Wednesday, June 28, 2006

Kes Ubat

Mawaddah dah berumur 3 bulan. Jadi, dah tiba masa untuk dapat suntikan imunisasi yg seterusnya. Asalnya kami nak pergi last Saturday but when we arrived the clinic, dah tutup pulak. Kemudian, kami ke klinik panel semula pada Ahad petang. Dr tak berikan suntikan sebab Mawaddah selsema. Dr periksa juga keadaan perutnya & dapati ada angi. Dr beri 2 jenis ubat for flu & colic. Lepas kasi ubat colic, baru kami perasan statement from the box “ not to be given for infants under 6 months”. Hai , takkan Dr tak perasan kot. Malam tersebut Mawaddah dek asyik bangun & merengek kalau tak dapat “toy” mama dia. Aku? Mmg letey giler dek asyik kene suakan toy dia.

Pagi kepala dah naik stress. Lepas je solat subuh dia dah start merengek. Bila peluk diam.  Kebetulan hari tu aku cuti. Jadi, dapatla jaga Mawaddah. Bila dah lama berpeluk, berdukung & berkasih dengan toy..aku dah tak larat, jadi cuba nak tidurkan dalam buaian. Bila masuk buaian dia mengamuk ntah apesal. Menjerit2 dalam tangisan. Cuba pula tidurkan atas tilam , pon mengamuk. Pendek kata, mmg dia menangis & mengamuk kalau terlepas dari genggaman Mamanya. Aku dah naik ltey. Semua benda dah tak dapat nak buat. Rumah mmg dah bersepah dek tak dapat nak kemas. Tangisannya yg luar biasa membuat aku bertambah risau. Mawaddah langsung tak tidur hari tu. Kronik betul. Hubby pon risau & terpaksa balik ke rumah. Petang tu kami terus ke klinik panel yg lain untuk minta pandangan Dr. Alhamdulillah, tiada demam, tiada sakit telingan, tiada sakit tekak. Cuma colic. Tu pon sebab banyak menangis. Terkejut juga bila Dr periksa rupa-rupanya Mawaddah dah dapat suntikan 3 bulan semasa dia berumur 2 bulan. Mistake again??? Whatever, the things dah lepas and everything is okay. Jadi 2 bulan ini tiada suntikan diperlukan.

Kami pasti Mawaddah meragam mungkin disebabkan ubat colic tu. Lepas balik klinik dia terus meragam sampai malam. Malam, aku cuba tidurkan di atas tilam. Bila aku alihkannya dari her toy tu, dia terus je terjaga & mengamuk. Ltey betul rasanya. Dan akhirnya lebih hampir 3 jam tempoh percubaan , misi menidurkannya berjaya. Bayangkan hari tersebut she woke up at 5.30am and sleep at 10pm. For me, it’s too cronic for a 3 months baby. The next day, alhamdulillah she already recovered and the babysitter said she could sleep during the day.

We as parents need to alert with all medicine given by Doctor. Kadang2 Dr sendiri tak perasan atau mmg kesilapan oleh pembantu klinik tu.

Great news! Outstation to Kuching is postponed to later date! Yahoo!

No comments: