Wednesday, February 8, 2006

Argh stretch mark!

This is what every pregnant woman will experience during the final trimester of pregnancy. Serius tak sukaaaa!! I was very shocked last Monday when I saw new stretch marks on my belly’s skin. And it’s getting wider and worst for only 2 days and it’s look very red! My skin feels very itchy. Garu is easy and can give temporary comfort but actually it’s not the best solution. That’s why I need to keep my best friend always with me! Yes..the answer is LOTION!. I used Palmer’s Cocoa Butter concentrated cream. It helps soothe the skin. I keep it my handbag during daytime and beside my pillow during my sleeping beauty time. I have to face it positively. Set in mind. Remember that you need to sacrifice your gorgeous (kah kah) skin for a big investment in life, a cute baby! Yes, we will get new sweetheart to cheer up our life Insyallah.

~~~~

Kalau ikut pengalaman anak pertama dulu, kalau streach mark yg besar-besar ni dah timbul & amat menggatalkan siang & malam..maknanya dah nak dekat bersalin. Maybe in 3 weeks. Mak aii..gerunnya.

Emm..persediaan masih belum lengkap. Terutamanya nama anak! :D

7 comments:

mardhiah12 said... Reply To This Comment

macam mana nak ilangkan strecth mark aa? doctor aku kata m,mg tak hilang, huhu..kut ko tahu la

aku bersalinkan auni dulu tader strech mark. bila time afif..besar lak tu. sampai sekarang tak ilang, hari2 sapu losyen

farradasmiley said... Reply To This Comment

semalam jumpa Dr..strech mark aku dah jd gatal2 teruk & it's getting red woo..bhgn merah gatal letak calomine cream, kt bhgn line stretch mark only guna palmer's cocoa butter

anak pertama & kedua tetap ade stretch mark..strecth mark dulu mmg tak ilang..skang ni ditambah lg dgn yg baru..sdey toii

yatipruzz said... Reply To This Comment

aku nyer pon tak ilang..tensi kan kalo gatal farra, rasa asyik nak menggaru jek! aku guna palmer cocoa tu jugak, tp tade effect pon...bak kata hani, biar jela...pregnant anak sulung dia timbul, pastuh kuar 2nd, 3rd, 4th..never ending stretch marks story haha

mardhiah12 said... Reply To This Comment

nampaknya kena redha jer la.

waktu pregnant afif dulu, asyik menggaru je. memang sahih waktu mengandung afif perut lebih besar dari masa ngandung auni.

nurse kata kalau orang badan dah besar waktu pregnant memang tak adalah strech mark cam kita ni.

farradasmiley said... Reply To This Comment

redha je la..kali ni mmg lg byk stretch mark..mean that perut kali ni lg besar dr yg dulu la kot..ngeri aku tgk perut sendiri depan sendiri.macam nak meletup!

Hany FF said... Reply To This Comment

hehe..pasal strect mark ek korang. hany dulu masa ngandung nufayl, punya la jaga. my mom dah advise, so awal2 lagi dah sapu minyak zaitan or kadang sapu minyak baby johnson utk x bagi naik strech mark. lotion pun buleh jugak. tp, katanya yg paling bagus minyak zaitun la.
+ xleh garu dgn kuku la. gatal pun sapu atas kain jer.
sampai 8 bulan x der strech mark. tp, nak jadi citer masa 9 bulan, x sedar...orang garu masa tidur (sedap wooo). sat jer dah banyak strech mark.

nak hilang payah la kot. just nak kurgkan kesan tu, apply french oil masa dlm pantang tu until kesan tu pudar(203 bulan jugak la). jd nak sama color dgn kulit. dia x la jadi hitam. sesetengah orang pesan, x mo jadi parut jd itam, jgn makan kicap. tapi, x berkesan utk hantu kicap macam hany nih..heheheh

alhamdulillah, strech mark pudar la. :)

farradasmiley said... Reply To This Comment

baru je cek ngan my O&G last Sat..mmg sah la aku ni rupanya alergi kulit semasa mengandung..benda ni berlaku gak masa mengandungkan Mus'ab dulu..masa Mus'ab dulu bulan ke5 dh gatal2 kulit satu badan..kali ni bulan ke 8 baru naik gatal-gatal sekitar perut...patutnya mmg jgn garu..kuatkan juga semangat tak garu..tapi kdg2 tu mmg garu sbb dah rase gatal gila..bila dah garu sket, huh nikmat rasanya