maxalon ngan motilium.. it well help to engorge and provide more milk for u.. aku pun dok amik tuh skang.. saje nak penuhkan susu balik..

dunt worry.. bende tuh tak bahaya.. auntie aku yg suh amik nih..
try laa kehh
gudluckkk!

ecah

farradasmiley said... Reply To This Comment

W’salam,

Uja, alhamdulillah Mawaddah ikut skali ke outstation, I just came back from Utara yesterday. Alhamdulillah semuanya dipermudahkan.

Thanks a lot ecahh, mane nak cari maxalon n motilium tu?? Hopefully leh tambah susu balik time pose ni..kem salam kat Marisa ok