Wednesday, July 12, 2006

Review AvSpMe

Now, I’m considering of upgrading my breast pump. I want to give the best for my princess Mawaddah. So, exactly I need to forget about my dream Oven. Sob..sob. Sedeynyerrr. Few friends asked about which breast pump to buy. This is my review based on my experience and my own study via Internet & Interview. Hope it can also be useful guidance for other friends.

Avent Isis manual pump
Currently, I’m using Avent ISIS breast pump.
Aku rasa ini kelebihan dia.
Murah
Ringan
Senyap
Memang senang nak guna dimana sahaja..sebut aje dimana. Bilik server boleh, Tandas boleh, dalam kereta tengah jem pon boleh. Bilik meeting jangan buat ok! Rasanya tak perlu describe sangat coz ramai sangat kengkawan yang guna Avent ISIS.

Kekurangan:
Single pumping function – so masa kita pump sebelah, sebelah lagi dah start meleleh & membazir la susu tu. Setuju tak pengguna lain?

Avent have introduced double pumping for the model Avent Isis IQ Duo. Aku perasan model ni dalam iklan kat majalah Pa&Ma. Dah hampir 3 tahun la aku jadi pembaca setia Pa&Ma. J From the Avent.com, aku da tengok demo dia. Look OK. I’ve contacted the sole distributor kat Malaysia (kinderjik) yesterday, they said tade sorang pon penjual yang nak amik coz the price is too expensive: RM1800. Kalau nak beli boleh dapatkan terus dr ofis depa kat Sri Hartamas.
Sket review psl kinderjik tu, customer service dia langsung tak bagus. Macam takmo layan je & langsung tak friendly.

Spectra 3
Kelebihan:
Can choose either single or double pumping function – for double, tiada pembaziran & stimulate lebih banyak milk supply
Boleh guna utk wide neck bottle (ie:Avent bottle) or normal neck botol – so, sesuai dengan semua jenis botol susu bayi
Harga sangat berpatutan if compare with Medela. M520 boleh dapat all accessories (pump, beg, ice brite & bottle).
Senyap

Kekurangan:
Tidak boleh operate secara manual & battery. We must have power supply. So, susah la kalau:
- nak guna dalam kereta kalau tersekat di kesesakan lalulintas
- nak guna gi meeting kat luar kalau kat tempat tu susah nak cari power supply. Kalau Avent manual, kalau kita tak jumpa tempat sesuai dalam tandas pon boleh belasah. Orang kat tandas sebelah pon tak dengar kita buat apa. Tapi kalau ada yg perasan sure depa terfikir lama gila minah sorang ni dok dlm tandas?? Buat ape ekk ehehe

I’ve confirmed the specs with Rita yesterday. But to date, yet to find current users so that I can gain lot of info before deciding which one to buy.

Medela pump in style traveler
Kelebihan: ada semua kelebihan ie: double pumping function, very efficient, effortless, looking good bag (cam bawak laptop) etc . Pendek kata mmg sesuai sangat ngan busy mom. Very value for money. In fact, I’ve interviewed one friend that used this pump for her 2nd child.

Kekurangan:
Tak jumpa lagi. Most users say it’s really value for money. And price is not a matter. Kuang kuang. Aku masih belum terfikir lagi nak beli this brand. Berkira jugak yer??!! Tapi kalau fikir balik, kalau nak anak lagi 2 3 orang atau lebih ( erkk???) baik beli yang ini la.

Baru nak post dalam blog, Rita called me just now. I did asked few questions yang asyik bermain kat kapla ni psl double pump tu ie:
1) Cemana cara nak handle?
2) Baju apa yang sesuai nak pakai ke ofis?
3) Boleh tak guna adapter in car to operate it?
4) Memang efficient ker?
5) Boleh dapat banyk susu tak?

Alhamdulillah semuanya Rita dah explain. Now I’m so clear & tak teragak to upgrade my single BP to double BP. Dia pon memula beli single pump masa anak pertama. But then bila anak kedua terus upgrade double pumping. Dia kata few friends of her pon cenggitu jugak. In summary, double pump memang very efficient & very useful especially to bz working Moms like us. Huhu Bzkah aku?

16 comments:

puterikiut said... Reply To This Comment

farra.. yg farra pakai single pump tu bleh guna battery sekali ke? brapa harga? apa beza ngan medela single function? dapat tak outlet yg paling murah & ada discount? tgh pk nak beli kat mana..

mardhiah12 said... Reply To This Comment

aku pump ada, sungguh2 pump susu. tapi keluar sikit sgt sampai luka2 buah dada. pam 2,3 jam, keluar sikit sgt :( lepas tu sakit, nangis..terpaksa berhenti bagi susu badan.

