Friday, July 21, 2006

:)

Alhamdulillah semua tips tersebut working. Milk supply increased. So, I have enough stock for daily and emergency use.

The past few days, I actually tried finding Fenugreek capsule. Few pharmacies didn’t sell it. But finally, only GNC sell it. But they said, kene order dulu & they can send to our doorstep. The price is RM59. Mahal jugak eh!? Kat Malaysia memang tak banyak jual coz no demand for that.
So irony, the Milkmaid tea (sejenis minuman herba) that I use to drink everyday actually has that item in its ingredients. Tapi biasalah, bila sibuk kita selalu lupa nak minum. Now, I’ve disciplined myself to drink it at least twice per day. Personally, I think the taste is not really good. Together of it, I use to drink Horlicks everyday as substitute to Milo. Dr said Milo could increase my sugar level in blood. I know this when I did the blood test last week.

Mawaddah berumur 4 bulan semalam. Happy birthday dear! I’ve not started any solid food actually. Instead, I give air kanji. Aku baru tahu pasal air kanji ni benornya from my officemate. Memang air kanji ni menambah kekenyangannya dan tidur pertamanya agak lama dari biasa. Jadi bila tidur lama, dapat lagi satu perahan setiap malam sebelum melelapkan mata.

Bila Mama gembira, susu cukup..bila susu cukup, anak gembira..bila anak gembira, Mama puas hati & dapat memberi penuh konsentrasi pada kerja ;)

Happy working dude!!

3 comments:

suriati said... Reply To This Comment

a'kum farra,

Anak kita sekarang dah 3 bulan 2 minggu. Tak lama lagi nak masuk 4 bulan ( dah nak kena bagi makan nie). Citerlah sket pasal Air Kanji. Apa beza kanji ngan Air Kanji? Kanji kan bubur nasi... betul tak?

farradasmiley said... Reply To This Comment

w'salam su,

masa masak nasi..cecepat ambil air nasi sebelum nasi mengering..air tu agak pekat jugak..sebelum kasi baby, kene tapis dulu ok..pastikan suhunya turn tu room tempt.

My baby dah tak suka air kanji tu..so la ni dah try solid food..I give homemade baby food.
Last week menu: Brown rice porridge
This week menu: Apple puree
Next week menu: Potato puree

ilsa said... Reply To This Comment

a'kum farra
dah start bagi solids ke? hmm.. kita baca dalam babycentre tu dia kata actually ramai experts kata baby tak berapa sedia masa umur 4 bulan for solid food; usually they recommend 6 months.. contrary to popular belief or what your relatives always tell you. But maybe tu pun depends on the need of the baby.But kalau mawaddah ok je takpela.
Kita baru je start mix formula ngan bagi solids (paeds kata start dgn base dia beras..so baguslaa awak start dgn air kanji tu..dgrnya beras merah bagus.. jgn fruits) bila baby dah biasa baru start dgn fruits. Tapi for you ni kan dah 2nd child so mesti lagi expert dari kita :)
Kita pun amik milktea tu masa susu macam agak kurang.. ada gak call Rita yg momslittleones.com tu.. dia kan expert on breastfeeding.. dia sarankan makan betik muda buat sup (jenuh laa gi rumah ainurul dapatkan betik muda!) and also telan biji halba sikit2.. Alhamdulillah masa tu bertambah laa jugak susu sket.. so kalau ur problem occur, boleh la atry petua yg Rita bagi tu