Sunday, May 22, 2016

Hari pertama di NZ, 21 Nov 2015

Kami selamat mendarat jam 5.35am waktu di Cristchurch. Perjalanan dr Melbourne jam 12.15am lebih kurang 3-4 hrs. So 1 malam kami jimat tayah dok hotel hihi. Wah kosong btol Airport, jauh beza kot dengan Melbourne. Yang lama cuma kat bahagian semakan makanan. Satu persatu dia belek based on our list of foods tu. Akhirnya 3 kg beras tak lepas..haha ada kutu beras ok! Padahal kite dah beli beras yg 1 peket tu. 1 kg ls lepas..die pekkan semula dalam plastik biasa :)

Kami solat subuh di ruang kecik luar toilet. Sementara tunggu kereta sewa boleh ambil jam 8 am, kami gi riki2 kat kaunter mobile..last2 kami sume pilih Spark! Memula konon nak amik Vodafone dr Malaysia lagi. Tapi Spark mmg OK beb! Baca review sini k

Lepas 8am+ kami pon call Jucy Car rental. Kereta Jucy ni rental murah tapi kereta lama aa..jauh btol beza dgn kete kat MElbourne..sob sob. Van Jucy akan jemout kita dan bawa ke pejabat depe. dekat je. Selesai urusan kete, kami 3 kereta decided nk gi Muzeum dulu...tapi ada 2 bapak tidoq dalam kereta sebab tak cukup tido ekekek..

Canterbury Museum ni FOC ya..so kene la pergi haha. Bukak 9am- 5.30am. Budak-budak enjoy jaa..






Parking kereta depan parking opposite Museum ni..kene cajla tapi ..leh guna Card Credit



Mak pon enjoy
Next groceries shopping at Pak n' Save, Westfield Riccarton Open 7 am - 11 pm. Brinks dan & Turks adalah keluaran ayam yang halal di NZ. Beli roti (make sure xde bahan 472e). #kopipes dr itinerary

Eh tapi kami lunch dulu actually di Kebabland level 1 Westfield Riccarton sebab sume dah kebulur kan. Silap btol, patut beli sket je sebab portion die byk sgt..so kene la tapau bawa balik hihi

Seronok sangat dah start fefeling jadi org NZ, I is mmg suka tau groceries shopping..belek2 sayur, ikan, cili..bahagia sangat! kah2. Ok cili NZ paling tak boleh diterma akal. 5NZD sepeket kecik, tapi sy amik je. sebab wajib kot makan pedas. Tak tipu cili die tak pedas langsung!:p Lagi satu yg mahal SUSU, Susu 1 ltr NZD3 gitu..kat Aussie 1 ltr AUD1. Tapi beli je la sebab anak2 nak minum kan. Kat Aussie kite beli susu sampai nak muntah :p

Yang murah kat Pak n Save ni kan:
1. Coklat whittakers- 3.99NZD kalau promo boleh dpt 3.79. Tayah explain kot Whittakers yg mmg dh tersohor itu kan? syok korang snek kat NZ adalah whittakkers :p gediks
2. Pasta - 1 pack RM500gm tu baru 1NZD murah bangatt..tayah nak susah2 ko hangkut dr KL, faham ?
3. Boleh beli gak fish n chip and burger, senang koje. Baca tips di sini

Settle je kami menggunakan Inland Route untuk ke Rakaia Gorge. Mata dah mula terbeliak, lidah menyebut subhanallah di atas keindahan NZ! allahuakbar hebat sangat

Sampai Rakaia Gorge jumpa Yati & Ida sefamily, walau kami paling blkg tadinya. Actually atas jalan raya tadi tak nampak depe pon. Jalan raya NZ adalah sangat kosong....heavennn

Lepas baling-baling batu kat situ, kami nampak discovery boat tgh parking. So kami approach org tu..lepas nego2 we get the best deal of the day! Kekanak NZD25 dan Dewasa NZD40. Murah dr Queestown dan juga d North Island NZ, kak ipar dah gi. Aktiviti ni langsung tak masuk itinerary, but we finally made it! What can I say?? This is top 3 the best activity for the family sepanjang trip tu! langsung tak nyesal spent NZD180! syok sgt die spin boat..total around 1 hr gak aa..best sgt...korang pls buat ni kalau dtg sini ok..kat sini murah sbb tak ramai orang..Untuk dapat rate murah tu kami ajak our friend dan sepasang pelancong dr negara lain heheh, ramai baru dpt group discount ;)
Tiba di Rakai Gorge



Discovery Jet Boat yg awesome ;)
Perjalanan diteruskan Lake Tekapo Holiday Park...sekali lagi mata terpukau dengan keindahannya! Memang culture kat sini check in hotel/motel dapat susu 1 kotak. Alahai kiut aja. Masa ni sy dah tak spent masa lama kat luar..sebab nk solat dan masak utk keluarga. Mithali sungguh :p. Anak2 n ayahnya lepas solat depe enjoy la main playground..main tasik..Rumah kami paling strategik! Btol2 depan tasik..rumah first kalau masuk LKHP! FYI, kami amik 2 bedrooms dan motel paling mahal sepanjang di NZ hihi sebab ingat asalnya mak nak ikot..bila kami umah 1 bedroom, tade beza sgt..so proceed je 2 bedrooms. Harga NZD 220. Motel ni paling the best sebab ambiancenya..sambil masak tgk Lake tekapo..bgn tido lake tekapo depan mata..tak dapat dijelaskan perasaan itu. Alhamdulillah.

Depan rumah je ni..dah nak dkt maghrib..


Malam tu kekononnya nak ber Star Gazing. Tengok2 hubby dah tido..yg kecik2 lg la dah tido..tinggal waddah je..so ajak waddah keluar kejap..tapi kat luar sejuk amat dan amat gelap..so dok luar kejap je aaa..huhu

Jom tengok rumah kami Lake Tekapo Holiday PArk , 2 bedrooms, NZD 220

kitchenette

master berdoom. another room tu ada 3 single beds
rumah kami ;)

Bukak pintu nampak tasik..mamat motor pon ada lepak tepi tasik
Toilet bersih..mcm baru renovate..




What we did right:
1. Memilih utk tido 1 mlm di Lake Tekapo, walau mahal sket berbanding tempat lain tetapi pengalaman staying here sangat indah. Sebelum ni banyak kata over-rated, dok tempat lain yg bajet pon ok..apapon pilihan masing-masing kan heheh
2. Discovery Jet Boat yg super best tu.

Yang i kesal....sob...sob
Pagi esoknya , sebab excited sangat, sy bangun awal, prepare food dan kami gerak seawal 8am..actually rushing sangat..tak puas enjoy Lake Tekapo kot...huhu..mana ko nk dpt rumah depan Tasik yg amazing tu kan..dah dah sedih



2 comments:

Farikica said... Reply To This Comment

cantiknya view.... so, recommended x jucy rental ni? mmg glam juga jucy rental ni di sana

Farra Da Smiley said... Reply To This Comment

Jucy zero excess insurance..kalau amik yg lain kete baru tapi tak zero excess..itula dilemanya fari. Hehe ☺ so tatau nk buat conclusion camne. Pilihan masing2..later tulis review