farradasmiley said... Reply To This Comment

k nita, all u can buy from http://www.momslittleones.com// click kat tepi ade 'package deal' tu mmg murah compared to kat luar

aini, ko guna BP brand apa? bunyinya cam kurang efektif

mardhiah12 said... Reply To This Comment

nak kata kurang efektif, tak juga..ehehe

aku guna medela ler :P

yatipruzz said... Reply To This Comment

aini, lama gak ko pump smpi 2-3jam. Aku rasa aku dulu sekali pump dlm 15min kot...takperla adik afif kuar ko cuba lagi hehe. Rezeki memasing lain, yg penting usaha keras. aku pon ade masalah lain, susu byk tp idlan takmo minum direct? sedey gak tuh :(

farra, medela double pump tu brapekah harganyer? bila dah beli nnt, jgn lupa tulis review dlm blog. Kalo aku kaya, aku beli utk adik idlan :)

farradasmiley said... Reply To This Comment

aini, memula susu belum byk..sbb tu la maybe ko amik masa sampai berjam..eloknya kalau dah tak kuar susu ko stop dulu...then 1-2 hours later ko perah lg utk stimulate susu..setakat ni sume orang kata medela ok sgt
aku amik masa 10-20 minit je per session

yati, Medela DBP tu RM500++, kalau nak set lengkap & movable kene beli yg style traveler tu harga RM1700
masa mus'ab pon sama..bila start keje je dia takmo direct from breast
alhamdulillah adiknya ok :) boleh dedua

aku cam tak jadi plak nak beli yg elektrik sbb kat tempat aku perah ni tade power supply, tadi aida kata yg electrik actually makan masa sket coz kita tak boleh control.kalau amik masa byk sgt memerah, ape plak kate bos nnti

puterikiut said... Reply To This Comment

eh risau jugak bila baca comment yati..mana la tau kot adik dini nnt pun tanak minum direct..tapi kalau dia tanak minum direct ..perah pakai pump then letak dlm botol kasik kat dia pun ok kan? tak effect kat farra? even guna pump je sepanjang masa?

puterikiut said... Reply To This Comment

pembetulan..bukan "tak effect kat farra" tapi tak effect kan farra?

farradasmiley said... Reply To This Comment

mmg boleh dr botol susu..tapi sampai satu masa kita akan boleh rasa give up like me sbb letih ..all the time kene perah ..paling letih tengah malam la nak perah 2-3 times

k. nita, kali ni saya guna puting susu avent yg sesuai utk breastfed baby utk elak baby face nipple confusion. Alhamdulillah, mawaddah boleh minum kedua2 cara. Cuba tgk kat market , puting tu ade label sesuai utk breastfed baby.
But, ada juga baby yg mmg langsung tak hadapi nipple confusion. So, dgn sume jenis puting susu die sesuai.

yatipruzz said... Reply To This Comment

k.nita, saye email akak pengalaman saye...:)

mardhiah12 said... Reply To This Comment

aku ni tak pernah merasa mcm org lain, susu memancut keluar ke. setgh org best sgt, baby lum keluar, susu dah byk. bila bersalin awal, nak tunggu susu keluar pun byk hari. sedih sgt. lepas tu stimulate dgn baby, dgn pam, mmg susah sgt. tak usah katalah bab pam tu, mmg kdg2 rasa nak give up cause pam power tapi susu tak ada juga.

lepas tu sakit, suami kata, jagalah kesihatan diri dulu. ingat lagi nangis teruk masa tu sbb nak sgt menyusu badan

Juliana said... Reply To This Comment

aini.. samela kita.. susu tader & end up gave up.. takpela, takde rezeki.. rezeki ko, anak dah 2.. ada org tak dpt anak langsung.. eventho dah kawen lama.. Allah tu adil kan? aku nak ikut jejak ko nih, tambah anak lagi.. hehe

farra, medela dual pump yg bukan traveler style tuh kena guna power supply or bleh guna battery?

ada member aku guna medela single pump plak ended up beli avent yg single pump manual tuh sbb medela susah nak cari power supply & bile pakai battery macam slow..

farradasmiley said... Reply To This Comment

Julie, Kalau tak silap power supply. Rita kata the reason is kalau guna battery BP tak power sangat. To confirm kene tanya dia.

Psl single pump yg electric tu rasanya mmg benar! Kalau nak single pump better amik manual shj. I recommend kalau medela:Harmony manual, if kalau nak Avent:Avent ISIS/ISIS VIA BPàyg ni bleh guna Avent VIA cups yg harga lebih murah berbanding bottle avent biasa. Avent VIA cups ni boleh guna utk BM container / babyfoodcontainer/milk bottle.

-are you- said... Reply To This Comment

Farra, kalau set yg nih okke? nampak cam lagi proper sbb ada bag skali. Pls advice. TQ :)

ISIS Out & About Breast pump Set The ISIS Out & About Breast Pump Set contains everything you need to maintain your milk supply and to express and store your breast milk when away from your baby. So if you need to leave your baby for a few hours or even for the whole day, you can transport your milk home safely in the discreet stylish microfibre bag.

Contains:

ISIS Breast pump with Sterile Travel Covers

Microfibre Insulated Shoulder Bag
2 Milk Storage Bottles with sealing discs (125ml/4oz)
2 Milk Storage Bottles with sealing discs (260ml/9oz)
2 Newborn Teats
2 Dome Caps
2 Flexible Cool Packs
8 ULTRA Comfort Disposable Breast Pads
Drawstring Storage Bag

Anonymous said... Reply To This Comment

Dear, If you pump sebelah sebelah lagi leak, pakai Avent Shell Collector tu. Boleh dapat kumpul 1 atau 2 oz susu.

Anonymous said... Reply To This Comment

Rasa nye kalau dah biasa guna manual guna electric tak sesuai. Guna Medela Mini E dulu susah dapat susu, try pinjam Medela PISA from sis in law...pun leceh. Guna Medela Harmony dapat byk susu... nie yg nak cuba Avent ISIS Manual. Kata dapat lagi byk susu dan bole lama bersusu... betul ke pengguna Avent?